Dünya

Christie’s müzayede evinin satışları geçen seneye kıyasla yüzde 17 arttı: 2022'de 8.6 milyar dolar değerinde eserler yeni sahibini buldu

20 Aralık 2022 11:04

T24 Dış Haberler

Britanya merkezli müzayede evi Christie’s International, 2022 yılında 8.4 milyar dolar değerinde satış yaptığını duyurdu. Bunun 2021'e kıyasla yüzde 17'lik bir artış olduğu vurgulandı.

Christie’s, satışların 7.2 milyar dolarının açık artırmalardan, 1.2 milyar dolarının ise özel olarak arabuluculuk yaptıkları sanat eseri satışlarından olduğunu ifade etti. 

Christie’s'in bu sene yaptığı satışların yükselmesinde, Microsoft kurucusu Paul Allen'ın koleksiyonundan 1.6 milyar dolar değerinde eserler satılması da rol oynadı. Christie’s müzayede evinde satılan koleksiyonda Georges Seurat’ın Modeller eseri ve Paul Cezanne’nin La Montagne Sainte-Victoire isimli manzara çalışmasının yanı sıra Boticelli, Renoir, David Hockney, Roy Lichtenstein, Francis Bacon, Lucian Freud’un da eserleri yer alıyordu.

Mayıs ayında Christie’s'in açık artırmayla sattığı Andy Warhol'un Marilyn Monroe portresi de 195 milyon dolara alıcı bulmuştu. 

Sotheby’s müzayede evi de geçen günlerde 2022 yılında 6.5 milyar dolar gelir elde edildiğini açıkladı. Şirketin bu yılki satışları, 2021’e göre yüzde 11’lik bir gerileme gösterse de 278 yıllık şirketin tarihinde en büyük ikinci gelir olarak kayda geçti. Şirket, yeni gelen alıcı sayısında da artış olduğunu belirtti.