Gündem

CHP'li Tanrıkulu: AKP, yasa yapma yetkisini parlamentodan alıp doğrudan Cumhurbaşkanlığı'na bağlamak istiyor

AKP'nin ‘bazı alt düzenlemelerin’ kararname veya yönetmeliklere bırakılması için çalışma başlattığı belirtildi

04 Şubat 2019 11:36

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı toplantılarda, yasa metinlerinin uzun ve ayrıntılı olması, çalışmaların bu nedenle uzun sürmesi eleştirilerek, yasama faaliyetlerinin değerlendirilip cumhurbaşkanlığına rapor edileceği belirtildi. AKP kulislerinde ‘bazı alt düzenlemelerin’ kararname veya yönetmeliklere bırakılması için başlatılacağı konuşulan çalışmaya muhalefetten tepki geldi. 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis’in daha kısa yasalarla çalışmalarını sürdürmesi ve daha net konuların da Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri’ne bırakılması şeklinde düşünülen planlamayı, "Şimdi de bu düzenlemeyle yasa yapma yetkisini de parlamentodan alıp doğrudan Cumhurbaşkanı’na bağlamak istiyorlar" şeklinde eleştirdi.

TIKLAYIN - Kulis: Erdoğan istedi; yasama faaliyetleri yeniden değerlendirilecek, hazırlanan rapor cumhurbaşkanlığına sunulacak

 

 

Söz konusu planlama, dün gazetelere kulis bilgisi olarak yansıdı. İddialara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı toplantılarda Meclis’in yasama faaliyetlerinin değerlendiriliyor ve AKP yönetimi yasa metinlerinin uzun ve ayrıntılı olduğundan şikâyetçi. Parti kurmaylarının çalışmaların bu nedenle uzun zaman aldığını belirttiği, Erdoğan'ın da konu hakkında çalışma yapılması için Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu’nu görevlendirdiği aktarılmıştı. AKP kurmaylarının düzenlemeleri, "kısa ve öz olması, diğer alt başlıkların kararname veya yönetmeliklere bırakılması" şeklinde değerlendireceklerii ifade edildi.

Tanrıkulu: Türkiye tipi yeni rejim

16 Nisan 2017 Referandumu’nda Cumhurbaşkanı’nın aldığı kararname yetkisini genişletme anlamı taşıdığı yönünde eleştirilen planlama, muhalefetin tepkisini çekti.

Birgün'den Uğur Koç'un haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “AKP ve Erdoğan, aslında parlamentonun yasa yapmasından değil, parlamentonun kendisinden rahatsız” dedi. Anayasa değişikliğini hatırlatarak, “Zaten Meclis’in denetim yetkisi en aza indirilmiş durumda” diyen Tanrıkulu, “Şimdi de bu düzenlemeyle yasa yapma yetkisini de parlamentodan alıp doğrudan Cumhurbaşkanı’na bağlamak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

“AKP ve Erdoğan’a hiçbir şey yetmiyor” diyen Tanrıkulu, tartışmaya açılan düzenlemeyi şöyle değerlendirdi: “Şu andaki düzenin demokrasi ve parlamenter rejimle zaten alakası yokken, bu düzenleme ile giderek ondan daha da fazla uzaklaşarak Türkiye tipi bir yeni rejimi kurmayı amaçlıyorlar. Ülkeyi yöneten, yasaları yapan 16 yıldır bizzat AKP. Yasaları, hukukçuların bile okuyup anlayamayacağı biçimde hazırlayanlar da kendileri. Çünkü her yasada, maddelerin içine bir çevrenin çıkarları için gizli ifadeler yerleştiriyorlar.”

Cihaner: AKP ne diyorsa tersi olur

Eski cumhuriyet başsavcısı olan CHP Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner de, bu düzenle ile "zaten gasp edilen Meclis’in yasama fonksiyonu için AKP açısından bir aşamanın daha geçileceğini" işaret ederek, “AKP, ‘Meclis güçlenecek’ diyorsa bilin ki Meclis zayıflayacaktır. AKP ‘şeffaflık artacak’ diyorsa bilin ki şeffaflık azalacak, tasarruf diyorsa israf artacaktır…” sözlerini sarf etti.

Cihaner, “Kanunlar hiyerarşisinde soyut ve genel kurallar Anayasa’ya atfedilir. Yasalar ise Anayasa’nın koyduğu genel kuralları detaylandırır. Ancak Meclis’in yasa yapma yetkisi doğrudan doğruya bu şekilde tahrip edilirse yasaların bu temel fonksiyonları da ortadan kaldırılmış olur” diye konuştu.