Gündem

Çiğ et akımı sonrası uzmanından uyarı: Ölüme götürebilir! 

Sosyal medya fenomeni Tuba Güleç

20 Eylül 2023 07:21

Tuba Güleç adlı bir kullanıcı, TikTok’ta ciğerden ahtapota her gün farklı bir çiğ et yiyerek yeni bir akım başlattı. Uzmanlar ise çiğ et ve çiğ yumurta tüketmenin son derece zararlı olduğunu, birçok bakteri ve virüsün insana geçerek ölüme kadar götürebileceğini söylüyor.

Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Hürriyet'e yaptığı açıklamada bu tüketim çeşidinin son derece ölümcül olduğunu dile getirdi. 

Göral, şu uyarılarda bulundu:

“Çiğ şekilde ciğer, dalak gibi sakatat tüketmek tifo, brucella, tenya gibi bağırsak parazitlerine, toksoplazmaya yol açabilir. Çiğ yumurta ise salmonella riski yaratır. Çiğ et karaciğeri ciddi şekilde bozarak karaciğer kanseri, karaciğer sirozuna neden olabilir. Kalınbağırsak riski artar. Listerya dediğimiz başka hastalıklarla da karşılaşabiliriz. Ayrıca hayvanlarda bulunan birçok bakteri, virüs de pişirme sırasında yok oluyor. Çiğ tüketimde çok ağır bakteriyel, viral hastalıklara neden olabilir. Hayvandaki bazı parazitler insana geçer. Ahtapot yutulması falan da son derece sakıncalı.”