Çevre

CHP Muğla Milletvekili Erbay: Yangını söndürürken planlama eksikliği oldu

Muğla'da 10 Temmuz'da başlayan yangınlarda yaklaşık 350 hektar alan yandı

12 Temmuz 2019 14:08

10 Temmuz'da Muğla’nın Dalaman ilçesinde çıkıp, Fethiye'nin turistik Göcek Mahallesi'ne kadar yayılan orman yangınında söndürme ve soğutma çalışmaları devam ediyor. Yangında ilk belirlemelere göre 350 hektarlık ala zarar gördü. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangının büyük oranda kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, yangına müdahalede planlama eksikliği olduğunu belirterek Bakan Pakdemirli'nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. 

T24'ün sorularını yanıtlayan Erbay, Muğla'nın orman yangınları konusunda hassas bir bölge olduğunu söyleyerek Dalaman'da başlayan yangının yayılma sebeplerini değerlendirdi. 10 Temmuz'da yangının ilk çıkmaya başladığı anlardan vatandaşların çektiği görüntüleri izlediğini söyleyen Erbay, "Saatlerce yangınla mücadele eden personelin emeğini yok sayamayız fakat planlama eksikliği vardı. Vatandaşların çektiği görüntülere bakılırsa yangının başlangıcından sonra helikopterlerin alana ulaşması 3 saati buluyor" dedi.

Erbay, yangının yayılmasında yangın söndürmek için kullanılan helikopterlerin pervanelerinin yarattığı rüzgarın etkisi olduğunu belirterek yangın söndürme çalışmalarının teknik nedenlerden ötürü gece müdahale edilememesinin de tabloyu oluşturduğunu söyledi. 

CHP Muğla Milletvekili Erbay, Orman Bakanı Pakdemirli'nin cevaplaması istemiyle Meclis'e sunduğu  soru önergesinde şu soruları sordu:

  • Orman yanığını söndürme çalışmalarına kaç helikopter katılmıştır? Bu helikopterlerin su taşıma kapasitesi, ne kadar yüksekten su boşaltabildiği, pervane dönüş hızı ve diğer teknik özellikleri nelerdir?
  •  
  • Yangın söndürme çalışmalarında kullanılan helikopterlerin pervanelerinin yarattığı rüzgarın yangının daha geniş bir alana yayılmasına neden olduğu, özellikle çam ormanı yangınlarında bu etkinin daha da arttığı iddiaları doğru mudur?
  •  
  • Yangının daha geniş alana yayılmasına neden olmalarından dolayı yangın söndürme helikopterlerinin suyu yüksek irtifadan bıraktığı ve bu nedenle yangının söndürülesinde etkisiz olduğu doğru mudur?
  •  
  • Türk Hava Kurumu bünyesinde bulunan, angın söndürme çalışmalarında daha yüksek su taşıma kapasitesine sahip, dünyanın birçok ülkesinde öncelikli olarak kullanılan amfibi yangın söndürme uçakları, coğrafi şartlar uygun olmasına rağmen bu yangında neden kullanılmamıştır?
  •  
  • Türk Hava Kurumu bünyesinde yüksek donanıma sahip, 6 ton suyu 12 saniyede göl veya denizden çekebilen amfibi yangın söndürme uçakları varken bu uçaklar yerine neden kiralama yapılarak helikopter kullanılmıştır?
  •  
  • Bakanlığınız tarafından yapılan ve Türk Hava Kurumu’nun katıldığı amfibi uçak ihalesi iptal edilmiş midir, bu ihale ile mükerrer şekilde helikopter kiralama ihalesi açılmış mıdır?
  •  
  • Daha önce yanan ormanlık alanların yeşillendirileceği söylenmesine rağmen bu alanlar imara açılarak oteller inşa edilmiştir. Bu alan için nasıl bir planlama yapılacaktır. Bu alanla ilgili ağaçlandırma çalışmasına başlamayı düşünüyor musunuz? Ağaçlandırma çalışmaları ne zaman başlatılacaktır?
  •  

"Vatandaşlarımız güvenle bölgeye gelebilir"

Bakan Pakdemirli'nin bugün yangın bölgesinde yaptığı değerlendirmede, çıkan yangının yerleşim yerlerine etki etmeyeceği ve tatile gelmek isteyenlerin rahatça gelebileceği yorumunu değerlendiren Erbay, "Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla bölgeye gelebilirler" ifadesini kullandı. Erbay, yanan bölgelerde ağaçların yaklaşık 200 yıllık olduğunu ve bu sebeple yangının birdenbire söndürülemeyeceğini söyledi. Yangının tamamiyle sönmesinin kolay olmadığını ekleyen Erbay, "Sıçramalar yaşanacaktır fakat yerleşim bölgelerine etki etmez" ifadelerini kullandı.