Gündem

"Cihan Can’ın ölümü kaza değil cinayet"

HDP Diyarbakır İl Örgütü çevik kuvvet polislerine ait zırhlı otobüsün çarpması sonucu yaşamını yitiren inşaat mühendisi Cihan Can’a ilişkin açıklama yaptı

29 Aralık 2019 19:37

Diyarbakır’da 33 yaşındaki Cihan Can'ın zırhlı polis otobüsü tarafından öldürülmesine tepki gösteren HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, polis ve askerlerin neden olduğu ölümlerin sıradan olmadığını, cinayet olduğunu söyledi. 
 
MA'nın haberine göre Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, 27 Aralık akşamı çevik kuvvet polislerine ait zırhlı otobüsün çarpması sonucu yaşamını yitiren inşaat mühendisi Cihan Can’a ilişkin, parti binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda partinin İl Eş Başkanları Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen Uyanık açıklamada bulundu. 

Cezasızlık zırhı

Zırhlı araçların neden olduğu sivil ölümlerin hükümetin savaş politikalarına bağlayan Ceylan, zırhlı araçların neden olduğu ölümleri hatırlattı. Zırhlı araçların neden olduğu ölümlerle ilgili etkili soruşturmanın yürütülmediğini ifade eden Ceylan, sorumluların cezasızlık zırhına büründüğünü söyledi. Polis ve askerlerin neden olduğu ölümlerin sıradan olmadığını, cinayet olduğunu dile getiren Ceylan, cezasızlık politikasının benzer ölümlerde artışa neden olduğunun altını çizdi. 
 
Partisinin il binasının polis karargahına dönüştürülmesinin Can’ın ölümüne neden olduğunu dile getiren Ceylan, “AKP-MHP tarafından partimizin önünde bekletilen aileler çocuklarına ulaşmak için burada olduklarını söylüyorlar. Ancak bu ailelerin başka ölümlere sevindiğini gördük. Nasıl oluyor da çocuğunu sağ salim ulaşmak isterken başka bir ailenin çocuğunun ölümünden keyif alabiliyor” dedi.  
 
Polis ablukası ile HDP’nin kriminalize edilerek, çalışmalarının engellenmek istendiğini ifade eden Ceylan, söz konusu duruma karşı demokratik tavırlarını sürdüreceklerini söyledi.

"İlk değil son da olmayacak"

Eşbaşkan Hülya Alökmen Uyanık ise, zırhlı araçların trafik kurallarına uymadıklarını belirterek, Cihan Can’ın ölümünün ilk olmadığını ifade etti. Can’ın ölümünün trafik kazası olarak geçiştirilemeyeceğini dile getiren Uyanık, “Güvenlik güçlerinin Diyarbakır sokaklarında tehlike saçmaya devam etmesini engelleyecek makamlar bellidir. Kimler olduğu ortadadır. Bunları derhal görevlerini yapmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

"Cezasızlık devlet politikası"

Benzer ölümlerde cezasızlık politikasındaki politik faktörlerin hukuk üzerindeki etkisine dikkat çeken Uyanık, olayların bir daha yaşanmaması için siyasal bir iradenin mevcut olmayışı, sorunun çözümünde çabaların yetersiz ve etkisiz kalmasına yol açtığını söyledi. Bölgenin yakın geçmişinde gerçekleşen bu ölümlerin münferit olmadığını, devlet politikasının bir sonucu olduğunun altını çizen Uyanık, bu ölümlere neden olan kişilerin hukuksal ve siyasal faktörlerin etkisiyle cezasız kaldığını ve bu durumun yeni ölümlere zemin hazırladığına işaret etti. 
 
Uyanık, Can’ın ölümüne ilişkin yürütülecek soruşturmanın takipçisi olacaklarını söyledi. 
 
Açıklamanın ardından partililer, Can ailesine taziye ziyaretinde bulundu.