Gündem

CHP'li Öztunç: ‘Elde avuçta ne varsa satın’ diye talimat almış gibi davranıyorlar

"Ekonomik krizi, kamu mallarını satarak aşmayı düşünüyorlar"

19 Temmuz 2022 18:52

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, dün Resmi Gazete’de yayınlanan 'Kamu Taşınmazı Tahsis Duyurusu 2022/1' başlıklı ilan ile Antalya, Mersin, Muğla, Ordu, Afyonkarahisar, Hatay, İzmir, Kars, Trabzon gibi kentlerdeki 51 adet taşınmazın yerli ve yabancı yatırımcılara tahsis edilmesine tepki gösterdi. Öztunç, “Adeta ‘Elde avuçta ne varsa satın’ diye talimat almış gibi davranıyorlar. TBMM’ye getirdikleri torba yasalar da bu amaca hizmet ediyor” dedi. 

Öztunç’un, bugün yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“Şatafatlı hayatlarından, israflarından imtina edeceklerine; girdikleri ekonomik krizi, kamu mallarını satarak aşmayı düşünüyorlar. Oysa ki, ülkemiz daha da büyük bir krizin içine sürükleniyor.

Geçtiğimiz yıl uyardı; ‘Turizm Teşvik Kanunu; Kültür ve Turizm Bakanlığı eli ile doğal, tarihi ve kültürel alanlar ve kamuya ait olan alanlar yatırımcılara tahsis edilmek suretiyle özelleştirilmesi anlamına geliyor’ dedik. Adeta ‘Elde avuçta ne varsa satın’ diye talimat almış gibi davranıyorlar. TBMM’ye getirdikleri torba yasalar da bu amaca hizmet ediyor.

İlandaki 51 taşınmazdan 28’i orman statüsünde. AKP, ormanları arpalık olarak görmeye başladı. Orman Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı fark etmiyor; her kurum, yetkisini buradan kar ve çıkar elde etme amaçlı kullanıyor. Kurumları, bu alanları koruma görevleri de olduğundan bihaber hale dönüştürdüler; acente gibi çalışıyorlar.”

Ne olmuştu? 

Öztunç, geçtiğimiz yıl Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını öngören kanunla ilgili, CHP Doğa Hakları olarak öne sürdükleri çekinceleri şöyle özetlemişti:

-Doğal alanlar, ormanlar, meralar turizm alanları olarak ilan edilebilecek, yapılaşmaya açılacak; mera, yaylak ve kışlaklar turizm yatırımcılarına tahsis edilecek.

-Kültür ve Turizm Bakanlığı eli ile doğal, tarihi ve kültürel alanlar ve kamuya ait olan alanlar yatırımcılara tahsis edilmek suretiyle özelleştirilecek.

-Cumhurbaşkanı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın doğal, tarihi ve kültürel alanlar üzerindeki yetkileri artırılacak, bu alanlar merkezi kararlar ile yönetilecek.

-AKP, yerel yönetimlere sahip olmadığı, çoğu CHP’li Büyükşehir Belediyeleri sınırlarındaki alanları, turizm bölgesi, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi isimler adı altında kendi himayesine alarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla yönetecek, bu alanlardaki yatırımları gasp ederek 'kendi yatırımcılarına' tahsis edecek.

-Koylar ve Halka açık plajlar, mesire alanları özelleştirilecek. Yasa ile MUÇEV benzeri yapılar meşruluk kazandırıldı.”  (ANKA)