Dünya

Çin'in diplomasi atağı sürüyor: Çin'den İsrail ve Filistin'e arabuluculuk teklifi

18 Nisan 2023 08:28

T24 Dış Haberler

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, İsrail ve Filistinli mevkidaşlarına Pekin'in iki ülke arasındaki barış müzakerelerine arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi. 

İki ülkenin dışişleri bakanlarını ayrı ayrı arayan Qin Gang'ın girişimi, Çin'in kendini uluslararası toplumda "bölgesel arabulucu" olarak konumlandırmaya çalıştığı bir dönemde geldi. 

Xinhua'nın aktardığına göre İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüşmesinde Gang, İsrail ve Filistin'i "barış müzakerelerine devam etmeleri konusunda" teşvik etti ve "Çin'in bunu kolaylaştırmaya hazır olduğunu" söyledi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Al-Maliki ile yaptığı görüşmede de Gang, Pekin'in müzakerelerin en kısa sürede başlamasını desteklediğini söyledi.

İki görüşmede de Gang, Çin'in "iki devletli çözümü desteklediğini" vurguladı. 

Çin basınına göre Gang, mevkidaşlarına İsrail ve Filistin arasındaki mevcut durumdan endişe duyduklarını belirtti. 

Çin, uzun yıllar boyunca ABD'nin üstlendiği Orta Doğu'da bölgesel arabulucu görevini kendi üstünü almak için çeşitli adımlar atıyor. Çin, Mart ayında İran ve Suudi Arabistan'ın tekrar ilişki kurmasına arabuluculuk yaptı.

Öte yandan, Çin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini durdurmak için de bir barış planı sundu. Planda Rusya'nın askerlerini geri çekmesine dair bir ifade yoktu.