Gündem

CHP'li Mahmut Tanal: Meclis balkonunun kulislerine kameralar yerleştirildi. Bu hangi ihtiyaçtan kaynaklanmıştır?

Meclis Başkanvekili Sancar da bu iddianın takipçisi olacağını ifade etti

13 Kasım 2019 20:46

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Ana Binası'nda yer alan muhalefet kulisinin üst tarafındaki ‘kulis balkonu’na kamera konulması Genel Kurul’da tartışma konusu oldu. Konuyu gündeme taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "Meclis balkonunun kulislerinde dört bir yana geçen hafta kameralar yerleştirildi. Bu hangi ihtiyaçtan kaynaklanmıştır, sebebi nedir?" dedi.

Gazete Duvar'ın haberine göre, Meclis Genel Kurulu’nda söz alan CHP'li Tanal, “Türkiye Büyük Millet Meclisi âdeta 'Biri Bizi Gözetliyor' evine çevrilmiş durumdadır. Meclis Genel Kurulu’na gelmek için 40’a yakın güvenlik kamerasının altından geçiyoruz" diye konuştu. Güvenlik uğruna temel hak ve özgürlüklerin bu kadar fedâ edilemeyeceğini söyleyen milletvekili, "Bu kamera kayıtları hangi milletvekilleri hangi milletvekiliyle görüşüyor, onu mu tespit etmeye çalışıyorlar? Balkonlu kulislerde konulan bu kameralarda ses kaydı da yapılıyor mu? Bu bir fişlemedir, bu bir izlemedir” diyerek tepki gösterdi.

Daha sonra söz alan Meclis Başkanvekili Mithat Sancar bu konuda yazılı başvuruda bulunulmasını da önerdikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu bize de iletilecektir mutlaka, biz de takip edeceğiz. Bu iddia çok ciddidir. Eğer böyle bir durum varsa Divan Kurulu üyesi olarak ve şahsen mutlaka takipçisi olacağım.” 

"Takip etme anlamına gelmiyor mu?"

CHP’li Tanal, konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Tanal verdiği soru önergesinde, milletvekillerinin kullandığı, oturup sohbet ettikleri, Genel Kurul çalışmalarına ilişkin görüş alışverişinde bulundukları, sorunları paylaştıkları kulis balkonuna kamera konulmasının hangi ihtiyaçtan kaynaklandığını sordu. Kulis balkonunun dört bir yanına yerleştirilen kameraların görüntü kayıt özelliğinin yanı sıra ses kayıt özelliğinin de bulunup bulunmadığına ilişkin bilgi talep eden Tanal, “Kulis balkonunda milletvekillerinin oturdukları koltukların yanı başına konulan kameralar, parlamento üyelerini izleme, dinleme, takip etme anlamına gelmiyor mu?” diye sordu.