Dünya

Çin: ABD frene basmadığı sürece bir çatışma kaçınılmaz olacak

"Çin ve Rusya birlikte çalıştıkça dünyanın lider bir gücü olacak"

07 Mart 2023 12:19

T24 Dış Haberler

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Washington'ın tutumunu değiştirmediği sürece ABD ve Çin'in kaçınılmaz olarak bir çatışmaya sürüklendiğini ifade etti. 

Dışişleri Bakanı olarak medyaya konuştuğu ilk etkinlikte Çin'in dış politikasına dair önemli mesajlar veren Qin, Pekin-Moskova dostluğunu güç ve istikrar sembolü olarak nitelerken, ABD ile onun müttefiklerini de gerilim kaynağı olarak değerlendirdi. 

ABD'nin Çin'i rekabette yenmek istediğini ancak çatışmak istemediğini iddia ettiğini ifade eden Qin, "Ama aslında ABD'nin rekabet dediği şey kontrol altına almak ve baskılamak. Sadece bir tarafın kazandığı bir oyun oynamak istiyorlar" dedi. 

Qin, "Eğer ABD frene basmazsa ve yanlış yolda gazlamaya devam ederse hiçbir raydan çıkmayı önleyemez; kesinlikle iki ülke karşı karşıya gelir ve çatışma yaşanır" dedi. 

Öte yandan Qin, Çin-Rusya ilişkilerinin "Dünyaya dış ilişkiler konusunda örnek teşkil ettiğini" öne sürdü. İki ülke arasında "yakın ilişkiler" olduğunu vurgulayan Qin, ilişkilerin merkezinde devlet başkanları olduğunu ifade etti.

"Çin ve Rusya birlikte çalıştıkça dünyanın lider bir gücü olacak" diyen Qin, "Dünya daha dengesiz hale geldikçe Çin-Rusya ilişkileri daha da önemli hale gelecektir" ifadelerini kullandı.