CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçilerin devletten destekleme prim alacağının 177 milyar liraya dayandığını belirterek, "Üreticiyi cezalandırmaktan vazgeçin" diye konuştu.
Barut TBMM'de yaptığı açıklamada, Türkiye'de ürün güvenliği ve güvenli üründen söz etmenin mümkün olmadığını savunarak ‘"Sanayiden tarıma ve gıdaya kadar her alanda, ürün güvenliğimizi Allah'a emanet bir durumda'' dedi.
"Çiftçiye verilmesi gereken para nasıl ve nerede kullanıldı?"
Sözcü'nün haberine göre; Barut, uygulanan yanlış tarım politikalarıyla Türkiye'nin ithalat cennetine çevrildiğini öne sürerek, şöyle devam etti: 2006'da çıkarılan Tarım Kanunu'na göre, gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'i tarıma destek olarak ayrılırdı. Ancak o günden bugüne bu oran tam uygulanmadı, yüzde yarım ve altında verildi.
Bugüne kadar çiftçinin yaklaşık 318 milyar destekleme alacağı olup bu rakamın sadece 141 milyar lirası ödendi. 177 milyar lirası verilmedi. Bu parayı kimler nasıl ve nerelere kullandı ? Neden üreticinin parasını vermiyorsunuz?''
Girdi maliyetleri 8-10 kat arttı
Üreticilerin mazot, gübre, yem, ilaç, elektrik, sulama gibi temel girdilerinin, 2002 yılından bu yana 8-10 kat arttığını da belirten CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Ancak çiftçinin ürünü artmadığı gibi, yerinde saydı. Çiftçi borç batağına saplandı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez tarım ekim alanları 20 milyon hektarın altına düştü'' dedi.