Gündem

CHP'li Çakırözer'den Cumhuriyet gazetesi eski çalışanlarının cezaevine girmemesi için yasa önerisi

"5 yıldan fazla ceza alanlara temyiz hakkının verilmesi, hak arama özgürlüğünde bile eşitsizliğin kapılarını araladı"

26 Şubat 2019 14:06

BBC Türkçe
Ayşe Sayın

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhuriyet gazetesinin eski yönetici ve yazarları hakkında verilen cezanın istinaf mahkemesinde onanmasıyla, 5 yılın altında ceza alanların yeniden cezaevine girmelerinin engellenmesi için yasa önerisi verdi.

Karar duruşmaları geçen yıl yapılan Cumhuriyet davasında itirazların incelemesini yapan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi (istinaf), İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verilen mahkûmiyet kararlarını onadı. Karar uyarınca, dosyaları istinaf incelemesine tabii tutulan isimlerin, kalan cezalar için tekrar cezaevine girmeleri gerekecek. 

TIKLAYIN - İstinaf mahkemesi, 200 sayfalık savunmaya karşı tek paragraflık hükümle Cumhuriyet yönetici ve yazarlarını mahkûm etti

CHP'nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer de konuya ilişkin olarak bir yasa önerisi hazırladı. Buna göre yasa önerisinde, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda (CMK) değişiklik yapılarak, istinaf mahkemesi kararlarının infazının ertelenmesini öngörüyor.

Çakırözer yasa önerisinin gerekçesini şöyle anlattı:

Cumhuriyet davasında istinaf kararı yeni bir adaletsizlik yarattı. Aynı dosyadaki sanıkların bir kısmının temyize gidebilip, bir kısmının temyiz hakkından mahrum kalması hak arama özgürlüğünün ihlalidir. Teklifimiz, bu adaletsizliğin önüne geçilmesini, istinaf mahkemesi kararını temyiz hakkının her bir sanık bakımından ayrı ayrı değerlendirilmeyip, sanıkların tümüne sağlanmasını amaçlıyor. 

Cumhuriyet Gazetesi’nin yazar ve yöneticileri hakkında verilen delilsiz, haksız, hukuksuz ve adaletsiz hapis cezası kararının istinaf mahkemesinde onanması Türkiye’deki adaletsizliğin boyutunu kat kat artırdı. Yerel mahkeme tarafından gazetecilerin bir kısmına 5 yıldan az, bir kısmına ise 5 yıldan fazla hapis cezası verilmesi yeni bir tartışma başlattır. İstinaf Mahkemesi, verdiği onama kararı ile yaşanan adaletsizliği daha da arttırarak, 5 yıldan az hapis cezası verilen sanıkların Yargıtay’daki temyiz haklarının önünü kapattı. 5 yıldan fazla hapis cezası verilen gazetecilere, diğerlerinden ayrılarak temyiz hakkının verilmesi, hak arama özgürlüğünde bile eşitsizliğin kapılarını araladı.” 
 
Cumhuriyet gazetesi davasında istinaf mahkemesi 19 Şubat'ta, eski yönetici ve yazarlar hakkında yere mahkemenin verdiği kararı onamıştı. Bunun kararla, 5 yılın altında ceza alanlar açısından ceza kesinleştiği için kalan cezaları için yeniden cezaevine girecekler.

5 yılın üzerinde ceza alanların ise Yargıtay'a temyiz başvurusu yapma hakkı bulunuyor.