Dünya Basınında Bugün

CIA Başkanı Burns, İsrail'de; İsrail ordusu, 48 saat içinde Gazze'ye girebilir; ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'de | Dünya Basınında Bugün

06 Kasım 2023 09:13

T24 Dış Haberler

Binyamin Netanyahu Orta Doğu'nun dört bir yanından gelen ateşkes çağrılarına kulak tıkayarak Hamas'ın elindeki rehineler serbest bırakılana kadar çatışmaların devam edeceği sözünü verirken, İsrail Gazze'ye karadan, denizden ve deniz altından yeni bir bombardıman başlattı. İsrail Savunma Kuvvetleri de dün askerlerinin 48 saat içinde Gazze'ye girmeyi planladığını belirtti. CIA Başkanı William J. Burns'ün Pazar günü İsrail'e giderek buradaki ve bölgedeki istihbarat yetkilileriyle görüştüğünü belirten ABD'li bir yetkili, İsrail ordusunun Gazze'yi kuşattığını açıkladığı sırada Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in mekik diplomasisini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Pazar günü yaptığı açıklamada, askerleri ülkesinden çekilmediği sürece Rusya ile görüşmelere "hazır olmadığını" söyledi ve Batılı yetkililerin barış görüşmeleri yapılması önerisini reddetti. Yunanistan, Gazze'ye insani yardım gönderiyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın partisi İsrail'in "barbarca imha savaşını" kınadı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ankara'ya geldi ve Gazze'ye yardım akışını görüşmek üzere Pazartesi günü mevkidaşı Hakan Fidan ile bir araya gelmesi bekleniyor.

The Times | İsrail, Hamas'a yönelik saldırılarını arttırdı

Binyamin Netanyahu Orta Doğu'nun dört bir yanından gelen ateşkes çağrılarına kulak tıkayarak Hamas'ın elindeki rehineler serbest bırakılana kadar çatışmaların devam edeceği sözünü verirken, İsrail Gazze'ye karadan, denizden ve deniz altından yeni bir bombardıman başlattı.

Yerel internet ve mobil hizmetlerin kesilmesinin ardından yaşanan yoğun saldırı dalgası nedeniyle Filistin toprakları üzerindeki gökyüzü patlamalarla aydınlandı. Ardından İsrail'e roketler atılırken Tel Aviv'de hava saldırısı sirenleri çaldı.


The Guardian | Lübnan sınırında şiddet alevlenirken İsrail'in Gazze'ye saldırıları yoğunlaşıyor

Gazze dün gece bir dizi büyük patlamayla sarsıldı ve İsrail'in Lübnan sınırında şiddet olaylarının arttığı bir ortamda bölgeyle iletişim kesildi.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre İsrail Savunma Kuvvetleri de dün askerlerinin 48 saat içinde Gazze'ye girmeyi planladığını belirtti.


The Washington Post | İsrail, ABD elçilerini ağırlıyor

CIA Başkanı William J. Burns'ün Pazar günü İsrail'e giderek buradaki ve bölgedeki istihbarat yetkilileriyle görüştüğünü belirten ABD'li bir yetkili, İsrail ordusunun Gazze'yi kuşattığını açıkladığı sırada Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in mekik diplomasisini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Burns, Blinken'in Pazar günü Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldiği bölgeye indi. Blinken daha sonra Irak Başbakanı Sudan ile görüşmek üzere Bağdat'a gitti. Her iki ABD'li yetkili de yönetimin diğer ülkeleri ya da silahlı grupları çatışmayı genişletmekten caydırma konusundaki kararlılığını telkin etmek üzere bölgede bulunuyor.


The Moscow Times | Zelenski: Rusya ile görüşmelere hazır değilim

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Pazar günü yaptığı açıklamada, askerleri ülkesinden çekilmediği sürece Rusya ile görüşmelere "hazır olmadığını" söyledi ve Batılı yetkililerin barış görüşmeleri yapılması önerisini reddetti.

Zelenski, ABD'li ve Avrupalı yetkililerin hükümetiyle savaşı sona erdirecek müzakereler hakkında görüştüklerine dair haberler üzerine ve üst düzey bir Ukraynalı komutanın çatışmanın çıkmaza girdiğini söylemesinin ardından yorumda bulundu.

Zelenski, NBC'nin Meet the Press programına verdiği mülakatta "(ABD) teröristlerle konuşmaya hazır olmadığımı biliyor çünkü onların sözleri hiçbir şey ifade etmiyor" dedi.

Zelenski, "Bugün için Ruslarla herhangi bir ilişkim yok ve onlar da benim pozisyonumu biliyorlar. Topraklarımızdan çıkmaları gerekiyor, ancak bundan sonra dünya diplomasiyi devreye sokabilir" dedi.


eKathimerini | Yunanistan, Gazze'ye insani yardım gönderiyor

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Pazartesi sabahı Gazze Şeridi'ne insani yardım taşıyan bir uçağın yola çıkacağını duyurdu.

Yunanistan'ın insani yardımı, Dışişleri ve Sağlık Bakanlıkları tarafından yapılan düzenlemeler ve Panhelenik İlaç Endüstrisi Birliği'nin desteğiyle toplanan ilaç ve tıbbi malzemeleri içeriyor. 


Al Jazeera | İsrail 'barbarca' savaş nedeniyle azarlandı; Gazze'de baskınlar ve iletişim kesintisi yaşandı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın partisi İsrail'in "barbarca imha savaşını" kınadı.

BM, Gazze'de 88 UNRWA personelinin öldürüldüğünü ve bunun "tek bir çatışmada kaydedilen en yüksek BM ölüm sayısı" olduğunu açıkladı.

Ürdün, hava kuvvetlerinin Gazze'deki Ürdün sahra hastanesine paraşütle acil tıbbi yardım gönderdiğini açıkladı.


Bloomberg | Blinken, Orta Doğu turunun son ayağında Türkiye'de

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ankara'ya geldi ve Gazze'ye yardım akışını görüşmek üzere Pazartesi günü mevkidaşı Hakan Fidan ile bir araya gelmesi bekleniyor.