Politika

CHP'li Çakırözer'den AB eleştirisi: Ne gümrük birliği, ne vizesiz seyahat, ne de adaylık kaldı

30 Mart 2021 14:19

TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, geçen hafta gerçekleştirilen Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nin Türkiye için "bir fiyasko" olduğunu ifade etti. 

TBMM'de zirve ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Çakırözer, "Zirve sonucu ülkemiz için tam bir fiyasko. Ortada somut hiçbir kazanım yok. Ne Gümrük Birliği güncelleniyor. Ne müzakereler açılıyor. Ne de vize muafiyeti getiriliyor. Tam tersine Türkiye’nin önüne Doğu Akdeniz ve Rumları tanıma şartları konuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Zirve bildirgesinde Türkiye'nin tam üye adayı statüsünden hiç söz edilmediğine dikkat çekerek, "Metnin ortaya koyduğu bir başka gerçek de Türkiye ile ilgili alınacak her kararın artık resmen Doğu Akdeniz’de hiçbir adım atmama koşuluna bağlanmış olması. AB bu konuda Türkiye’nin alacağı bir inisiyatif karşısında harekete geçeceği tehdidini ortaya koymaktan çekinmiyor"  dedi.

Çakırözer, AB'nin Gümrük Birliği anlaşmasının yenilenmesi için Türkiye'nin Kıbrıs'ta Rum kesimini tanımayı şart koştuğunu ifade etti. 

Çakırözer, AB zirve sonuç bildirgesi sonrasında Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya da tepki gösterdi. Dışişleri açıklamasında Zirvede alınan kararlarla ilgili “Olumlu gündem oluşturma gayreti” ifadesi kullanıldığını anımsatan Çakırözer, “Türkiye’ye tehditlerle, koşullarla dolu bu bildiriyi Dışişleri Bakanlığının ‘olumlu gündem oluşturma gayretini memnuniyetle karşılıyoruz’ diye değerlendirmesi şaşkınlıktan başka bir şey olamaz” dedi.