Koronavirüs

CHP'li Emir, Bakan Koca'ya aşıları sordu: Sinovac'a ve aracı firmaya doz başı ne kadar ödenecek, sözleşmenin toplam tutarı kaç lira?

18 Şubat 2021 10:24

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Çinli firma Sinovac’la yapılan aşı sözleşmesini gündeme getirerek, “Aşıların tamamı gelmeden sözleşme bedelinin tamamı ödendi mi?” diye sordu. Emir, sözleşmenin toplam tutarını da sorarak, "Sinovac firmasına doz başına ne kadar, aracı firma Keymen'e doz başına ne kadar ödenecektir?" dedi.

CHP'li Murat Emir, Sağlık Bakanlığı'nın aşı sözleşmesinde süreci en başından beri kapalı bir şekilde yürüttüğünü ve kamuoyuna bilgi vermediğini savunarak, konuyu Meclis gündemine taşındı. 

CHP'li Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın aracı kullanıldı iddiasını önce kabul etmediğini, daha sonra da Keymen firması tarafından getirildiğini açıklamasını hatırlatarak, "İlk açıklanan takvime göre Türkiye’ye şubat ayı sonuna kadar 50 milyon doz aşının geleceği belirtilmiş ancak gelen aşı miktarı 13 milyon dozu geçmeyince Sağlık Bakanı, artık gelen aşılarla ilgili açıklama yapmayacağını ifade etmiştir. Sözleşme kapsamında aşılar Türkiye'ye bulk olarak gelmekte, flakonlara doldurularak Sağlık Bakanlığı!na teslim edilmektedir. Söz konusu dolum işlemini Onko ve Mefar firmaları üstlenirken bugüne kadar ne dolum ihalesinin bedeli ne de aşının maliyeti açıklanmıştır. Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) Keymen firması aracılığıyla Synovac’la yaptığı sözleşmenin ayrıntıları da kamuoyuna açıklanmamıştır. DMO’nun bugüne kadar kaç TL’lik ödeme yaptığı, aşıların tamamı gelmeden tüm ödemenin yapılıp yapılmadığı da bilinmemektedir" dedi.

"Bakanlık, bir an önce kamuoyuna net bilgi vermelidir"

Sağlık Bakanlığı'nın süreci kapalı yürüttüğünü ve bunun da şüpheler artırdığını savunan Emir, "Bakanlık, bir an önce kamuoyuna net bilgi vermelidir" dedi. 

Emir, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

“Sinovac aşısında bugüne kadar kaç doz için sözleşme imzalanmıştır? Sözleşmenin toplam tutarı kaç TL'dir? Sinovac firmasına doz başına ne kadar, aracı firma Keymen'e doz başına ne kadar ödenecektir?

Çin'den bugüne kadar hangi tarihlerde kaç doz aşı gelmiştir? Devlet Malzeme Ofisi, bugüne kadar ne kadar ödeme yapmıştır, aşıların tamamı gelmeden sözleşme bedelinin tamamı ödenmiş midir? Bulk halinde gelen aşıların dolumu için hangi firmalarla anlaşılmıştır, bu firmalara toplam kaç TL ödeme yapılacaktır?

Sağlık Bakanlığı, ilk partide 3 milyon doz aşının geldiğini açıklamış olmasına karşın, 11 Şubat 2021 tarihi itibariyle 2 milyon 800 bin doz aşının yapılabildiği anlaşılmıştır. Aradan 27 gün geçmesine karşın 200 bin doz aşı neden yapılamamıştır? 200 bin doz aşıya ne olmuştur?

31 Aralık 2020 tarihinden bu yana gelen aşı miktarı açıklanırken, bundan sonra gelen aşı miktarının açıklanmasından neden vazgeçilmiştir?

Bugüne kadar geldiği açıklanan aşı miktarı gerçeği yansıtmakta mıdır?

COVID-19 teşhisinde kullanılan tanı kiti ve cihazların onayları hangi kriterlere göre verilmektedir? Bugüne kadar kaç tanı kiti ve cihaz onay almıştır?”