Gündem

CHP'li Karaburun Belediye Başkanı kendine bir maaş daha bağladı: "Tamamen yasal"

"Basında çıkan haberlerin tamamı karalamaya yönelik"

20 Temmuz 2019 15:31

CHP'li Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, meclis kararıyla belediye şirketi olan "Karaburun Belediye Personel Ltd. Şti."ye müdür olarak atandı. Erdoğan'ın belediyeye ait şirketten 7 bin 500 lira maaş aldığı belirtilirken başkandan "yasalara uygun" açıklaması geldi. 

Başkanlık görevi nedeniyle 8 bin lira lira maaşı olan İlkay Girgin Erdoğan'ın şirketten de 7 bin 500 liralık ikinci maaşı alması tartışmalara neden oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP'li Erdoğan, atamam kararının ve çift maaş almasının yasalara tamamen uygun olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 31 Mart yerel seçiminin ardından belediye başkanlarının uyması gereken 10 temel ilke belirlemiş ve bir dizi uyarıda bulunmuştu. Bu ilkeler arasında "Tüm uygulamalarınız vicdana ahlaka ve hukuka uygun olmalı" ifadesi de yer almıştı. 

TIKLAYIN: Kılıçdaroğlu'nun CHP'li belediye başkanlarına gönderdiği '10 temel ilke' kitapçığında neler var?

Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan'dan açıklama

Erdoğan gündeme gelen iddiaların ardından yazılı bir açıklama yaptı. Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

"Hakkımda yazılı ve görsel basında yer alan haberlerde; 'belediye iştiraki olan Karaburun Belediye Personel Ltd. Şti.’ne kendimi müdür olarak atadığım ve ek maaş aldığım' belirtilerek, yapılan bu işlemin yasaya aykırı olduğu iddia edilmektedir."

"Taşeron işçilerin kadroya alınmasını öngören 696 sayılı KHK; Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Mahalli idarelerde çalışan alt işveren işçilerinin belediye şirketlerinde istihdam edilmesini öngörmektedir ve bu KHK ile Karaburun Belediyesi’ne bağlı Karaburun Belediye Personel Ltd. Şti. kurulmuştur." 

"KHK ile kurulan belediye iştirakinde belediye memurlarının çalışacağı ve görev alacağı hususu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesinin ilk fıkrasında hüküm altına alındığı gibi yine belediye iştiraki şirketlerde hangi memurların çalışacağı hususu 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu'nun 26. maddesinde ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 38. maddesinde de ayrıntılı olarak hüküm altına alınmıştır."

"Müdür olarak atanmam tamamen yasal"

"Belediyemiz iştirakinde benim ve diğer belediye başkanlarının görev almasının temel dayanağı; anılan yasa maddelerindeki açık amir hükümlerdir. Konuya ilişkin Yüksek Danıştay 10. Dairesi'nin 16.12.2003 tarih ve 2001/4312 E., 2003/5197 K. sayılı kararında belediye iştiraklerinin oluşturduğu şirketlerin bünyesinde ve yönetiminde belediye yöneticilerin bulunmasında herhangi bir sakınca bulunmadığına karar verilmiştir. Yine aynı şekilde Yüksek Sayıştay Temyiz Kurulu'nun 17.03.2015 tarihli kararında; belediye, il özel idareler ve mahalli idare birliklerinde görev yapan memurların yerel yönetim şirketlerinde yönetim ve denetim kurulu üyesi olarak görev yapabileceklerine karar vermiştir." 

"Hakkımda iddia edilen belediye iştirakine müdür olarak atanmam tamamen yasal olup bu görev şahsıma Karaburun Belediye Meclis kararı ile verilmiştir. Bu konu ile ilgili olarak basında çıkan haberlerin tamamı karalamaya yönelik olup görevimin dayanağı yukarıda ayrıntılı olarak izah edilen yasa maddeleri ve yüksek mahkeme kararlarıdır."

Av. İlkay GİRGİN ERDOĞAN
Karaburun Belediye Başkanı"