Dünya

Çin'de, bankadan parasını çekemeyen vatandaşlardan protesto

Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi

12 Temmuz 2022 00:29

Çin’in Henan eyaletindeki Zengzhou kentinde bankadaki paralarını çekemediklerini söyleyen Çin vatandaşları bankanın önünde protesto gerçekleştirdi.

Çin'in Henan eyaletindeki Zengzhou kentinde, bankadaki paralarını çekemediklerini söyleyen vatandaşlar bankanın önünde protesto gerçekleştirdi. 

Bankadaki hesaplarının sıfırlandığını fark eden vatandaşlar, Çin Halk Bankası'nın Zhengzhou şubesine gitti. Ellerinde "Birikimlerimizi istiyoruz" yazılı pankartlarla bankayı protesto eden göstericiler ile güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı.

Polis, çok sayıda kişinin gözaltına alındığını belirtirken, gösteriye 3 binden fazla kişinin katıldığı iddia edildi.

18 Nisan'dan bu yana müşterilere açıklama yapılmadığı söylendi 

Geçtiğimiz 18 Nisan'da, bankalarda bulunan milyonlarca dolarlık mevduat donduruldu ve bankalar müşterilere bunun iç sistemlerdeki bir yenileme sonucu olduğunu söyledi. Ancak banka müşterileri, o zamandan beri bankalardan kendilerine konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi.

Yetkililer tarafından başlatılan soruşturmaya göre; Henan Yeni Varlık Grubu'ndan bazı kişilerin, bankaların çevrimiçi ticaret sistemlerine eriştiği ve sistemleri manipüle ettikleri belirlendi. Yaşanan bu durumun ardından bir dizi şüphelinin tutuklandığı açıkladı.

Protestoların hedefindeki bankanın, Nisan ayında milyonlarca dolarlık mevduatı, banka sistemlerinde yenileme yapıldığı gerekçesiyle dondurduğu belirtiliyor. (İHA)