Politika

CHP'li Bekaroğlu: EYT'li sayısı Bakan Bilgin'in açıkladığı gibi değil

11 Kasım 2022 17:08

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sayısının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıkladığı gibi olmadığını söyledi. Bekaroğlu, "1,5 milyon değil, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 milyona yakın kişi emekliliği hak edecek. Niye doğru bilgi vermiyorsunuz, kamuoyunu niye yanıltıyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam eden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçesinin görüşmelerinde söz alan Bekaroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, EYT konusunda, "Yaş şartını kaldırırsak, şu anda prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var" açıklamasını hatırlattı.

Kendilerinin de emekli olacaklara ilişkin bir araştırma yaptığını söyleyen Bekaroğlu, EYT'li sayısının, Bakan Bilgin'in açıkladığı gibi olmadığını dile getirdi. Bekaroğlu, "1,5 milyon değil, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 milyona yakın kişi emekliliği hak edecek. Devam eden yıllarda yaklaşık 5,1 milyon kişi emekli olacak. Niye doğru bilgi vermiyorsunuz, kamuoyunu niye yanıltıyorsunuz?" dedi. 

Bekaroğlu, "1,5 milyon değil, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 milyon 936 bin kişi emekliliği hak edecek. Devam eden yıllarda yaklaşık 5 milyon insan emekli olacak. Bunu millete doğru olarak söyleyin" dedi.  

1,5 milyon kişinin, 1 yılda emekli edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Bekaroğlu, "Madem bu insanlar emekli olacak, bütçeye niye bir kuruş para koymadınız? Bu para nereden karşılanacak?" sorusunu yöneltti.

Bunun üzerine söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "Mehmet Bey'in rakamları doğru değil. Benim söylediğim, yaş şartını kaldırırsak şu anda prim gün sayısı ve yılını dolduran kişi sayısı. İkincisi, 5 milyon rakamı hiç yok" yanıtını verdi.