Gündem

CIA analisti Türk yapımı belgeselde anlattı: Afganistan işgali hataydı

22 Ağustos 2022 22:01

Amerika Birlekil, Afganistan'da 7 Ekim 2001 günü başlattığı ve 241 bin kişinin hayatını kaybettiği işgalini, bir yıl önce 31 Ağustos 2021 günü sonlandırdı. ABD'nin Afganistan'da işlediği savaş suçlarını anlatan Türk yapımı 'Mansoor' isimli belgeselde konuşan CIA analisti Ron Aledo, "Afganistan'ın işgali hataydı" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, Afganistan'dan çekilmesinin 1. yıl dönümünde hazırlanan Türk yapımı belgeselde, ABD'nin işgal boyunca Afganistan'da işlediği savaş suçları, Afgan bir gazetecinin gözünden anlatılıyor.

Daha önce Qabul Times'ta ve birçok Afgan ve yabancı medya kuruluşunda çalışan Afgan gazeteci Mansoor Ahmad Faizy, işgal döneminde yaşananları ve kendi tanıklıklarını Türk gazeteci Rafet Ballı'ya anlattı. Gazeteci Mansoor Ahmad Faizy,“Ben Kabil’deyken savaş vardı, roketler etrafımızdaki bölgeleri vuruyordu. Roketlerden biri benim evimi vurdu ve yok etti. Bazı akrabalarım savaşta hayatını kaybetti. Bazıları yaralandı. Yani ben savaşta doğdum ve savaş içinde büyüdüm. Evet şimdi bir parça barış geldi, ancak ekonomimiz iyi değil" ifadelerini kullandı. 

Tunç Akkoç'un yapımcılığını, Serkan Koç'un ise yönetmenliğini üstlendiği belgeselde, Pentagon’da görevli ve CIA analisti Ron Aledo'nun ABD işgali konusundaki görüşlerine de yer verildi. Belgeselde konuşan Aledo, 'işgalin çok büyük bir hata olduğunu defalarca söylediğini ve bunu Amerikan medyasında dile getirdiğini' söyledi. 

2011-2015 yılların arasında Afganistan’da görev yapan Aledo, ABD’nin desteğiyle Afganlardan kurulmaya çalışılan ordunun para için; Taliban’ın ise Allah için ve cennete gitmek için savaştığının altını çizerek; işgalin çok büyük bir hata olduğunu defalarca söylediğini ve bunu Amerikan medyasında da dile getirdiğini aktardı.