Politika

CHP’li Emir: AKP bu kez de şehir hastanelerini seçim propagandasına alet ediyor

"Garanti verilen alanlardaki ödemeler, açılış tarihi itibariyle mi başlayacak?"

06 Şubat 2019 15:48

T24 - ANKARA

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, açılışı yılan hikâyesine dönen Bilkent Şehir Hastanesi’nin tamamlanmadan apar topar hizmete sokulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “14 yıllık rüyam” diyerek kamuoyuna lanse ettiği şehir hastanelerinin, belli özel şirketler için kazanç kapısı olmasının yanı sıra belediye seçimleri öncesi siyasi rant malzemesi olarak kullanıldığını ifade eden Emir, Bilkent Şehir Hastanesi’nin bazı birimlerinin alelacele bugün itibariyle hizmete sokularak seçim propagandasına alet edildiğini söyledi.

"Bilkent Şehir Hastanesi henüz tamamlanmadı"

Açılışı sürekli ertelenen Bilkent Şehir Hastanesi’nin 15 Şubat-15 Mart 2019 tarihleri arasında açılabileceğinin yüklenici firma tarafından dile getirildiğini belirten Emir, “AKP, her seçim öncesi yaptığı göstermelik açılışlara bu kez de Bilkent Şehir Hastanesi’ni dahil etmektedir. Henüz tamamlanmamış bir hastanenin hizmet vermeye başlaması kamu yararı gözetmekten uzak olduğu gibi, bu durum AKP’nin ancak ve ancak vatandaşın gözünü boyama ve siyasi rant elde etme kaygısı ile açıklanabilir” dedi.

"Göstermelik açılış"

Bilkent Şehir Hastanesi’nin bugün itibariyle bazı birimlerinin hizmete başlamasını, yakın süreçte tıpkı sadece bir uçak indirmek suretiyle seçim vaadi olarak açılan İstanbul Havalimanı gibi göstermelik bir açılışın takip edeceğini, inşaatı ve alt yapısı tamamlanmamış yapıların, ekipmanı ve personeli eksik tesislerin açılışının yapılmasının AKP’nin en geleneksel hale gelmiş alışkanlıklarından biri olduğunu belirten CHP’li Emir, “ Hükümetin Bilkent Şehir Hastanesi’ni hizmete sokarak bir taşla iki kuş vurma telaşında olduğunu düşünüyoruz. Zira yüklenici firma ile imzalanan sözleşmenin kamuoyuna açıklanmaması şüphe uyandırıcıdır. Kamu yararının gözetilmediği kesin olan bu durum karşısında akla gelen tek şey, hükümetin yüklenici firmanın açılışın gecikmesinden dolayı uğrayacağı zararı ortadan kaldırma ve firmaya bir an önce kira ödeme telaşından başka bir şey değildir” dedi.

AKP’nin geçmişten bugüne devleti zarara uğratmak suretiyle pek çok şirketi şemsiyesi altına aldığını ifade eden Emir ayrıca, insan sağlığının hiçbir ranta teslim edilemeyeceğini ve propaganda malzemesi yapılamayacağını belirterek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Bilkent ve Etlik Şehir Hastanelerinin, ilgili yüklenici konsorsiyumlarla Bakanlık arasında yapılan sözleşmeye göre ne zaman teslim edileceğini, zamanında teslim edilememesi durumunda yüklenici konsorsiyumun ödemesi gereken şartlı ceza olup olmadığını, varsa miktarını sordu.

"Ödemeler, açılış tarihi itibariyle mi başlayacak?"

Hastanelerin birkaç bölümünün açılmasıyla birlikte yüklenici firmanın olası bir cezadan kurtulup kurtulmayacağını soran CHP’li Emir ayrıca önergesinde “Tam kapasite ile açılmayacak şehir hastanelerinde verilecek sterilizasyon, yemekhane, temizlik, güvenlik, otopark vs. ile laboratuvarlar, görüntüleme, yatak, poliklinik sayısı ve hasta konusunda garanti verilen alanlarda ödemeler, açılış tarihi itibariyle başlayacak mıdır? diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ayrıca, 2019’da açılması planlanan şehir hastaneleri nedeniyle kapatılacak hastanelerin durumunun ne olacağı sorusunu yöneltti.