Gündem
BBC Türkçe

Christchurch Çağrısı: Teknoloji devlerinden internetteki 'terör içeriğini sınırlama' sözü

Facebook, Amazon, Google, Twitter ve Microsoft yöneticileri, terör bağlantılı içeriği tespit edip ayıklamayı sağlayacak ortak araçlar geliştirmek üzere anlaştı

15 Mayıs 2019 22:05

Küresel ölçekte en büyük beş teknoloji şirketi, internetteki terör bağlantılı içerikleri sınırlama ve daha sıkı kontrol taahhüdü verdi.

Paris'teki "Christchurch Çağrısı" zirvesinde bir araya gelen Facebook, Amazon, Google, Twitter ve Microsoft yöneticileri, terör bağlantılı içeriği tespit edip ayıklamayı sağlayacak ortak araçlar geliştirmek üzere anlaştı.

Zirve çağrısı, Yeni Zelanda'da camileri hedef alan ve 51 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası yapılmıştı.

15 Mart'ta Christchurch'te yapılan silahlı saldırı Facebook üzerinden canlı yayınlanmıştı.

Zirvenin başkanlığını Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern yaptı. Ardern teknoloji şirketi yöneticilerine "Christchurch Çağrısı" adı altında bir taahhütte bulunmaya davet ediyordu.

Nasıl önlemler alınacak?

Şirketler öncelikle kullanım şartlarını "terörizm ve şiddet barındıran radikal içeriklerin dağıtımını kesinlikle yasaktır" şeklinde güncelleyecek.

Ayrıca terör saldırısı gibi olaylara cevap verebilmeyi sağlayacak kriz protokolleri oluşturulacak.

Şirketler ayrıca terör ya da şiddet barındıran radikal içeriklerin tespiti ve ayıklanmasıyla ilgili olarak "şeffaflık raporları" yayınlama sözü verdi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
Zirvenin başkanlığını Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptı

Zirveden önce Facebook, sosyal medya platformu üzerinden yapılan canlı yayınlara (Facebook Live) sınırlamalar getireceğini duyurmuştu.

Facebook yeni canlı yayın kurallarına uymayan kullanıcılara, ilk ihlallerinde canlı yayın yasağı getirileceğini açıkladı. Ayrıca yasağı ihlal eden yayınları paylaşan kullanıcıların da canlı yayın özelliğini kullanmaktan süreli olarak men edileceği belirtildi.

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern Facebook'un yeni kurallarını "iyi bir ilk adım" olarak niteledi.

Zirveye Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve İngiltere Başbakanı Theresa May gibi liderler de katıldı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir