Dünya

Çin'in finans merkezi Şanghay'da son 75 yılın en güçlü tayfunu

Tren seferleri iptal edildi, otoyollar kapatıldı ve Şanghay'ın 25 milyon sakinine fırtınanın gelişinden önce evde kalmaları tavsiye edildi

16 Eylül 2024 08:03

T24 Dış Haberler

Çin'in finans merkezi Şanghay'ı, güçlü bir tayfun vurdu. 

Çin Meteoroloji İdaresi, Bebinca Tayfunu'nun pazartesi günü yerel saatle 7.30'da Şanghay'ın doğusundaki Lingang New City kıyı bölgesini vurduğunu açıkladı. Şanghay metropol bölgesinde yaşayan binlerce kişi tahliye edilirken, şehrin iki ana havaalanındaki tüm uçuşlar durduruldu.

Çin devlet medyasına göre Bebinca Tayfunu son 75 yılda Şanghay'ı vuran en güçlü fırtına. 151 kilometre/saate varan rüzgar hızları kaydedildiği için Bebinca için en yüksek seviye olan kırmızı alarm verildi. 

Tren seferleri iptal edildi, otoyollar kapatıldı ve Şanghay'ın 25 milyon sakinine fırtınanın gelişinden önce evde kalmaları tavsiye edildi. 

Şanghay sel kontrol merkezine göre, önlem olarak pazar akşamına kadar 400 binden fazla kişi başka bir yere yerleştirildi. Şehir yetkilileri, Yangtze Nehri'nin ağzındaki bir ada olan Chongming Bölgesi'nden 9 bin kişinin daha tahliye edildiğini söyledi.

Şanghay Disney Resort, Jinjiang Eğlence Parkı ve Şanghay Vahşi Hayvan Parkı da dahil olmak üzere Şanghay'daki tatil köyleri geçici olarak kapatıldı ve birçok feribot seferi durduruldu.

Ulusal hava durumu yetkililerine göre, bir başka tayfun olan Yagi, bu ay Çin'in güneyindeki Hainan adasından geçerken en az dört kişinin ölümüne ve 95 kişinin yaralanmasına neden oldu. Yagi ayrıca Güneydoğu Asya'da şiddetli sellere yol açarak Vietnam ve Myanmar'da yüzlerce kişinin ölümüne neden oldu.

Bebinca Tayfunu da Japonya ile orta ve güney Filipinler'den geçti ve burada devrilen ağaçlar altı kişinin ölümüne yol açtı.

Annesi ve babası Can Atalay'ın "suçlarını" anlatıyor