Dünya

Çin'den emeklilik reformu: Emeklilik yaşı yükseliyor

Çin, yaşlanan nüfus ile başa çıkmak amacıyla emeklilik yaşını yükseltecek

24 Temmuz 2024 14:27

T24 Dış Haberler

Çin, yaşlanan nüfus ve emeklilik sistemi sorunlarına yanıt olarak emeklilik yaşını önümüzdeki 5 yıl içinde kademeli olarak artırma planını açıkladı. Bu adım, yaşam beklentisinin artması ve mevcut emeklilik yaşının dünya genelinde düşük kalması nedeniyle gerekli bir reform olarak görülüyor.

Dünya genelinde en düşük emeklilik yaşına sahip ülkelerden biri olan Çin'de emeklilik yaşı erkekler için 60, beyaz yakalı kadınlar için 55 ve işçi kadınlar için 50 yaş sınırında.

Ulusal sağlık yetkilileri, 60 yaş ve üzeri nüfusun 2035 yılına kadar 280 milyondan 400 milyonun üzerine çıkmasını beklediğini ifade ederek düşük doğum oranlarının yarattığı endişeye dikkat çekti. 

Şu anda, her bir Çinli emeklinin geçimi 5 işçinin katkısıyla sağlanıyor. Fakat bu oranın 2030'da 4 işçiye, 2050'de ise 2'ye düşeceği öngörülüyor.

Ekonomistler, artan sayıda emeklinin maaşını ödemek için azalan işgücünü kullanan yürürlükteki sistemi sürdürülemez bulduğunu ve reformun gerekliliğini vurguladı. 

Reform, geçtiğimiz hafta gerçekleşen Üçüncü Plenum olarak bilinen ve 5 yılda bir yapılan en üst düzey Komünist Parti toplantısında kabul edildi.

Henüz emeklilik yaşının ne kadar ve ne zamana kadar yükseltileceği belirtilmese de 2023 yılı sonunda yayınlanan Çin Emeklilik Gelişim Raporu'nda "65 yaşın ayarlamalardan sonra nihai sonuç olabileceği" belirtildi.