Gündem

CHP'li Özkoç: Mahmut Tanal’ın odasında bir saldırı gerçekleşseydi çok vahim şeyleri konuşuyor olabilirdik

"GBT araştırmasını yapan kişi Mahmut Tanal mı!"

15 Mayıs 2019 15:35

T24 Ankara

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca DHKP-C'li olduğu açıklanan iki kişinin TBMM'ye girmesine ilişkin tartışmalar devam ediyor. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Bir İstanbul milletvekiline DHKP-C üyesi birisi ziyarete geliyor. Mahmut Tanal, 'Girsin' diyebilir ama bunu asıl araştırması gereken oradaki Emniyet görevlileri. Elini kolunu sallayarak Mahmut Tanal’ın odasına giriyor. Bu, Mahmut Tanal ile ilişkilendirilmeye çalışılıyor. Mahmut Tanal orada GBT araştırmasını yapan kişinin kendisi midir?” dedi.

Öte yandan Özkoç, “Burada bir güvenlik zafiyetinden söz edebilir miyiz?” sorusuna, “Mahmut Tanal’ın odasında bir saldırı gerçekleşseydi çok vahim şeyleri konuşuyor olabilirdik. Eğer gerçekten başka bir amaçla gelip orada provokatörlüğün dışında gereğini yapmak için gelen birisi olmuş olsaydı şu anda çok farklı şeyleri konuşuyor olabilirdik” diye yanıt verdi.

Özkoç’un basın toplantısında konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

“İş adamlarını tehdit edenler, sanatçıları tehdit edenler, her şey güzel olacak sözünü yasaklamaya çalışan insanların her türlü provokasyonuna hazırız. İstanbul Milletvekilimiz Mahmut Tanal binlerce kişi tarafından tanınıyor. Özellikle Salı günleri bize de müracaat ettikleri gibi Mahmut Tanal’a da insanlar ‘grubu dinlemek istiyoruz, yardımcı olun’ gibi başvurularda bulunabiliyorlar. Ben de şahsen bu başvuruların birçoğuna diyorum ki buyurun gelin danışmanlarıma söylüyorum, gerekli izinlerin alınmasıyla ilgili.

Ancak bir gün içerisinde o gün 3 bin kişi yaklaşık içeriye girmiş. 3 bin kişinin ne suçla arandığını, suçlu olup olmadığını hiçbir milletvekili bilemez. Tedbirini alması gereken oradaki görevlilerdir.

Koruma Müdürü’yle konuştum dedim ki GBT’den göremediniz mi bu adamın DHKP-C suçuyla ilgili arandığını bana verdiği cevap şöyle oldu, ‘Aranıyor, olsa görürdük. Ama eğer kişiyi özel olarak araştırmazsak bunu GBT’den görmek mümkün değil’. Peki ne zaman gördünüz dedim. Bir kalemin ucuna jilet gibi bir şey takmış oradaki görevliyi tehdit ettiği için ve bir polisi de yaraladığı zaman terörle ilgili suçları da çağırdık, bir makyaj kutusu vardı, yanında da kablo vardı, bu kabloyla makyaj kutusunun da her ihtimale karşı bomba oluyor olmaz tedbirini almak için terörle ilgili birimi çağırdık. Onlar gerekli işlemleri yaptılar. Araştırmaları yapınca DHKP-C üyesi olduğu ortaya çıktı’ demiş.

Mahmut Tanal’a geldiği zaman talebi şu olmuş. ‘Ben burada beraat ettim, bir suçumdan, yargılandım ama pasaportuma el koydular, pasaportuma el koydukları için ben yurt dışına çıkamıyorum, hastam da var, çıkmak istiyorum’. Mahmut Tanal kendisine aynen şunu demiş ‘Bu tamamen hukuki bir meseledir. Avukatlarınızla görüşün. Hukuki olarak bunu halletmeniz lazım’ demiş. 10.30-11.00 civarında tekrar dışarı çıkmış, hiç çıkmak istememiş aslında. Dışarı çıkmış. İçeriye alınmayan daha önce girme yasağı bulunan kadınla görüşüp, bunu içeri almalısınız, beraber içeri girmek istiyoruz tekrar diye orada bir kargaşa çıkarmış, o kargaşa neticesinde de ilgili kişiler tarafından gözaltına alınmış. Birincisi şu; İstanbul seçimleriyle ilgili daha önceden yaşadığımız senaryoların aynısını yaşayabileceğimizi tahmin edebiliyoruz. Görebiliyoruz. Önünüze çıkıyor, soğukkanlılıkla bunların karşısında dik durmaya devam edeceğiz.

Kimsenin oyununa niyetine gelmeye niyetimiz yok. Kimsenin Türkiye’yi karıştırarak, Türkiye’de kaos ortamı yaratarak bundan seçim sonuçlarına etki beklemesini önünü açmaya hiç niyetimiz yok.”,

“Bu sanki Mahmut Tanal ile ilişkilendirilmeye çalışılıyor”

“Bir senaryo olarak mı değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Özkoç, şu sözlerle yanıt veriyor:

“Senaryo olarak değerlendiriyorum demeyim ama bir İstanbul milletvekiline DHKP-C üyesi birisi ziyarete geliyor. Elini kolunu sallayarak, Mahmut Tanal girsin diyebilir ama asıl onu araştırması gereken oradaki insanlar yani oradaki Emniyet görevlileri. Elini kolunu sallayarak giriyor, Mahmut Tanal’ın odasına giriyor. Bu sanki Mahmut Tanal ile ilişkilendirilmeye çalışılıyor. Mahmut Tanal orada GBT araştırmasını yapan kişinin kendisi midir? Mahmut Tanal o kişinin suçlu olup olmadığını bilmekle görevli kişi midir? Hiçbirisi değildir.”

“Dünkü olayda Mahmut Tanal iki kişi var, bir kadın var , bir erkek, onlardan hangisiyle odasında görüşmüş?” sorusuna Özkoç, “Erkek olanla, kadının içeriye girmesi zaten daha önceden girmemesiyle ilgili zaten orada bir bilgi var. Erkek olanın öyle bir şeyi yok, giriyor, normal görüşmesini yapıyor, kendisine de deniyor ki bunlar hukuki olarak halledilmesi gereken şeyler, çıkışını yapıyor. Ondan sonra kadınla birlikte tekrar girmeye çalışıyor. Ben de soruyorum koruma müdürüne, orada diyor ki bana aranıyor olursa olur ama bir terör örgütüne üye midir, değil midir bunu göremiyoruz. Şahsi olarak araştırabilirsek görebiliriz, diyor. Daha sonra bunu şahsi olarak araştırdıktan sonra öğrendik böyle olduğunu ve terörle ilgili birimleri çağırdık, diyor” ifadeleriyle yanıt verdi.

TBMM ‘den açıklama gelmişti

TBMM Başkanlığından dün yapılan açıklamada, Mecliste banko görevlisini rehin almaya çalışan, DHKP-C ile bağlantılı olduğu belirlenen biri kadın iki kişi gözaltına alındığı belirtildi.

Atçıklamada şunlar kaydedildi:

"Bugün (14.05.2019) saat 14.50’de TBMM Dikmen Kapısı’na gelen biri kadın iki kişi, bir milletvekili ile randevuları olduğunu söyleyerek Meclis’e girmek istemiştir.

Giriş bölümünde polislerin arama ve güvenlik sorgulaması sırasında, zanlılar banko görevlisini rehin almaya çalışmış ancak koruma görevlilerinin anında müdahalesi ile iki zanlı gözaltına alınmıştır.

Zanlılar ile ilgili ilk incelemede kadın zanlının hakaret sucundan arama kaydı bulunduğu, ayrıca her iki şüphelinin terör örgütü DHKP-C ile bağlantılı olduğu belirlenmiştir.

Zanlıların üzerinde yapılan aramada ise bomba düzeneği süsü verilmiş bir parfüm kutusu ile el yapımı kesici aletler bulunmuştur.

Zanlılar terörle mücadele şubesine götürülerek sorguya alınmış olup olayla ilgili emniyetin soruşturması devam etmektedir."