Gündem

CHP'li Barut: Yurt dışına eğitime giden öğrenciler borçlu döndü

Ayhan Barut, döviz kurundaki fahiş artışın ardından yurt dışına eğitime gönderilen öğrencilere dikkat çekti

Temsili görsel

10 Temmuz 2023 16:17

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, dövize endeksli eğitim bursuyla yurtdışına eğitime gönderilen öğrencilerinin döviz kurundaki fahiş artışlarla borç batağına saplandığını söyledi.

Dövize endeksli burs yardımıyla yurtdışına giden öğrencilerin borçlarının döviz kurlarındaki artışla katlanarak büyüdüğünü aktaran Barut, "Milli Eğitim Bakanlığı'na süreç içerisinde borçlarını ödeyemeyen bursiyerler ve kefilleri aleyhine borç ve tazminat davaları açılmaktadır. Haklarında dava açılan bursiyerler milyonlarca liralık tazminatlar ve mahkeme masrafları ile karşı karşıya kalmaktadır. Eğitim için yurtdışına gidip borçlu dönen öğrencilerimiz için bir çare bulunmalı" dedi.

Soru önergesi sundu 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren CHP'li Barut, "Yükseköğretim kurumları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek için 1416 sayılı Kanun kapsamında öğrenim görmek üzere Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından YLSY programı kapsamında yurtdışına gönderilen bursiyerlerin dövize endeksli tazminat borçlandırılması vahim sonuçlar doğurdu. Bursiyer öğrencilerin borcu ülkemizdeki ekonomik kriz ve durdurulamaz kur artışı ile birlikte milyonlarca liraya ulaştı" diye konuştu.

"İcralık oldular çare arıyorlar"

Yurtdışında eğitim görmek üzere burs sağlanan öğrencilerin döviz kurundaki fahiş artışın bedelini ödeyemez hale geldiğini anımsatan Barut, şunları kaydetti:

"Dövizdeki artışlarla borçları milyonlarca liralara ulaşan öğrenci ve aileleri bu miktarları ödeyebilecek ekonomik güçten yoksun ve mağdurlardır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen süreç içerisinde borçlarını ödeyemeyen bursiyerler ve kefilleri aleyhine Asliye Hukuk Mahkemelerinde milyonlarca liralık tazminat davaları açılmaktadır. Haklarında dava açılan yüzlerce bursiyer milyonlarca liralık tazminatlar ve mahkeme masrafları ile karşı karşıya kalmaktadır. Eğitim için yurtdışına gidip borçlu dönen öğrencilerimiz için bir çare bulunmalı." 

"Kur sabitlenecek mi?"

Barut'un Milli Eğitim Bakanı Tekin tarafından yanıtlanması amacıyla verdiği önergede, "Öğrencilerin mağduriyetlerini gidermek için kur sabitlemesi yapılacak mıdır? ve Öğrenci borçlarının yapılandırılması ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Bir çare bulunacak mıdır" soruları yer aldı.