Gündem

CHP’li Bulut TBMM gündemine getirdi: SGK'daki sır yolsuzluğa karışan isim, Bakan Yardımcısı Erdem'in yeğeni mi?

Soruşturma sonrasında Süleyman Soylu'nun yeğeni, ortağı olduğu firmadan istifa etmişti

21 Aralık 2022 11:00

Eray Görgülü

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki (SGK) 1 milyar TL'lik yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak, Çalışma Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem'in yeğeni SGK Tıbbi Cihaz Daire Başkanı Mehmet Akif Erdem'in memuriyetten uzaklaştırıldığını açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından isimlerin gizlenmesini eleştiren Bulut, "İsimlerin açıklanmaması yolsuzluğa karışan isimlerin saklandığı izlenimi yaratmaktadır" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yeğeni Mehmet Soylu’nun ortağı olduğu şirketin de adının karıştığı SGK’daki 1 milyar TL’lik yolsuzluk iddialarıyla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, TBMM’de milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, yolsuzluk iddiaları ile ilgili, “İsimlerini vermiyorum çünkü yargıya intikal ettirdim onları, işten de attım, onların işlerine de son verdim” ifadesini kullanmıştı.

Bilgin tarafından isimlerin gizlenmesini eleştiren CHP'li Bulut, TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesiyle gizlenen isimlere ilişkin yeni iddiaları gündeme getirdi. 

Soylu’nun yeğeni istifa etmişti

2021'de başlatılan soruşturma ile aralarında SGK Başkanı dahil çok sayıda üst düzey yöneticinin görevden alındığını hatırlatan Bulut, yolsuzluğunun boyutun o dönem 1 milyar TL olarak açıklandığını bugünkü kurla 4 milyar TL’yi bulduğunu ifade etti.

Soruşturmanın başlatılmasının ardından Soylu’nun yeğeni Mehmet Soylu’nun ortağı olduğu firmadan istifa ettiğini de dile getiren Bulut, Bilgin’in yolsuzlukla ilgili, “isimlerini vermiyorum çünkü yargıya intikal ettirdim onları, işten de attım, onların işlerine de son verdim” ifadelerini hatırlattı.

“Memuriyetten el çektirildiler”

Bulut, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

Tarafımıza gelen bilgilere göre, SGK’daki yolsuzluğa karışan isimlerden bazılarının dönemin Çalışma Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem’in yeğeni Tıbbi Cihaz Daire Başkanı Mehmet Akif Erdem, Yurtdışı Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dilek Yılmaz, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Mustafa Özderyol olduğu iddia edilmektedir.

Bu isimlerin soruşturma başlatılınca kurum içinde başka görevlere kaydırıldığı, ancak yakın zamanda memuriyetten el çektirildikleri öne sürülmektedir. Son 1 yılda yolsuzlukla ilgili verdiğimiz iki önergenin ısrarla yanıtlanmaması, isimlerin açıklanmaması yolsuzluğa karışan isimlerin saklandığı izlenimi yaratmaktadır.

Bulut’tan Bilgin’e sorular

Bulut, Bilgin’e ayrıca şu soruları da yöneltti:

Tıbbi Cihaz Daire Başkanı Mehmet Akif Erdem, Yurtdışı Sağlık Hizmetleri Dair Başkanı Dilek Yılmaz, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Mustafa Özderyol’un yolsuzluğa karıştığı iddiaları doğru mudur? Söz konusu isimler ne zaman hangi gerekçeyle görevden alınmıştır? Görevden alınan bu isimler memuriyetten atılmış mıdır?

Ne zaman atılmıştır? Yolsuzluğa bulaşan kaç kişi memuriyetten atılmıştır? Görevden alınan Tıbbi Cihaz Daire Başkanı Mehmet Akif Erdem’in dönemin Çalışma Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem ile yakınlığı bulunmakta mıdır? Yolsuzluğa karışan isimlerin ısrarlar kamuoyuna açıklanmamasının gerekçesi nedir?