CHP Ankara Milletvekili, Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi Murat Emir, TBMM’ye son gönderilen 44 dokunulmazlık fezlekesinden 6’sının CHP, 35’inin HDP, 1’inin İyi Parti, 3 tanesinin ise Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekillerini kapsadığını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na 2’si ‘Cumhurbaşkanı'na hakaret’ diğeri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ‘hakaret’ suçundan fezleke geldiğini belirten Emir, "Özellikle 'Cumhurbaşkanı'na hakaretin' böyle olur olmaz konular olması muhalefeti sindirme amaçlı; muhalefeti eleştiri yapamaz noktaya taşıma gayreti var. Olağan eleştiriler dahi hakaret suçuna sokularak böyle hukuki dayanaktan yoksun fezlekeler oluşturuluyor” dedi.
CHP’li Emir, Meclis Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’na sevkedilen 44 dokunulmazlık fezlekesine ilişkin T24’ün sorusunu şu bilgileri verdi.
"Anayasa Komisyonu’na bugün itibariyle 44 fezleke geldi. Bunlardan, 6’sı CHP, 35’i HDP, 1’i İyi Parti 3 tanesi Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri için gelen fezlekeler. CHP’den 3 adet fezleke sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na ait. Bunlardan iki tanesi Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu, birinin Mersin ve diğerinin Ankara’da olduğu iddia ediliyor. Bir tanesi ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında kamu görevlisine hakaret suçu iddiası. Muhalefet etmek, hakaret olarak algılanıyor. CHP milletvekillerine gönderilen dokunulmazlık fezlekelerinin önemli bölümü Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan.
"Olağan eleştiriler dahi hakaret suçuna sokuluyor"
Cumhurbaşkanı, milletin birliği ve bütünlüğünü temsil etmesi dolayısıyla özel bir korumaya tabi. Geçmiş dönemden kalan bir koruma bu ceza yasasından. Oysa şimdi partili bir cumhurbaşkanı var. Partili cumhurbaşkanı bırakın milletin birliğini, bütünlüğünü temsil etmeyi, parti genel başkanı olarak kendisine muhalif kim varsa ciddi şekilde hakaret edebiliyor, eleştiriyor. Biz ona yaptığımız zaman Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu sayılarak fezleke düzenlenebiliyor. Böyle de bir adaletsiz durum oluşmuş oluyor.
"Özellikle Cumhurbaşkanı'na hakaretin böyle olur olmaz konular olması muhalefeti sindirme amaçlı. Muhalefeti eleştiri yapamaz noktaya taşıma gayreti var. Olağan eleştireler dahi hakaret suçuna sokularak böyle hukuki dayanaktan yoksun fezlekeler oluşturuluyor"