Dünya

Çin'in kuzeybatısında deprem: En az 116 kişi hayatını kaybetti, insanlar eksi 14 derecede sokaklara döküldü

19 Aralık 2023 07:33

T24 Dış Haberler

Çin'in kuzeybatısında meydana gelen depremde Gansu ve Çinghay bölgesinde en az 116 kişi hayatını kaybetti ve 400 kişi yaralandı. 

Pazartesi gece yarısına saatler kala meydana gelen yerküreye yakın, güçlü depremde insanlar evlerini terk ederek soğuk havada dışarı koşmak zorunda kaldı. Depremde birçok bina zarar gördü. 

Devlet medyasına göre deprem nedeniyle şehirlerde altyapı da hasar gördü.

Çinli yetkililer, depremin 6.2 büyüklüğünde olduğunu söyledi. Deprem, ABD Jeoloji Kurumu'nun kayıtlarına ise 5.9 büyüklüğünde diye geçti. 

Deprem, Gansu'nun bölge başkenti Lanzhou'nun 100 kilometre güneydoğusunda, 10 kilometre derinlikte meydana geldi. Depremden etkilenen bölgelerde sıcaklık eksi 14 dereceye kadar düştü. 

Devletin resmi haber ajansı Xinhua, Gansu'da 100 kişinin, Çinghay'ın Haidong şehrinde ise 11 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Salı sabahı Gansu yetkilileri ölü sayısının 105 olarak revize etti. 

Çin lideri Şi Cinping, arama kurtarma çalışmaları için "ne var ne yoksa kullanılması" çağrısında bulundu.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde kurtarıcıların el fenerleriyle insanları enkazdan çıkardığı görüldü. Bir başka videoda ise bir üniversite kampüsünün tahliye edildiği ve yüzlerce öğrencinin spor sahalarında toplandığı görüldü. 

Gansu'da yaşayan bir kişi, Weibo üzerinden yaptığı paylaşımda, "İnsanlar gerçekten afetler karşısında ne kadar önemsiz olduğunu görüyor. Depremin merkezindeydim ve ben ile annem kaçamadık. Ev o kadar sallanıyordu ki ayağa bile kalkamadım, eşyalar düşüyordu. Bütün gece içeri geri giremedim ve sürekli artçılar yaşandı" yazdı. 

Weibo kullanıcısı ilerleyen saatlerde evlerine döndüklerini, ancak eski yapılarda durumun "çok ciddi olduğunu" ifade etti.