Gündem

CHP'li İlgezdi'den 2'inci defa soru önergesi: 'Martı'nın sansürlendiğini kabul mü ediyorsunuz?

İlgezdi, 'Gelen Kağıtlar'da yayımlanan 7/14049 Esas Numaralı soru önergesinin ardından sorularını tekrarladı

25 Ekim 2019 17:30

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Devlet Tiyatroları'nın Ayşe Emel Mesci’den hazırlamasını istediği Martı oyununun engellemesi hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a verdiği soru önergesine zamanında yanıt verilmemesinin sansürü kabul etmek olduğunu belirterek, tekrar sordu: “Martı’nın sansürlendiğini kabul mü ediyorsunuz?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, Devlet Tiyatroları'nın, geçen yıl Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve tiyatro yönetmeni Mesci’den sahnelemesini istediği Anton Çehov’un “Martı” oyununu önce ertelemesi sonra da hiçbir gerekçe göstermeden kaldırması ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir soru önergesi vermişti.

İlgezdi’nin 7/14049 Esas Numaralı soru önergesi resmî süre içerisinde cevaplandırılmadığından 'Gelen Kağıtlar'da yayımlandı. Bunun üzerine İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın oyuna sansür uygulanıp, uygulanmadığı sorularına zamanında yanıt vermediğini hatırlatarak, “Bakanlık sansür mü uyguladınız sorusuna yanıt vermiyor. Bu sansürü kabul ettikleri anlamına geliyor” dedi.

İlgezdi, olayın peşini bırakmayacağını ifade ederek, “Tekrar soru önergesi veriyorum. Ülkemizin değerli bir tiyatro yönetmeninden önce bir oyun hazırlamasını isteyeceksiniz, oyun hazır olunca oyunu önce erteleyip, sonra tamamen kaldıracaksınız. Biz sanatın ve sanatçının yanında olmaya devam edeceğiz ve olayın peşini bırakmayacağız” dedi.

CHP'li İlgezdi ikinci defa verdiği soru önergesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na son 15 yılda Devlet Tiyatroları'nın kaç oyunun sahnelenmesini engellediği; kendisi talep ettiği halde neden hazırlanan "Martı" oyununu kaldırdığı; yönetmenin bu süreçte yaşadığı maddi ve manevi kaybın giderilmesi için herhangi bir girişimlerinin olup olmadığını gibi sorular sordu. 


Dünyada ve Türkiye'de günün gelişmeleri T24 haber bülteni Manşet'te