Gündem

CHP'li Gürer: Haftalık mama ve bez masrafı 350 lira oldu

20 Ocak 2022 10:07

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bebeklerin mama , bez ve gerekli giderlerinin geçen yıla göre  en az 2 ile 5 kattan fazla arttığını belirterek "Sadece haftalık mama ve bez masrafı 350 lira olmuş, asgari ücretli ya da dar gelirli bir aile bu masrafın altından nasıl kalkacak" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüksek enflasyon ve fiyat artışlarının, yeni doğan bebeklerin mama, bez ve diğer tüketim bedellerine de yansıdığını söyledi. Ömer Fethi Gürer, ziyaret ettiği bir eczanede bebeklerin kullandığı bez ve mama fiyatlarını, bir yıl öncesi ve bugünkü fiyatlarıyla kıyasladı.

Gürer'e bebek ürünlerinin eski ve yeni fiyatlarıyla ilgili bilgi veren Eczacı Turgay Yıldız, bebek ürünlerinin bazılarının fiyatının geçen yıla göre iki katına, bazılarının ise 3 katına çıktığını belirtti.

Çocuk emziği 22 lira oldu

Eczacı Turgay Yıldız, geçen yıl 6 lira olan çocuk emziğinin 22 liraya, 20 lira olan biberonun 60 liraya, 110 lira olan mamanın 220 liraya, 4 lira olan ıs lak mendilin 12 liraya, 8 lira olan pudranın 24 liraya ve 100 lira olan çocuk bezinin ise 250 liraya çıktığını belirtti.

Yeni doğan bir çocuğun haftalık mama ve bez masrafının 300-350 lira arasında değişen fiyatlara yükseldiğini ifade eden Eczacı Turgay Yıldız, “Fiyatlar çok arttı, bazı annelerin bez ve mama almadan çıktığına şahit oluyoruz. Duyarlı aileler, bazen durumu iyi olmayan annelerin bebeklerinin ihtiyaçlarını karşılıyor” dedi.

"Mamaların tamamına yakını ithal"

Geçen yıl 110 lira olan mamanın bu yıl 220 liraya çıktını anlatan Eczacı Yıldız, mamaların tamamına yakınının ithal olduğuna dikkat çekerek, “Döviz fiyatları arttıkça mama fiyatları da yükseldi, döviz düşünce mama fiyatları düşmediği gibi aksine arttı” diye konuştu.

"Bez ve mama fiyatları 2-3 katına çıktı"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın evlenen çiftlere en az 3 çocuk yapmaları tavsiyesinde bulunduğunu anımsatarak, “Bir yılda bebeklerin ihtiyacı olan bez ve mama fiyatları 2-3 katına çıktı. Bu şartlarda nasıl 3 çocuğa bakılacak. Sadece haftalık mama ve bez masrafı 350 lira olmuş, asgari ücretli ya da dar gelirli bir aile bu masrafın altından nasıl kalkacak? Çocuk yapın diyen o çocukların sağlıklı beslemesi içinde gerekli koşulları yaratmalıdır. En az bir yıl dar gelirli aile çocukları için gider desteği verilmelidir” dedi.

"Bebeklerin altına muşamba bağlıyorlar"

Doğum yapan bir annenin kendisi haricinde, yalnızca çocuğu için yapacağı harcama giderlerinin bir yılda yüzde 100'den fazla arttığına değinen Gürer, “Bazı anneler artık çocuklarına bez almaktan vazgeçip, 50 yıl önce olduğu gibi bebeklerin altına muşamba ve bez bağladıklarını söylüyorlar. Bu durum ülkemizdeki yoksulluğun, yüksek enflasyonun hangi boyutlarda olduğunu de gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.