Gündem

CHP’li belediye başkan aday adayı hakkında “alıkoydukları kişiye zorla senet imzalatarak paralarına el koydu” iddiası

CHP Çankaya İlçe Başkanı Fethi Yıldırım'ın CHP Ankara delegesi Mustafa Aydar ve Çankaya Belediyesi pazarının işletmecisi Metin Tepeli ile Ayhan Bora Kaplan’ın oğlunun sünnet düğününe de katıldığı ortaya çıktı

10 Ocak 2024 17:57

2019 yerel seçimlerinde Ceyhan Belediye Başkanı seçilen ancak sabıkası nedeniyle görevden alınan ve 2024 yerel seçimlerinde yeniden Ceyhan Belediye Başkanı aday adayı olan Kadir Aydar ile ailesinden dört kişinin silahla alıkoydukları üç kişiye zorla senet imzalattıkları ve paralarına el koydukları iddiasıyla yargılandıkları davada 8 yıl 4’er ay ceza aldıkları ortaya çıktı. Aydar’ın ayrıca, aralarında CHP Çankaya İlçe Başkanı ve Ankara delegesi Fahri Yıldırım, CHP Ankara delegesi Mustafa Aydar ve Çankaya Belediyesi pazarlarının işletmecisi Metin Tepeli’nin de olduğu kişilerle birlikte, "Kaplanlar" olarak bilinen suç örgütünü yönettiği iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’ın oğlunun sünnet düğününe katıldığı anlaşıldı.

Adana'da sabıkası nedeniyle görevden alınan Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar ile ailesinden 4 kişi, silahla alıkoydukları 3 kişiye zorla senet imzalattıkları ve paralarına el koydukları iddiasıyla yargılandıkları davada 8 yıl 4’er ay ceza aldı. İstinaf mahkemesi, kararı sanık aleyhinde bozarak yerel mahkemeye geri gönderdi. Yeniden görülen davada, Aydar ve kardeşi CHP Ceyhan İlçe Başkanı Caner Aydar, babası Ceyhan Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Aydar, amcası eski Muhtarlar Odası Başkanı Ertan Aydar ve amcası Alper Aydar daha ağır bir ceza istemiyle yargılanıyor. Davanın karar duruşması 8 Şubat’ta Ceyhan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Davaya konu olaylar, iddianameye göre, şöyle gelişti: 4 Eylül 2015’te İlker Aydar, 196 promil alkol ile sürdüğü ve Mustafa Aydar’a ait olduğu tespit edilen araç ile B.A.’ya çarptı. Meydana gelen kazada B.A. felç geçirdi. Kazanın ardından B.A.’nın tedavisi için Mustafa Aydar’a ait aracın sigorta şirketi 193 bin 500 lira ödeme gerçekleştirdi.

“Meblağı ödemeden buradan sağ çıkamazsınız”

Ödemenin ardından baba E.A.’nın ifadesine göre, Kadir Aydar, Ertan Aydar ve Alper Aydar kendisini arayarak “durumu, gel seninle görüşeceğiz” dedi.

Gittikleri mekânda Aydarlar’ın kendisini tehdit ettiğini söyleyen baba E.A. ifadesinde, şöyle dedi:

“Bizi evlatlarımızla tehdit etmeye başladılar. ‘Davayı nasıl açarsınız? Malımıza ortak mısınız? Çoçuğunuz değil mi? Sen nasıl babasın, tedavisini yaptır” dediler. Ben herhangi bir dava açmadan sadece sigorta şirketine yasadan kaynaklanan hakkımızı kullandığımı ifade etmeme rağmen, ‘bu meblağı ödemeden buradan sağ çıkamazsın’ dediler. Biz de bu paranın 93 bin 500 TL’sini tedaviye kullandığımızı kalan miktarın tedavisi halen sürmekte olan ve her an ameliyat riski bulunduğu için B.A.’nın hesabında olduğunu söyledik. Bunun üzerine ‘o para bize verilecek. Kalanı için de senet yapacağız’ dediler. Bizden 45 bin liralık senet imzalatılarak 100 bin liranın da hesaplarına yatırmamızı istediler. Hatta boş senede imza atmaya kalktılar. Son anda 45 bin liralık senet aldılar. Çaresizce bunları yapmak zorunda kaldık."

“Kadir Aydar, ‘Bir anlık öfke insanın gözünü kör ediyor’ diye mesaj attı”

Aydarlar’ın B.A.’nın hesabındaki 100 bin lirayı hesaplarına aktardıklarını söyleyen baba E.A., şunları söyledi:

“Olayın akşamında Kadir Aydar, ‘Abi senden ve yenge hanımdan gerçekten çok özür dilerim. Bizim de canımız yandı abi bir şerefsizin yüzünden hem senin kızın zarar gördü hem de bizim gece gündüz çalıştığımız emeklerimiz araya gitti. Bunları içimden geldiği için gerçekten üzgün olduğum için yenge hanımdan ve senden özür dilerim. Keşke konu buralara gelmeseydi kendi içimizde çözseydik. Bizim de hatalarımız var tabii. Beni affedin, yenge hanım da affetsin bir anlık sinir öfke insanın gözünü kör ediyor. Ne zaman diyorsanız gelip elinizi öpüp özür dilemek isterim. Konuşarak çözülebilir her şey’ diye mesaj attı. Bu mesaj üzerine asla yüz yüze gelmedik çünkü ilk yaşadıklarımızdan sonra hiçbir şekilde güven vermedi. Çünkü bahsi geçen kişiler kamuoyunda ‘Çağlayan Çetesi’ olarak bilinen çete üyesi İlker Aydar’ın kardeşleri ve yeğenleridir. Korkumuz ve can güvenliği tehlikemiz 2 kat artmıştır.”

Baba E.A., olayın ardından imzalatılan senet ile birlikte aracına ve maaşına haciz konulduğunu belirtti.

Ayhan Bora Kaplan’ın oğlunun sünnet düğününe katılmışlar

Kadir Aydar’ın ayrıca, aralarında CHP Çankaya İlçe Başkanı ve Ankara delegesi Fahri Yıldırım, CHP Ankara delegesi Mustafa Aydar ve Çankaya Belediyesi pazarlarının işletmecisi Metin Tepeli’nin de olduğu kişilerle birlikte, "Kaplanlar" olarak bilinen suç örgütünü yönettiği iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’ın oğlunun sünnet düğününe katıldığı ortaya çıktı.

Fahri Yıldırım, Kadir Aydar, Mustafa Aydar ve Metin Tepeli, Kaplan'ın oğlunun sünnet düğününde

Mazbatası sabıka kaydından dolayı iptal edilmişti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP'li Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'ın sabıka kaydının bulunması nedeniyle mazbatasını iptal etmişti. Aydar "silahlı tehdit" ve "ruhsatsız silah bulundurma" suçlarından yargılandığı mahkemece 20 ay hapse mahkûm edilmişti.

Rüşvet soruşturmasından tutuklanmıştı

Ayrıca, 19 Aralık 2020 tarihinde sabıkası nedeniyle görevden alınan Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar ile Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Şeref Can, belediyenin imar müdürü, bir belediye personeli ve bir müteahhit, “rüşvet” soruşturması kapsamında tutuklanarak, cezaevine gönderilmişti.

7 Mayıs 2021 tarihinde görülen Ceyhan 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, mahkeme yargılanan tüm sanıkların tahliyesine karar vermişti.