Gündem

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun: Edirne Belediye Başkanı Gürkan'dan Çakıcı'nın açıklamaları konusunda tepki bekliyoruz

Recep Gürkan, Alaattin Çakıcı'yı makamında kabul etmişti

18 Kasım 2020 17:24

Türkiye’de 90’lı yıllardaki mafya-siyaset ilişkilerinin odağında yer alan isimlerden olan Alaattin Çakıcı'nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu tehdit eden sözlerinin ardından gözler CHP'li Edirne Belediyesi Başkanı Recep Gürkan'a çevrildi. 

Alaattin Çakıcı'nın Twitter hesabından 'yakın dostu' olarak nitelendirdiği Recep Gürkan'ı makamında ziyaret etmesi, Çakıcı'nın Kılıçdaroğlu'na yönelik hakaret ve tehdit içeren mektubunu paylaşmasıyla yeniden gündem oldu. 

Gözler partinin genel başkanı Kılıçdaroğlu'nun Gürkan hakkında bir tasarrufta bulunup bulunmayacağına çevrilmişken, kimi partili isimler Recep Gürkan'la ilgili olarak 'gereği yapıldı' dedi. 

'Gereği yapıldı' diye ifade edilen tavrın ne olduğu konusunda bilgi verilmedi. T24'e konuşan Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Çakıcı'nın tehditlerinden sonra kendisiyle görüşmediğini, ancak makamında kabul ettiği dönemde kendisinin uyarıldığını, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun da Gürkan'ı uyardığını söyledi. 

CHP Genel Merkezi, Çakıcı'yı makamında kabul eden Gürkan hakkında inceleme de başlatmıştı. 

Gürkan sessizliğini korurken, Torun, belediye başkanlarına ne yapacaklarını söyleyemeyeceklerini, ama birçok belediye başkanının kendi inisiyatifiyle Çakıcı'nın açıklamalarını tepkilerini dile getirdiğini, Gürkan'dan da böyle bir tepki beklediklerini ifade etti. 

Gürkan'ın Çakıcı ile birlikte verdiği fotoğrafın son gelişmelerin ardından CHP MYK (Merkez Yürütme Kurulu) toplantısına gelip gelmeyeceği bilinmiyor. CHP Tüzüğü'ne göre ' il ve ilçe belediye başkanlarının parti suçu oluşturan eylemleri Merkez Yönetim Kurulu'nun istemi üzerine Yüksek Disiplin Kurulunca karara bağlanıyor."

T24'ün gün boyu ulaşmaya çalıştığı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, telefonunu açmadı, mesajlara da dönüş yapmadı. 

Diğer yandan CHP Edirne il ve ilçe örgütleri Alaattin Çakıcı'nın tehdidine tepki gösterdi, Kılıçdaroğlu'na destek verdi.

Açıklamada, "CHP Edirne İl Örgütü ve İlçe Başkanlıkları olarak Sayın Genel Başkanımıza sosyal medya üzerinden yapılan saldırıyı ve tehditleri şiddetle kınadığımızı belirtmek isteriz. Bu yaşanan elim olay bir güç gösterisi olmayıp açık şekilde ülkemizin yönetim biçimini gözler önüne koymuştur" denildi.

Açıklamanın devamında ise, "Bugüne kadar yaşanmış baskılardan da saldırılardan da tehditlerden de korkamadık, korkmayacağız (...) Muhalefet edenlerin baskı ve tehditle susturulmaya çalışılması beyhude bir çaba olup sonuçsuz kalmaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

Aralarında İlhan Cihaner, Ali Şeker, Murat Akbaş, Necati Yılmaz gibi isimlerin olduğu CHP içindeki “Gelecek İçin Biz” oluşumu da Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın Alaattin Çakıcı ile buluşmasına gösterdiği tepkiyi " Hatırlatıyoruz" ifadesiyle yeniden paylaştı.

Gelecek İçin Biz, 26 Ekim'deki ziyaretle ilgili "Arkadaşlar, bize bakıyor!" başlığıyla yayımlanan açıklamada şöyle denilmişti: 

Çakıcı’ya, CHP’li Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından onur konuğu şeklinde davranılıyor, sanki şehre gelebilecek en değerli kişi gibi ağırlanıyor, yetmiyor Atatürk’ün 1927 yılında Fransız bir fotoğrafçı tarafından çekilmiş orijinal portresi kendisine armağan ediliyordu.

CHP Genel Merkezi’nin bu konuya da “Fransız kalacağını” kestirmek pek zor değil. CHP’de son zamanlarda yaşanan bu tuhaflıklar o kadar çoğaldı ki, artık hiçbir yöneticinin böylesi bir rezalete karşı iki çift laf söylemesi dahi beklenmiyor. Her şeyi geçin, Atatürk’ün orijinal portresinin nasıl olup da organize suç örgütü elebaşı olmaktan hüküm giyen birine armağan edilmesini nasıl açıklayabiliriz?

Eğer bunu görmezden gelirseniz tarih sahnesinde sabıkalı olma ihtimaliniz çok yüksek. Bir anda, Denizler’in idamında evet oyu kullanan CHP’li milletvekillerine dönüşebilirsiniz. Tarih, bunu bir yere kaydeder ve günü gelince arşivlerden dökülür ikrardan gelen sükût…

Mesela, kumar masalarında söndürülen ocakların üçüncü nesil fertleri, sık sık rüyalarınıza konuk olabilir. Mesela, uyuşturucu yüzünden evladını yitirmiş yüzlerce acılı ana babanın ahını alabilirsiniz.

Başınızı öte yana çevirmeye devam ederseniz, içki sofralarına meze yapılmak için satılan ve sonra öldürülüp kör bir kuyuya atılan Elif’in sızlayan kemikleri gününde birinde yakanıza yapışabilir.

Bu tefeci bezirgân çetelere yakasını kaptırıp, üç çocuğunun canını kurtarmak için bir gece yarısı kendini asan babanın vebali sizden sorulabilir.

Tüm bunları umursamıyorsanız, başkalarının acıları ve ölümleri sizi pek de alakadar etmiyorsa kendi ortak tarihimizle yüzleşmek durumunda kalırsınız. Ankara’da boğularak öldürülen yedi üniversitelinin aziz hatırasıyla yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz kısacası...

“Belki de bunların hiçbiri olmaz” diyerek bugün Edirne’ye bakmak istemezseniz, emin olun kenti teslim ettiğiniz kişiye Edirne’yi hatırlatan birileri de mutlaka çıkacaktır.

Ne olmuştu? 

CHP'li Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Alaattin Çakıcı'yı 26 Ekim Pazartesi günü makamında kabul ederek  buluşmayı "Atatürk portresi ve Belediyemiz tarafından basılan Nutuk kitabını hediye ettik" notuyla duyurmuştu. 

Çakıcı da ziyaretle ilgili "Alaattin Çakıcı'nın yakın dostu olan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı makamında ziyaret ederek 1927 yılında Fransız fotoğrafçının çektiği resmin aslını Alaattin Çakıcı'ya makamında hediye etti" diye yazmıştı.