Gündem

CHP'li Barut: Deprem bölgesinde asbest tehlikesine karşı hiçbir önlem almadılar; enkaz kaldırma ihaleleri kime verildi?

Ayhan Barut, asbest tehlikesini Meclis gündemine taşıdı

21 Haziran 2023 10:42

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, deprem bölgelerindeki asbest tehlikesine dikkati çekti. Büyüyen riske karşı uyarılarını yineleyen Barut, "Depremde enkaz altında bırakan AKP hükümeti, şimdi de asbest tehlikesiyle bölge halkını göz göre göre ölüme sürüklüyor. Enkaz kaldırma ihaleleri kime verildi, enkaz taşıma işlemleri sırasında yeterli tedbirler alındı mı?" dedi. 

Yüzde 90 oranında asbest 

TBMM'de 28. Dönem çalışmaları başkanlık, divan ve komisyon seçimlerinin ardından normal işleyişine dönerken Genel Kurul'da bu dönemki ilk konuşmasını yapan CHP'li Barut, deprem bölgesinde yaşanan sorunlara çözüm istedi. Özellikle enkazlardaki asbest tehlikesine işaret eden Barut, "Depremde yıkılan binaların hafriyatlarından yayılan asbestlerin büyük sağlık felaketine neden olacağını uzmanlar avaz avaz haykırdı. Araştırmalar gösteriyor ki, maalesef Hatay başta olmak üzere çoğu deprem bölgesinde yüzde doksanlarda asbest kalıntılarına rastlandı" diye konuştu.

"Ölüme sürüklüyorlar"

Deprem bölgesindeki asbest tehlikesine karşı risk daha da fazla büyümeden önlem alınmasını isteyen Barut, şunları kaydetti:

"Yaz döneminin gelmesiyle beraber tozumanın artması tehlikeyi daha büyük bir boyuta taşıdı. Enkazların kaynak sularına karışmasını engellemek ve yaşam alanlarından uzak alanlara taşınarak tehlikenin boyutu ile ilgili tedbirlerin alınması gerekmekteydi. Ancak üzülerek görüyoruz ki iş bilmez iktidar depremde olduğu gibi asbest tehlikesi için de hiçbir önlem almadı. Depremde enkaz altında bırakan AKP hükümeti şimdi de asbest tehlikesiyle bölge halkını göz göre göre ölüme sürüklüyor. Enkaz kaldırma ihaleleri kime verildi, enkaz taşıma işlemleri sırasında yeterli tedbirler alındı mı? Bunların hepsi muamma. Bu konuda acilen yeterli önlemleri alın. Vatandaşı bilgilendirin."