Gündem

CHP'nin Gaziantep adayı Muzaffer Ertürk: Burada sol demokrat kültürü işleyemedik

“Tugay Arazisi yeşil kalacak ve deprem toplanma alanı olacak”

18 Mart 2024 11:17

Gaziantep’i 1989-2004 yılları arasında Celal Doğan ile 3 dönem yöneten Cumhuriyet Halk Partisi, kentte eski günlerini arıyor.

Seçime kentin sevilen isimlerinden Dr. Muzaffer Ertürk’le katılma kararı alan CHP, son 20 yılda AKP'nin kalesi haline gelen Gaziantep’te seçimi kazanmak çalışmalarını sürdürüyor. Dr. Ertürk’ün rakibi ise AKP'den 3. kez aday gösterilen, kurucu Aile Bakanlığı yapan, AKP Genel Merkezinde birçok görev üstlenen Fatma Şahin.

Gaziantep’in sol demokrat kültüre sahip olduğunu ancak, bu kültürün partisi tarafından yeterince işlenemediğini dile getiren Ertürk, kentin en büyük sorunun işsizlik, altyapı, trafik ve gelir adaletsizliği olduğunu ifade ediyor.

Gaziantep’te kimseyi ayırt etmeden eşit hizmet sunmak istediklerini belirten CHP’li Ertürk, şehri bütünleştirmek için aday olduğunu söyledi.

Gaziantep’te son yapılan yerel seçimde AKP'li Fatma Şahin yüzde 53,9, DSP adayı Celal Doğan, yüzde 26,2, CHP ve İYİ Parti’nin ortak adayı Ejder Demir ise yüzde 16,4 oy oranına ulaşmıştı.

Muhalefet partileri bu seçime ittifak ile değil de kendi adaylarıyla katılıyor. Kentte CHP’nin yanı sıra, İYİ Parti, DEM Parti, Yeniden Refah Partisi, Saadet Partisi, DEVA Partisi, TKP ve aralarında atık kağıt toplayıcısı Ramazan Karabudak’ın da olduğu 3 bağımsız aday var.

Gaziantep, 31 Mart yerel seçimlerine İstanbul’dan sonra en fazla adayla katılan şehir. Gaziantep’te 26 siyasi parti ve 3 bağımsız aday büyükşehir belediye başkanlığı için yarışacak.

CHP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Muzaffer Ertürk, 31 Mart yerel seçimleri öncesi, kentin sorunlarını ve çözüm önerilerini, Suriyeli mülteci meselesine bakış açısını, Tugay Arazisi konusu ve projelerini T24’e anlattı.

"Şehri bütünleştirmeye geliyorum"

Muzaffer Bey, belki strateji gereğiydi bilemiyorum ama adeta son ana kadar isminiz büyükşehir belediyesi başkan adayları arasında geçmiyordu. Süreçle ilgili neler söylemek istersiniz?

Teklif partiden geldi. Gaziantep için elimizi taşın altına koyalım denilince adaylık sürecimiz gerçekleşti. Gaziantep kötü yönetiliyor. Üzülüyoruz. Gaziantep böyle değildi. Çocukluğumda nezih bir ortam vardı. Gaziantep mutsuz durumda. Her gün asayiş olaylarıyla anılıyoruz. Ve şehir bunları hak etmiyor. İnsanların birbirine tahammülü kalmadı. Gaziantep’te siz biz ayrımı yaratmadan birlikteliği sağlamak için aday oldum. Şehri bütünleştirmek için geliyorum.

Sorunlar: İşsizlik, trafik, altyapı ve gelir adaletsizliği

Gaziantep’in temel sorunları nedir? Bunlara nasıl çözüm üreteceksiniz?

Sorun çok. Üniversite mezunlarının işsizlik sorununu çözmek amacıyla sonuç alıcı çalışmalar yapacağız. Trafik ve altyapı sorunlarını hemen herkesi her gün adeta çileden çıkarıyor. Suriyeli Mülteciler meselesi ayrı bir başlık. Çok ciddi gelir dağılımı adaletsizliği var. Tabi bunların büyük bir kısmı merkezi hükümetten kaynaklı siyasi nedenlerden oluşan konular.  Gaziantep bundan etkileniyor. Bu olumsuzluğa yerel yöneticilerin de destek olduğunu görüyoruz.

En büyük sorunumuz olan trafik, çarpık kentleşmenin sonucudur. Metro projesinden bahsediliyor. Proje mantığı bağlamında olma şansı sıfır. Çünkü metro yapılması için bir hatta saatte 70 bin kişinin taşınması gerekiyor. Nüfus itibariyle böyle bir yer yok. Başvuru hafif raylı sistem üzerine basa basa söylüyorum. Gar’dan Şehir Hastanesi’ne kadar metro yapılacağı söyleniyor. Maliyet 32 Milyar TL. Bunun 2024 yılı içerisinde ödenmesi gereken miktar, 6,5 milyar TL. Bunun da 1,8 milyar TL’si dış kaynak. Mümkün değil, Bir TL dış kaynak bulunamaz.  Belediyenin yıllık 12 Milyar TL kaynağı var siz bunun 6,5 Milyar TL’sini metroya yatırabilir misiniz? Bu proje akla hayale uygun değil.

Sorunların çözümünü doğru teşhis edip, yerinde çalışmalarla çözüm yürüteceğiz. Parkomatları, kaldırıp yolları rahatlatacağız. En azından park edilen bir iki şeridin, yer altına ya da akıllı otopark dediğimiz sistemle trafiğin rahatlatılmasını sağlayacağız. Akıllı otopark sisteminde bir saatlik ücretsiz uygulamasını başlatacağız. Şehrin belirli noktalarına ringler koyacağız. Trafikte yığılmağı bu şekilde önleyeceğiz.

"En büyük engel merkezi hükümetin muhalif belediyelere bakış açısı"

Gaziantep’e yapacağınız projeler neler? Bu projeleriniz önünde engel görüyor musunuz?

En büyük engeller merkezi hükümetin muhalif belediyelere bakış açısı. Kazanılan bütün muhalif belediyelere, maddi baskıdan kayım atamaya kadar birçok baskılar var. Kazanılan CHP’li belediyeler özellikle maddi yolla engellenmeye çalışılıyor. Çocukların okullarda beslenme ihtiyacını karşılayacağı kantin kart uygulamasını başlatacağız. Spor faaliyetlerini artıracağız. Amatör spora önem vereceğiz. Spor köyü ve semt sahaları yapacağız Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan, uyuşturucu başta olmak üzere korumak için elimizden geleni çalışacağız.

Engelli vatandaşlarımıza ve yoksullara 10 ton suya kadar kullanım ücretsiz olacak. Uydu kentler kuracağız. Kentsel dönüşüm mağduru vatandaşımız olmayacak. Yerinde dönüşüm yağacağız. Emekliye her bayramda karşılıksız 5000 bin TL vereceğiz. Çalışan kadınlara çocuklarını bırakabilecekleri ücretsiz kreşler açacağız.  Belediye şirketlerinde yeni istihdam alanları oluşturacağız. Kooperatif sistemini getireceğiz. Çiftçinin ürününü en dolgun en olgun fiyata alacağız. Üretim kapasitelerini artıracağız. Kazanan çiftçi üretimi artıracak. Kalkınmayı yerelden başlatacağız.

Kendi kendine yeten 7 ülkeden biriydik. Şu anda tarımda kendimize yetmiyoruz. Demek ki kötü durumdayız. Herkesin içler acısı bu durumu düşünmesi gerekiyor. Çiftçilerimize arazi katkısında bulunacağız. Taşlı yerleri temizleyip ekilebilir alanlar oluşmasını sağlayacağız. Ürün yetiştiren vatandaşlar mahsulünü bize satacak. Belediye olarak yerinden alacağımız için maliyet düşecek. Bu ürünleri açtığımız şehir ve kent lokantalarına vereceğiz. Öğrencilere ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara kaliteli ve ucuz yemek sağlanacak.

"Kimseyi ayırt etmeden eşit hizmet sunacağız"

Gaziantep’te nasıl bir yönetim anlayışı tahayyülünüz olacak? Kenti nasıl yöneteceksiniz?

Yönetim anlayışımız 3-5 kişinin değil, mutlaka bizim belediyemiz, halkımızın belediyesi, vatandaşımızın belediyesi anlayışında olacak. Bu anlayışla yöneteceğiz. Kimseyi ayırt etmeden, gözünün üstünde kaşı var demeden, her Gaziantepliye eşit hizmet sunacağız. Sivil topluma, meslek odalarına önem vereceğiz. Danışma temelli ilkemiz olacak. STK’ların sunacağı katkıları mutlaka değerlendirip uygulayacağız.

"Parti içi tartışmaları bir kenara bıraktık, yolumuza devam ediyoruz"

Parti içinde seçim sürecinde tartışmalar oldu. Bu süreçlerin seçime nasıl etki ettiğini düşünüyorsunuz?

Bu tartışmaların olmasını istemezdik, ama oldu. Partimiz demokrasi kültürünü yaşatan bir parti. Bireylerin istifa ve söz söyleme inisiyatifi var. Kongrelerin, çoklu adayların olduğu partilerde tartışmalar olur. Bunlar normal. Kongreler fikirlerin tartışıldığı alanlar olarak kalmalı, kişilerin değil.  Meclis üyeliklerinde örgüt bir tavır ortaya koydu. Sonun da uzlaşma sağlandı ve yolumuza devam ediyoruz.

"Gaziantep’teki demokrat kültürü işleyemedik"

1989’dan 2004’e kadar CHP’nin Gaziantep Büyükşehir yönetim süreci var. 2004’ten 2024’e kadar ise AK Parti yönetimi mevcut. Bu değişimi ve dönüşümü neye bağlıyorsunuz? Şehirde CHP açısından neden gerileme oldu?

2002-2004 sürecindeki iktidar değişimi ve yeni oluşum belediyelere de yansıdı. Gaziantep’te son belediye başkanımız Celal Doğan başarılı olmasına rağmen bu süreçten etkilenerek seçimi kaybetti. Merkezdeki iktidar değişimi yerele de yansıdı. O zamanki süreçlerin siyasal iklim ve koşullara bağlı olarak geliştiğini düşünüyorum. Gaziantep’te sol demokrat bir kültür var bu kültürü partimizin işleyememesinin de eksikliği var. Ama partililerime güveniyorum. Birlikte yola çıktık. Mücadelemizi sahada her alanda göstermeye kararlıyız. Bu seçimi kazanamamak, dünyanın en kolay işini başaramamak demek. Bu inançla yola çıktık.

"Suriyelilerin ülkelerine dönüşünü sağlayacağız"

Gaziantep yoğun Suriyeli Mülteci nüfusunun olduğu bir kent. Mülteci meselesine bakış açınız nedir?

Hümanist yapıya sahibim. Bu insanlar savaştan kaçıp geldi. Kimse yerinden yurdundan, vatanından kalkıp keyfi olarak gelmedi. Ancak merkezi hükümetin birçok hatalarından kaynaklı, bu olanları tüm Suriyelilere yöneltmek doğru değil. Ve bu gidişat gün sonunda Gaziantep içinde sıkıntı yaratmaya başladı. Buna artık bir dur demek veya yönlendirme yapmak gerekiyor. Vatandaş, toplum tedirgin olunca buna kayıtsız kalamıyorsunuz. Savaştan kaçtınız ve size yardımcı olduk. Ancak şu an savaş yok. Ülkelerine dönmelerini sağlamamız lazım. Bayramlarda gidilebiliyorsa demek ki gidiliyor. Esad korkusu olanlar var. Gitmemek için bu haklı bir kaygı. O zaman merkezi hükümet şunu yapmalı. Esad’la oturacak. Birleşmiş Milletler nezdinde konuşacak. BM diyecek ki bu insanların kılına zarar gelirse hesap sorarım. Yapılması gereken budur.

“Tugay Arazisi yeşil kalacak ve deprem toplanma alanı olacak”

Gaziantep 6 Şubat depremini yıkıcı şekilde yaşadı. Ve üzerinden bir yıl geçti. Bu süreçten ders alındı mı?

Gaziantep büyük bir felaket yaşadı.  Felaketten ders çıkarmamız gerekiyor. Ve şunu gördük, depremde toplanma alanlarımız olmadığından vatandaşlar büyük sorun yaşadı. Deprem toplanma alanları imara açılmıştı. Bir yıl geçti, hala deprem toplanma alanımız yok. Şu konuda anlaşmamız gerekiyor. Deprem toplanma alanı demek hayatın normalleşme sürecine katkı sağlayan alan demek. Yaşamını devam ettirecek, uyuma, yeme içme, barınma ihtiyaçlarını karşılayan alan. Park veya otopark alanları deprem toplanma alanı değil. Bu sorunu da çözeceğiz. Projemiz de hazır.

Son günlerde gündemden düşmeyen imara açılan, Tugay arazisini deprem toplanma alanı yapacağız. Göreve geldiğimizde imar planını iptal edeceğiz. O alanı yeşil donatı artı deprem toplanma alanı yapacağız. Ani yaşanacak felaket anında, vatandaşların normalleşme sürecine kadar asgari yaşamlarını sürdüreceği yer yapacağız. Taziye evlerinin, okul bahçelerinin, belediyelerin alt veya üst kısımlarına mevcut toplanma alanlarının araç gereçlerini, çadırlarını mobil hizmet verecek şekilde yerleştireceğiz.

Mevcut yönetim, meslek odalarının itirazına ve yargı kararına rağmen imara açtı. Şu anda da yeni imar planına göre kazılar başlattılar. Buna karşıyız. Şehrin akciğerinin söndürülmesine karşıyız. Gaziantep’in nefes almasını istiyoruz. Bu şehirde akciğer hastalıkları, akciğer kanser oranı üst düzeyde. Şehrin gri görüntüsüne yeşile çevirmek için elimizden geleni yapacağız. Gaziantep şehir merkezinden tepeden şehre baktığınız da tek bir yeşil alan var o da mezarlık.