Gündem

CHP'li Kani Beko: Türkiye'de işçilerin grev yapması uzun süredir engelleniyor

14 Aralık 2022 11:30

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Türkiye'de işçilerin grev yapmasının uzun süredir engellendiğini söyledi.

Beko, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Kocaeli'de bir fabrikada, ağustosta işverenle başlayan toplu iş sözleşmesinde anlaşma çıkmadığını, yaklaşık bin işçiyi ilgilendiren fabrikada grev kararının alındığını anlattı.

Cumhurbaşkanı kararıyla bu grevlerin, milli güvenliği bozduğu gerekçesiyle ertelendiğini söyleyen Beko, "Türkiye'de işçilerin grev yapması uzun zamandır engellenmekte. Dün yayımlanan karar ile birlikte AKP hükümetleri döneminde, yasaklanan grev sayısı 18 oldu. Bu grevlerden 195 bin işçi etkilendi. İşçiler daha grev pankartlarını iş yerlerine asamadan saray yönetimi, yayımladığı kararlarla bu grevleri maalesef engellemekte" diye konuştu.

Grev yasaklarının, anayasanın açıkça ayaklar altına alınması olduğunu öne süren Beko, Cumhurbaşkanlığı kararının geri alınmasını istedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikalarının Kocaeli'ndeki grev kararlarını, "milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelemişti. (AA)