Gündem

CHP'li Utku Çakırözer: Zehir saçanlara suç işleme özgürlüğü vermeyin

16 Kasım 2019 16:05

CHP’li Utku Çakırözer, Meclis Genel Kurulu’ndaki Vergi Kanunu ile hem halkı hem zehirleyen hem de yıllarca dolandıran şirketlerin kurtarıldığını söyledi. Utku Çakırözer, “Anadolu’nun dört bir yanına zehir saçan 13 termik santrale açıkça suç işleme özgürlüğü vermek istiyorsunuz. Veya yıllarca Avrupa'daki gurbetçi kardeşlerimizin dinî duygularını istismar ederek dolandıran malum holdingler de kurtarılmak isteniyor. Mağdurlar, onları mağdur edenlerin ortakları yapılıyor. Ama o hisselerin hiçbir maddi karşılığı olmayacak" ifadelerini kulladı.

CHP'li Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda, görüşmeleri devam eden Vergi Kanunu’nu ile ilgili konuştu. Konuşmasında teklifle vergi mevzuatına eklenen Dijital Hizmet Vergisi’ni değerlendiren Çakırözer, “Yasakçı zihniyet yine devrede. Bu paketle Facebook, Twitter, YouTube gibi çok uluslu sosyal medya platformlarına, Netflix ve benzeri dijital hizmet veren çok uluslu şirketlere vergi getirilmekte. Evet, tüm dünya bu şirketleri vergilendirmenin peşinde, yolunu arıyor ama biz tüm dünyada olmayanı bu yasaya eklemeyi beceriyoruz. Eğer bu şirketler yüzde 7.5 oranındaki vergiyi ödemezse Facebook'a, Twitter'a, Spotify’a 82 milyon vatandaşın erişimini kapatacağız. Bu olmaz” dedi. 

"Sanmayın ki Twitter, Facebook ödeyecek"

Dijital hizmet vergisinin yükünün yine halkın sırtına yükleneceğini belirten Çakırözer, 

“Sanmayın ki alacağınız vergiyi gerçekten Facebook, Twitter ödeyecek. Onlar bu vergiyi doğrudan Türkiye’deki kullanıcılarının, reklam verenlerinin omzuna yükleyecek. Yani zaten bedeli halktan toplanacak yeni vergi ödenmeyince tüm halkın alacağı hizmeti keseceğiz, bundan vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı.  

"Konaklama vergisini yerele aktaralım"

Konaklama Vergisi ile ilgili de konuşan Çakırözer, “Daha yeni her turizm tesisine binde 7,5 ‘turizm payı’ adı altında vergi koydunuz, şimdi bir de vatandaşın sırtına konaklama vergisi bindiriliyor. Nefes alışından bile vergi aldığınız vatandaş, bütün yıl çalışıp üç gün tatile gittiğinde kendisini konaklama vergisi karşılayacak. Bu vergiler bütçe açığını kapatmak için kullanılacak. Ya bu vergiyi kaldırın ya da amacı doğrultusunda kullanılması için tüm dünyada olduğu gibi, toplanan vergiyi oradaki yerel yönetimlere aktaralım. Antalya'nın, Van'ın, Trabzon'un, Nevşehir'in gerçek ihtiyaçları için harcansın” dedi. 

"‘İki buçuk yıl daha zehirlemeye devam et’ diyorsunuz"

Çakırözer, teklifle yine şirketlerin kurtarıldığını belirtirken, “Anadolu’nun dört bir yanına zehir saçan 13 termik santrale açıkça suç işleme özgürlüğü vermek istiyorsunuz. Milletin Meclisinde, milleti zehirleyen şirketlere ‘iki buçuk yıl daha zehirlemeye devam et’ diyorsunuz. Halkı zehirleyen bu şirketleri kapanmaktan niye kurtarıyorsunuz” tepkisini gösterdi.

"Holdingler mahkeme kararları ile paniklediler"

Çakırözer, teklifle aralarında eski adıyla Kombassan, yeni adıyla Bera’nın da olduğu şirketlerin kurtarıldığını da belirtti. Çakırözer, “Yıllarca Avrupa'daki gurbetçi kardeşlerimizin dinî duygularını istismar ederek dolandıran malum holdingler de kurtarılmak isteniyor” dedi. Holdinglerin, 90’lı yıllarda Avrupa’da ‘faiz günah, kar payı hak’ denilerek usulsüz toplanan paraları iç ettiğini ifade ederek, “Dolandırılan on binlerce insanımız büyük travmalar yaşadı, intihar edenler, aile düzeni dağılanlar oldu. Bugüne kadar devlet bu 70 bin yurttaşımıza destek çıkmadı, onları kaderlerine terk etti, ta ki mahkemeler bu dolandırıcılara ‘dur’ diyene kadar. Para kaptıran mağdur vatandaşlarımızın haklarını iade edene paralarının faizleriyle ödenmesine hükmedene kadar. Yargıtay mahkeme kararlarını onaylayınca bu holding yöneticileri paniklediler, lobi çalışması başladı” dedi. 

"Dolandırıcılar bu holdinglerin kaymağını yemeye devam edecek"

Çakırözer, “Meclis eliyle vatandaşlarımızın hak araması engellenmek isteniyor. Vatandaşlarımızın yıllarca hakkını aradığı alacakları, onları mağdur eden şirketlerin hissesine dönüştürülüyor. Mağdurlar, onları mağdur edenlerin ortakları yapılıyor” ifadelerini kullandı. Mağdurların hem haklarının hukuk önünde aramalarının engellendiğini ellerinde de bir şey kalmadığını dile getiren Çakırözer, “O hisselerin hiçbir maddi karşılığı olmayacak ama o dolandırıcılar, adı ‘A’ olsun, ‘B’ olsun, bu holdinglerin kaymağını yemeye devam edecek” ifadelerini kullandı. Çakırözer, şöyle konuştu:

"Son kuruşuna kadar savunmak zorundayız"

“Bu holding bezirgânları, daha kanun Komisyona gelmeden holding hisseleri üzerinden spekülasyon yarattı. Bu spekülasyonlar, maalesef, Komisyon aşamasında da sürdü. Millet, bizi, din istismarıyla dolandırılan vatandaşlarımıza bir tekme de biz atalım diye milletvekili seçmedi. Tam tersine, onların dişinden tırnağından artırarak bu holdinglere verdiği paraların son kuruşuna kadar hakkını savunmak zorundayız. Anayasa’ya da aykırı bu şirket kurtarma operasyonuna hep birlikte ‘Dur’ demeye davet ediyorum.”