Gündem

CHP'liler The Guardian'a konuştu: "İstanbul seçimleri verilen hibelerin korunması için tekrar yapılıyor"

"AKP için, belediye başkanlığı İstanbul’a hizmet etmekten farklı bir anlam taşıyor"

08 Mayıs 2019 10:53

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, İstanbul'daki seçimlerin tekrarlanmasıyla ilgili olarak eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ve CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ile konuştu. CHP'liler AKP'nin "hükümete bağlı yardım kuruluşlarına yapılan milyarlarca lira bağışı kaybetmekten korktuğunu" , bu yüzden de İstanbul'u kaybetmek istemediğini ifade etti.

"Erdoğan’ın muhalifleri, İstanbul seçimlerinin verilen hibelerin korunması için  tekrar yapıldığını söylüyor" başlığıyla yayımlanan Martin Chulov imzalı haberde seçimler iptal edilmeden önce AKP'nin uzun süre üzerine ilk defa İstanbul'u kaybettiğine dikkat çekildi. Chulov, hazırladığı haberde CHP'nin 23 Haziran'da yapılacak olan seçimleri boykot etmeyeceğini de hatırlattı.

Chulov'a İstanbul'un öneminden bahseden Yarkadaş, “25 yıldır, İstanbul onların(AKP) siyasi hareketlerinin ana gelir ve finans kaynağı olmuştur. Belediyenin bağış raporlarına göre, 2018’de AKP’li vakıflara 847 milyon Türk Lirası bağışlandı. Okçuluk Vakfı ve İmam Hatip Mezunları Derneği bunlardan sadece bir kaçı… Bunlar, AKP’nin arka bahçesidir. AKP için, belediye başkanlığı İstanbul’a hizmet etmekten farklı bir anlam taşıyor.  Bunun politik, sosyal ve ekonomik bir boyutu da var. CHP’nin 31 Mart’ta kazandığı belediye başkanlıklarının olduğu kentler, Türkiye ekonomisinin yüzde 70’inin yönetildiği yerlerdir. Onları kaybetmek, başkanlığı kaybedeceklerinin ilk işaretidir" diye konuştu.

Yarkadaş ayrıca, "Endişelerinin seviyesine bakılırsa, İstanbul’u kaybetmek her şeyin sonuymuş gibi davranıyorlar. Var olan yapının partinin finansmanını doğrudan sağladığını söylemek  (yanlış) olacaktır. Bu daha çok iki tarafa fayda sağlayan bir ilişki. Parti yöneticilerinin akrabalarının sahip olduğu vakıflar ile belediye bağışları arasında organik bağların var olduğu bir gerçektir. Ancak bu avantajların bazıları genel anlamda partinin tamamına ulaşmıyor olabilir" dedi.

İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise "Yasayı yok etmeyi seçtiler çünkü durumu kabul edemediler. Bu haksız karar, özgür ve adil seçimler adına büyük bir darbe oldu. Bu nedenle, İstanbul’u kazanma mücadelemiz aslında bu ülkede demokrasiyi yeniden kazanma mücadelesidir” ifadelerini kullandı.