Politika

CHP MYK toplandı: Seçimlerde parti aleyhine çalışanlarla ilgili başvurular görüşüldü, tüzük kurultayı ve Erdoğan'ın ziyareti gündemdeydi

05 Haziran 2024 07:56

CHP MYK, 31 Mart yerel seçimleri kampanya döneminde parti aleyhine faaliyet yürütenler hakkında iletilen şikayet dosyalarıyla ilgili çalışmaları ele aldı. Toplantıda dosyalarla genel bir çerçeve çizildi, hangi davranışların ihracı gerektirebilecek fiiller arasında sayılabileceği netleştirildi. CHP bu kapsamda 613 dosyayı değerlendirmeye alacak. 

CHP MYK, pazartesi günü Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında saat 12.45’te toplandı. Yaklaşık dört saat süren toplantının gündeminde; AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’ye yapacağı iadeyi ziyaret, miting takvimleri, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) başkanı seçimleri, yenilenen belediye başkanlığı seçimleri, yerel seçimler sürecinde disiplin suçu işleyen üyeler, tüzük kurultayı hazırlıkları ve Hakkâri Belediye Başkanlığı'na kayyım atanması vardı.

Erdoğan-Özel görüşmesi 10 veya 11 Haziran'da bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta partisinin grup toplantısı öncesinde CHP’ye Genel Merkezi'nde yapacağı iade-i ziyaret için 9 Haziran’dan sonrasını işaret etmişti. Görüşme için net gün Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’ın ileteceği tarihle netleşecek olsa da ziyaret için takvimde iki gün öne çıkıyor. Erdoğan-Özel görüşmesinin 10 veya 11 Haziran tarihlerinde olması bekleniyor.

TIKLAYIN - Erdoğan-Özgür Özel görüşme tarihi belli oldu iddiası

Tüzük kurultayı hazırlıkları devam ediyor

CHP’nin gündeminde bir yanda da  6-7-8-9 Eylül’de Sivas’ta yapılacak tüzük kurultayı var. Bu çerçevede il örgütlerinin raporlamaları devam ediyor ve derleniyor. İlgili genel başkan yardımcılığı, Avrupa’daki sol-sosyal demokrat partilerin tüzüklerini Türkçe’ye çevirtiyor. Üyelerden, sivil toplum kuruluşlarından öneriler gelmeye devam ediyor. Bu bağlamda ayrıca CHP’nin eski parti meclisi üyeleri ve milletvekillerine tüzük önerileri için mektup gönderildiği, 15 Haziran’a kadar cevapların beklendiği öğrenildi. Gelen tüm önerilerin derlenmesinin ardından MYK üyelerinin de görüşleri alınacak. Bu bağlamda, CHP’nin tek gündemi tüzük olan bir MYK toplantısı yapması konusu gündemde.

Dönem sınırı, güçlü genel sekreterlik ve ön seçim talebi

Son durumda tüzük kurultayı çalışma grubu için henüz isimlerin netleşmediği, çalışmaların 15 Haziran’dan sonra hızlanacağı bilgisi verildi. Tüzük için gelen bireysel öneri sayısı yaklaşık 12 bin 600’e ulaştı. Öneriler arasında en çok dile getirilenler arasında ilk üçte dönem sınırı, ön seçim ve güçlü genel sekreterlik konuları yer alıyor.

Kampanya döneminde parti aleyhine çalışanlarla ilgili 613 dosya değerlendirilecek

MYK’nın gündeminde ayrıca 31 Mart yerel seçimleri kampanya dönemi içerisinde parti aleyhine çalışanlarla ilgili dosyalar vardı. İhraç talebiyle CHP Genel Merkez’e ulaşan toplam bin 819 kişi için yapılan başvurulardan 402'sinin hali hazırda parti üyesi olmayan kişilerle ilgili olduğu, 403'ünün de delil yönünden yetersiz olduğu tespit edildi. Parti kaynakları, 613 dosyanın değerlendirmeye alınacağını bildirdi. Dosyaların 39’unun ilçe başkanı ve ilçe yöneticisi kademesinde bulunan partililer hakkında olduğu, dosyalar arasında belediye başkanı veya milletvekili gibi bir isimle ilgili şikayet bulunmadığı öğrenildi.

Hakkâri meselesine ilişkin hukuki bilgi toplandı

Hakkâri’nin DEM Partili Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, 3 Haziran’da, gözaltına alınmış, ardından İçişleri Bakanlığı belediyeye Hakkâri Valisi Ali Çelik’i kayyım olarak atamıştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de MYK toplantısı öncesi konuya sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Özel, “Hakkâri Belediyesi'ne sabah saatlerinde bir operasyon yapılarak, Belediye Başkanının gözaltına alınmasını ve 10 yıl önce başlamış ve halen süren bir davası gerekçe gösterilerek kayyım atanmış olmasını reddediyoruz. Yaşananlar, henüz iki ay önce tecelli etmiş Hakkari halkının iradesini yok saymaktır. Kayyım görevlendirmesi geri çekilmelidir. Demokrasinin ve halk iradesinin yanında, kayyım anlayışının karşısındayız!”

Parti kaynakları, toplantıda Hakkâri’ye kayyım atanması meselesinin gündeme geldiğini ve konu hakkında hukuki bilgi toplandığını kaydetti.

TIKLAYIN - Özgür Özel'den kayyım tepkisi: Yaşananlar, Hakkâri halkının iradesini yok saymaktır, kayyım anlayışının karşısındayız!

TIKLAYIN - CHP heyeti kayyım atanan Hakkâri'de

TIKLAYIN - CHP Heyeti'nden DEM Parti Hakkâri İl Başkanlığı'na destek ziyareti | Hatimoğulları: Dayanışarak kayyımcı anlayışı püskürtebiliriz

CHP’ye transferler sürecek

Dün, CHP grup toplantısında Özgür Özel’in sunuş konuşması öncesinde eski İYİ Parti Sağlık Politikaları Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kahraman ile İYİ Parti’den geçtiğimiz günlerde istifa eden Antalya Milletvekili Aykut Kaya CHP’ye katıldı.

CHP kaynakları, bu transferlere yönelik değerlendirmede 31  Mart yerel seçimlerinin ardından göreve başlayan birkaç belediye başkanının daha CHP’ye katılma talebinde bulunduğunu kaydetti.

Özgür Özel, Amasya Tamimi’nin yıl dönümünde Amasya’da olacak

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve MYK üyeleri, Amasya Tamimi’nin 105’inci yıl dönümü dolayısıyla Amasya’ya gidecek. MYK’nın da Amasya’da özel gündemli olarak toplanması bekleniyor.

“Seçmenin gündeminde ne zaman erken seçim olursa biz de gündemimize alırız”

CHP kurmayları partinin erken seçim konusundaki tavrına ilişkin ise şöyle konuştu:

“Seçmen AKP’ye bir mektup yazdı ve mektubundan şunu söyledi: ‘Sen benim gündemimde değilsin. O yüzden ben sana bir ihtar veriyorum. Benim gündemime gel.’ Seçmenin gündemi tamamen ekonomi şu anda. İnsanlar geçinemiyorlar ve bu çok ciddi bir problem. Seçmenin ne zaman gündeminde bir erken seçim olur, biz de o zaman gündemimize alırız. Ama şu anda böyle bir gündemimiz yok. O yüzden seçmenin gündemindeki konu neyse biz onu çözmek zorundayız.”