Gündem

Süleyman Soylu 'Şehit cenazesine gidemez' demişti; Kılıçdaroğlu'na linç girişimi!

“Polisler, ‘Biber gazı sıkamayız’ dedi…”

21 Nisan 2019 14:01

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da katıldığı bir şehit cenazesinde bir linç girişimine uğradı. Güvenlik ekiplerince çevredeki güvenli bir yere götürülen Kılıçdaroğlu'nun bulunduğu ev saldırganlar tarafından taşlandı. Ankara Valiliği'nin "üzücü bir protesto" olarak nitelediği linç girişiminin ardından güvenlik önlemleri artırıldı, bölgeye takviye güvenlik ekibi gönderildi. CHP lideri, tutulduğu evden ancak 1 saat sonra çıkarılabildi. Partisinin genel merkezine geçen Kılıçdaroğlu, yaptığı ilk açıklamada "Üzüntüm, şehide yapılan saygısızlığadır" dedi. Linç girişimi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun CHP lideri ve partililer hakkında söylediklerini akıllara getirdi. Soylu, CHP'liler için "Onların gideceği bir adres var. O adresi de göstereceğiz. PKK mensuplarının cenazeleri var. Biz onları çok kısıtlı kaldırtıyoruz. Onlara bir kişilik kontenjan ayıracağız. Sandıkta beraberlerse cenazede de olacaklar" demişti.

Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Ankara'nın Çubuk ilçesinde, Hakkâri'de Irak sınırında güvenlik güçleriyle PKK'lılar arasında çıkan çatışmada şehit olan er Yener Kırıkcı için düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cenaze töreni sırasında ve sonrasında CHP lideri bir grubun linç girişimine maruz kaldı. 

"Yakın bu evi"

Hem cenaze töreni sırasında, hem de cenaze sonrasında büyük olayların çıktığı, yaşanan arbedede Kılıçdaroğlu tekmeli ve yumruklu saldırıya uğradığı öğrenildi. Polis ekipleri tarafından güvenli bir eve alınan Kılıçdaroğlu ancak 1 saat sonra evden çıkabildi. Kılıçdaroğlu 'güvenli' evdeyken dışarıda toplanan kalabalık "Yakın bu evi" sloganları attı.

Saldırganlar daha sonra "PKK dışarı" sloganları atarak CHP liderinin bulunduğu evi taşladı. Olayla ilgili sosyal medyaya düşen görüntülerde polisin evin çevresinde bulunan kalabalığa bir müdahale gerçekleştirmediği görülüyor. Olaylar gerçekleşirken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da aynı evde bulunduğu öğrenildi.

Evin dışında toplanan saldırganlar, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya ve Çubuk Kaymakamı Uğur Sezer'in grubun dağılmasına yönelik yaptığı konuşmalara da tepki gösterdi.

“Görevliler, cenazeye biber gazı sıkamayız dedi”

CHP’nin Çubuk İlçe yöneticisi Can Kaderoğlu, olayları şöyle anlattı:

"CHP ilçe yönetimi olarak, şehit ailesinin evini ziyaret ettik. Başsağlığı dileklerimizi ilettik. Hiçbir sorun yaşanmadı. Bugünkü saldırıda da köyden ve bölgeden kimse dahil olmadı. Biraz önce köy muhtarı ile de görüştüm. Kendisi de olayları dışarıdan gelen bir ekibin organize ettiğini söylüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş cenazeye geldiğinde ufak tefek kimi tepkiler oldu ancak Kemal Bey geldikten sonra grup tepkilerini artırdı. Saldırı uzun sürdü. Fiziki saldırının yanı sıra taş, sopa atıldı, ellerine ne geldiyse attılar. Saldırıyı çeşitli yerlere yerleştirilmiş kişiler başlattı ve organize etti. Kılıçdaroğlu'nu yaklaşık 10 kişilik görevli korumalar, 20'den fazla partili grup ve çok az sayıda güvenlik görevlisi korumaya çalıştı. Ciddi bir güvenlik önlemi yoktu. Oradaki görevlilere grubun biber gazı kullanılarak dağıtılmasını söyledik ancak cenazeye biber gazı sıkamayız dendi. Saldırı sırasında cenaze işlemleri yapılmıyordu ve bir saldırı vardı. Bu yönde bir adım atılmadı. Kemal Bey'in arabasına ve saldırıdan sonra girdiğimiz eve saldırılar devam etti."

CHP'li Kaya: Vali İstanbul'daymış, cenaze varken niye anlamadık

Cumhuriyet’ten Sertaç Eş’e konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, linç girişimini şöyle anlattı:

 “Güvenlik kılıklı insan çoktu. Hiçbiri bizi korumaya yönelik adım atmadı. Emniyet Genel Müdürü vardı. Ankara İl Emniyet Müdürü de vardı. Polis kıyafeti, jandarma kıyafeti olan çok insan vardı. Ancak bizi korumak üzere bir girişimleri olmadı. Cenaze namazında dahi bizi taciz ettiler. Genel Başkanımıza vurmaya çalıştılar. ‘Bay Kemal’ buraya niye geldin şeklinde bağırıyorlardı. Bu işi yapanlar bu köyden, Çubuktan değil. Tamamen organize. Bunlar namaz kılmaya da gelmemişler. Şehidin cenaze namazında arkadan vurmaya çalıştılar. Biz kendi korumalarımız, Bülent Kuşoğlu, Mansur Yavaş, Levent Gök, Murat Emir, genel başkanı korumaya çalıştık. Genel başkan araca bineceği sırada aracı tahrip ettiler. Plakaya kader her şeyi biliyorlarmış. Burada derhal İçişleri Bakanı istifa etmelidir. Milli Savunma Bakanı oradaydı. Kendi şehidinin cenazesinde bu saldırgan tutuma göz yumdular. Vali İstanbul’daymış. Şehit cenazesi varken İstanbul’da ne işi var anlamadık. Saldırı tamamen organize bir linç girişimi. Kimsenin bu ülkeyi kimsenin bölmeye gücü yetmeyecek. Kendi tedbirini alamayan bir jandarma ve emniyet var. Sokakta masum eylemlere gaz sıkanlar nerede?”

Vali ve valilikten açıklama: "Üzücü bir protesto..."

Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada "Çubuk ilçemizde icra edilen şehit cenazesi töreninde CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik müessif protesto eyleminin önlenmesine yönelik gerekli güvenlik tedbirleri alınmış olup olayın sorumluları hakkında yasal işlemlere başlanılmıştır" ifadesi kullanıldı.

Ankara Valisi Vasip Şahin, NTV canlı yayınında "Maalesef cenaze töreni geleneğimize uygun olmayan olaylar yaşandı. Vatandaşlarımıza sağduyulu ve daha dikkatli olmaları çağrısında bulunuyorum. Sayın Kılıçdaroğlu'yla ilgili tüm güvenlik önlemleri alındı. Hatta takviye gönderildi. Herhangi bir güvenlik sorunu bu saat itibariyle yok. Bu konuyla ilgili sorumlular hakkında, provokasyonda bulunan kişiler hakkında soruşturma işlemi başlatılacak. Kılıçdaroğlu ile görüşmedim ama irtibat halindeler. Olayın kendisi üzücü verici. Vatandaşlarımıza bizim cenaze geleneğimize dikkat etmelerini tavsiye ediyorum" dedi. Şahin, Kılıçdaroğlu'nun çevredeki bir vatandaşın evinde olduğunu belirtti.

Soruşturma başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun uğradığı saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Köylüler: Buralı değil, yabancılar

Ankara’nın Çubuk ilçesinde yaşanan olayları köylüler anlattı. Habertürk’te yer alan habere göre köylüler, yaptıkları açıklamada, “Bunlar bu köylü değil, yabancı” dedi. Başka bir köylü ise, “Bunu yapan bu köylü değil. Provakasyon yapıyorlar. Bursası şehit evi, şehide saygı gösterilecekse dua edilecek. Yazık değil mi” ifadelerini kullandı.

CHP olağanüstü toplanıyor

CHP'de olağanüstü toplantı çağrısı yapılarak CHP'li yönetici ve vekiller Ankara'ya çağrıldı. 

"Başta İçişleri Bakanı Soylu olmak üzere hedef gösterenler sorumludur"

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Levent Gök, Çubuk'ta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na şehit cenazesinde yapılan saldırıya ilişkin, "Yaşanan arbedede hepimiz bir yere savrulduk. Kemal bey iyi, güvenli bir yere alındı. Soğuk kanlı olmalıyız. Genel başkanımız bir açıklama yapacaktır" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Genel Başkanımız hala saldırı altında ancak durumu iyidir. Bu saldırıdan başta İçişleri Bakanı Soylu olmak üzere Genel Başkanımızı hedef gösterenler sorumludur" dedi.

 

İnce: Azmettiricisi belli

CHP'nin 24 Haziran seçimindeki Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, saldırının azmettiricilerinin belli olduğunu söyledi. İnce, şu mesajı paylaştı:

"Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na Çubuk’ta şehit cenazesinde yapılan saldırı onun şahsında CHP’ye, bu ülkenin demokrasi güçlerine, birlik ve beraberliği her türlü çıkarın üzerinde tutan halkımıza karşı yapılmış, failleri ve azmettiricileri belli olan bir saldırıdır. Bu saldırı geleceğimize, iç barışımıza, birlik ve beraberliğimize yönelik büyük bir provokasyon denemesidir. Biz bu yollardan çok geçtik, eninde sonunda kazanan demokrasi olacaktır."

Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı Deniz Demir de sosyal medya üzerinden yaptığı ilk açıklamada, "Ankara Çubuk’tayız, bir grup tarafından saldırıya uğradık. Genel Başkanımızın durumu iyi" dedi.

İmamoğlu: Kılıçdaroğlu’nun duruşu herkese örnek olmalı

CHP’li İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu da şu mesajı paylaştı:

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırı, milletimizin birliğine yapılmıştır. Kendisinin soğukkanlı ve devlet adamı duruşu herkese örnek olmalı. Birlik ve beraberliğimiz her şeyden önde gelir. Bu planlı saldırı ile ilgili tüm yetkilileri göreve davet ediyorum.

Toprak: Devlet korumaktan acizse biz liderimizi koruruz, bu böyle bilinsin

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı Çubuk’ta şehit cenazesinde gerçekleştirilen saldırının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Hakkari’de şehit olan askerimizin cenazesine katılan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na, Milli Savunma Bakanı, Emniyet Genel Müdürü, Ankara Emniyet Müdürü, Genelkurmay Başkanı ve diğer devlet erkânının önünde organize bir grup tarafından gerçekleştirilen menfur saldırı ülkemizi karanlık günlere, kardeş kavgasına sürüklemek isteyen karanlık güçlerin devrede olduğunu, maşalarını sahaya sürdüklerini göstermektedir. Ana Muhalefet Liderine yönelik bu saldırının istihbaratının alınmaması, güvenliğin sağlanmaması, saldırganların cenaze öncesinde, esnasında ve sonrasındaki eylemlerine, sözlü ve fiziki saldırılarına güvenlik güçlerinin müdahale etmemesi, saldırganların korunduğu ve planlı olduğu kanaatini güçlendirmektedir. İçişleri Bakanlığı, Emniyet, savcılar bu saldırının arkasındaki gerçek failleri, organizatör karanlık elleri açığa çıkartmakla yükümlüdür ve hesap vermek zorundadır. Aksi halde bu kirli amaçların, birlik, beraberlik, kardeşlik ve barışımıza kast etmek isteyen şaibeli güç odaklarının ortağı olacaklardır.  Faillerin süratle ortaya çıkartılması talebimizin en kısa sürede yerine getirilmesinin peşini bırakmayacağımız bilinmelidir. Liderimiz Kemal Kılıçdaroğlu’nu korumaktan devlet aciz ise biz liderimizi koruruz, bu da böyle bilinsin. Bu menfur saldırıyı şiddetle lanetliyorum. Demokrasimize, ülkemize, barış ve huzurumuza kimsenin kast etmesine izin vermeyeceğimiz açıkça bilinmelidir."

Siyasetçilerden açıklamalar

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyla ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Sayın Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Üzgünüm ve kızgınım. Geçmiş olsun. Şiddet dilinin sokakta fiili şiddet üretmesine şaşıracak değilim. Başta biz siyasiler olmak üzere herkesin sorumluluğu büyük. Hep birlikte Türkiye olmanın gereklerine odaklanmalıyız.”

TBMM Başkanı: Arkasındaki planlama ortaya çıkarılsın

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kılıçdaroğlu'na saldırı ile ilgili katıldığı bir toplantıda şu açıklamayı yaptı:

"Üzücü bir haber aldık, Ankara'nın Çubuk ilçesinden. Şehit cenazesine katılan Sayın Kılıçdaroğlu'na bir grup tarafından saldırı yapıldığını öğrendim. Çok üzüntülüyüm, kendisine geçmiş olsun diliyorum. Bu hareketler kınıyorum. Türkiye'de siyasetçilere, hiç kimseye karşı bu davranışta bulunmaya hakkı yoktur. Bunun bir provokasyon olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de farklı siyasi görüşten insanlar var. Bunlar tartışabilirler, farklı görüşler ortaya koyabilirler. Beğenen olur beğenmeyen olur, ayrı şeylerdir. Bu tür davranışlar hem milletimizin ahlakına yakışmaz hem hukuken bir zaten suçtur söylemeye gerek yok. İçindeki plan, planlama varsa eğer provokasyon olduğu kanaatindeyim. Ortaya çıkarılması gerektiğini de düşünüyorum. Sayın Kılıçdaroğu'na geçmiş olsun diyorum."

Adalet Bakanı: Menfur saldırıyı kınıyorum

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de şu açıklamayı yaptı:

"Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik menfur saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şiddetin hiçbir türünün demokratik siyasete gölge düşürmesine izin vermeyeceğiz."

AKP Sözcüsü: Hukuk dışına çıkmaya kimsenin hakkı yok

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de şöyle konuştu: 

“Her türlü şiddet eylemini kınıyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun diyoruz. Hukuk dışına çıkmaya kimsenin hakkı yoktur.”

Soylu: Kabul edilemez

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırının kabul edilemeyeceğini ve tüm yönleriyle araştırıldığını" söyledi.

Kurtulmuş: Kabul edilemez

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da şu açıklamayı yaptı:

"Sayın Kılıçdaroğlu'na karşı gerçekleştirilen müessif saldırı son derece üzüntü verici ve asla kabul edilemez."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Hukuki süreç başlatıldı

Linç girişimini "saldırı" olarak niteleyen ve olayı kınayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan çirkin saldırıyı kınıyor, geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şiddet, demokratik bir hak arama ve tepki verme yöntemi olamaz. Kimsenin hukukun dışına çıkmasına müsaade edilmeyecektir. Gerekli hukuki süreç başlatılmıştır."

Akşener: Hiçbir oy, hiçbir koltuk milletimizin huzurundan önemli değil

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener sosyal medyadan açıklama yaptı. Akşener paylaşımında, "Sayın @kilicdarogluk'na yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, kendisine acil şifalar diliyorum.  Bilinçli olarak kutuplaştırılan ülkemizde, siyasilerin milleti germekten acilen vazgeçmeleri gerekiyor.
Hiçbir oy, hiçbir koltuk milletimizin birlik ve huzurundan daha kıymetli değil." dedi.

HDP: İktidar sorumlu

HDP, saldırıyla ilgili sorumluluğun iktidarda olduğunu kaydetti:

“Nefret söylemini kullanan, toplumu kutuplaştırıp gerginlik yaratan iktidar ittifakı bu saldırının sebebi olmuştur. İnanıyoruz ki, demokratik siyaseti bu ortamın yarattığı sorunları aşacaktır.”

Karamollaoğlu: Aylardır dilimizde tüy bitti…

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu'na düzenlenen linç girişimine sert tepki gösterdi.

Karamollaoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "'Şehit cenazesine katıldığı sırada saldırıya uğrayan Sayın Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ve bu saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Sayın Cumhurbaşkanın kucaklaşmaya çağırdığı bir dönemde bu saldırının yaşanması bütün milletimizi üzmüştür. Fakat bu saldırı nefret ve kutuplaşma dilinin bir sonucudur. Aylardır dilimizde tüy bitti; toplumu germeyin, muhalefeti düşman gibi göstermeyin dedik ama sonuç ortada maalesef" ifadelerini kullandı.

Soylu ne demişti?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 24 Haziran seçiminin ardından Ağrı'da Mevlit Bengi isimli vatandaşın PKK tarafından öldürüldüğü iddiasının hükümete yakın bazı medya organlarında yer almasından sonra HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ı arayarak "Sizi CHP bile kurtaramayacak, o köyde taş taş üstünde bırakmayacağım" demişti. Buldan, bu olayı "Soylu’nun bir partinin Eş Genel Başkanı’nı arayıp tehdit etmesi kabul edilemez" diyerek açıkladı. Soylu'nun bu görüşme sonrası bütün valilere "CHP İl başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin" talimatı verdiği ifade ifade edilmişti. Soylu da açıklamasını doğrularken "Onların gideceği bir adres var. O adresi de göstereceğiz. PKK mensuplarının cenazeleri var. Biz onları çok kısıtlı kaldırtıyoruz. Onlara bir kişilik kontenjan ayıracağız. Sandıkta beraberlerse cenazede de olacaklar" demişti.

Kılıçdaroğlu'na 3. fiili saldırı

Kılıçdaroğlu, 30 Mart 2014'deki yerel seçimlerin ardından Meclis'te düzenleyeceği ilk grup toplantısı öncesinde de Meclis kulisinde Orhan Övet adlı bir kişininin yumruklu saldırısına uğramıştı.

Yumruk gözüne isabet eden Kılıçdaroğlu, saldırgandan şikayetçi olmamıştı.

Kılıçdaroğlu, 25 Ağustos 2016'da ise PKK'nın hedefi olmuştu. Kılıçdaroğlu'nun da içinde yer aldığı CHP konvoyuna Artvin'in Şavşat ilçesinden Ardanuç ilçesine giderken, Yanıklı köyü yakınlarında silahlı saldırı düzenlenmişti. PKK'nın üstlendiği saldırıda 1 jandarma eri hayatını kaybetmiş, 2 asker yaralanmıştı.