Gündem

CHP'li Barut: Tekirdağ Limanı'ndaki GDO skandalıyla halk sağlığı tehlikeye atıldı!

28 Mayıs 2024 09:19

T24 Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Rusya ve Ukrayna'dan gelen ve Tekirdağ Limanı'na boşaltılan GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) mısır ve kanolanın yasağa rağmen iç piyasaya sürüldüğüne dikkat çekti. Barut, Türkiye'deki GDO'lu ürün tüketimi ve üretiminin yasak olmasına karşın, bu ürünlerin piyasada yer almasının endişe verici olduğunu belirtti.

TIKLAYIN - Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde "GDO'lu mısır ithalatı" iddiası: Suç duyurusunda bulunuldu

Ayhan Barut'un iddialarına göre, geçtiğimiz Şubat ayında Tekirdağ Limanı'na ulaşan gemilerden yüklenen mısır ve kanolalar, laboratuvar incelemesi yapılmaksızın piyasaya dağıtıldı. Ayrıca, GDO'lu ürünlerin normalleştirilerek piyasaya GDO'suz olarak sürüldüğüne dair söylentilerin de çevrede ciddi kaygılara neden olduğunu ifade etti.

Barut, Türkiye'de mısır üreticilerinin emeklerinin karşılığını alamadığını, yerli çiftçilerin zor durumda olduğunu ve yabancı ülkelerden yapılan mısır ithalatının yerli üretimi olumsuz etkilediğini vurguladı. İktidarın bu ithalat politikasıyla hem çiftçiyi hem de tüketicileri olumsuz etkilediğini belirten Barut, GDO'lu ürünlerin insan sağlığı üzerindeki olası zararlarına dikkat çekti.

Barut ayrıca, Türkiye'nin birçok bölgesinde benzer GDO skandallarının yaşanabileceğini, Biyogüvenlik Kurulu'nun işlevsiz hale getirilmesinin bu tür olayların önünü açtığını söyledi. Tekirdağ'daki skandalın sadece yüzeye çıkan kısmı olduğunu belirten Barut, hükümetin ve ilgili kurumların sorumluları adalet önüne çıkarması gerektiğini savundu. GDO kontrollerinde sıkı denetimlerin yapılması, laboratuvar şartlarının güncellenmesi ve özel gıda kontrol laboratuvarlarının denetim altına alınması gerektiğini vurgulayan Barut, bunların acil olarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.