Dünya

Çığlık atan mumya acı içinde ölmüş olabilir mi?

Arkeologlar, yaklaşık 3 bin 500 yıl önce ölen kadının açık ağzının nadir görülen, ani ölüm katılığından kaynaklanmış olabileceğini söylüyor

02 Ağustos 2024 14:26

T24 Dış Haberler

Araştırmacılar, yüzünde çığlık atan bir ifadeyle bulunan Mısır mumyasının "acı içinde ölmüş olabileceğini" söylüyor.

Mısır mumyasının neden bu kadar şaşırtıcı bir ifadeye sahip olduğu araştırmacıları uzun zaman düşündürdü. Kadının acı içinde ağlayarak öldüğü ve mumyalayıcıların ağzını kapatmasını engelleyen ölüm sonrası kas kasılması 'rigor mortis' nedeniyle böyle göründüğü öne sürüldü.

Kadının yaklaşık 3 bin 500 yıl önce gömüldüğü ve 1935 yılında kadın firavun Hatşepsut döneminde önemli bir mimar olan Senmut'un mezarının altındaki ahşap bir tabutta keşfedildiği bildirildi.

Kahire Üniversitesi'nde radyoloji profesörü olan Dr. Sahar Saleem, "Çığlık atan mumyanın üzerinde herhangi bir isim kaydedilmemiş olsa da, muhtemelen gömülecek ve ailenin ebedi dinlenme yerini paylaşacak yakın bir aile üyesiydi" dedi.

Ekip, mumyanın iyi korunmuş olduğunu ve kadının hayattayken yaklaşık 155 cm boyunda olduğunu tahmin ettiklerini söylüyor. CT taramaları daha fazla bilgi sağlayarak, 48 yaşlarında öldüğünü ve omurgası da dahil olmak üzere hafif romatizması olduğunu buldu.

Saleem, "Bu açık ağzın nedeninin acılı bir ölüm ya da duygusal stres olabileceğini ve kadavra spazmının yüzünü ölüm anındaki görünümüne donmuş hale getirdiğini öne sürdük. Mumyalayıcılar ağzı kapatamamış ve büzüşmüş cesedi çürümeden ya da gevşemeden önce mumyalayarak ölümden sonra açık ağzını korumuşlardır." dedi.

Ekip, kadının ifadesinin nadir görülen, ani bir ölüm katılığından kaynaklanmış olabileceğini öne sürdü.

Saleem, "Muhtemelen mumyalayıcıların ağzını kapatmasını engelleyen ölüm sonrası kas kasılması - rigor mortis - nedeniyle korunan doğal bir ölüm sonrası çene düşmesiydi" dedi.