Dünya

CIA şefi Burns, Mossad Başkanı Barnea ve Katar Başbakanı Al Sani; bu hafta Avrupa'da yeni rehine anlaşmasını görüşecek

ABD ve İsrail istihbarat şefleri daha önce de Katarlı ve Mısırlı yetkililerle bir araya gelmiş ve Kasım ayında 100'den fazla rehinenin serbest bırakıldığı kısa süreli bir ateşkesin sağlanmasına yardımcı olmuşlardı

26 Ocak 2024 08:52

T24 Dış Haberler

CIA şefi William Burns ve Mossad Başkanı David Barnea, bu hafta sonu Avrupa'da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani ile bir araya gelecek. Reuters'a konuşan bir kaynağın verdiği bilgiye göre; görüşmeye Mısır istihbarat şefi Abbas Kamel de katılacak. İstihbarat şefleri, Gazze'de ikinci bir rehine anlaşması ve çatışmalara ara verilmesi konusunda görüşmeler yapmak için görüşecek. 

ABD medyasında yer alan haberlerde Burns'ün ateşkes konusunda İsrailli ve Katarlı yetkililerle görüşmek üzere Avrupa'ya gideceği de belirtildi.

ABD ve İsrail istihbarat şefleri daha önce de Katarlı ve Mısırlı yetkililerle bir araya gelmiş ve Kasım ayında 100'den fazla rehinenin serbest bırakıldığı kısa süreli bir ateşkesin sağlanmasına yardımcı olmuşlardı.

İsrail, 60 günlük ara karşılığında rehinelerin aşamaları serbestliğini istiyor

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Reuters'a yaptığı açıklamada İsrail'in çatışmalara 60 günlük bir ara verilmesini önerdiğini ve bu süre zarfında 100'den fazla rehinenin sivil kadın ve çocuklardan başlamak üzere aşamalı olarak serbest bırakılacağını söyledi. Aşamalar, önce sivil erkeklerin, sonra kadın askerlerin ve daha sonra Hamas tarafından kaçırıldıktan sonra ölen rehinelerin kalıntılarının serbest bırakılması şeklinde olacak. 

Ancak kaynağa göre Hamas geçen hafta savaşın sona erdirilmesini, yeniden başlamayacağına dair uluslararası garanti verilmesini ve 7 Ekim saldırısına katılanlar da dahil olmak üzere İsrail'in elindeki tüm tutukluların serbest bırakılmasını önermişti.

Katar Başbakanı, Washington'a gidecek

Hafta sonu yapılması planlanan görüşmelerin ardından Katar Başbakanı Al Sani'nin önümüzdeki hafta Washington'da olması bekleniyor. Düşünce kuruluşunun internet sitesine göre Al Sani'nin Pazartesi günü Atlantik Konseyi'nde bir konuşma yapması planlanıyor.