Gündem

CHP'li Akbulut’tan, Kurtulmuş'a anayasa tepkisi: Akıllarından geçirenlere en sert şekilde cevabı Meclis'te veririz

14 Ekim 2024 16:56

T24 Haber Merkezi

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3. maddesi ile ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Akbulut, "Akıllarından dahi geçirmeyecekler. Akıllarından geçirenlere cevabını biz en sert bir şekilde Meclis'te veririz. İlk 4 maddesini konuşmaya, değiştirmeye kalkmaya kimsenin ne gücü yeter ne aklı yeter ne kudreti yeter. Bir anayasa değişikliği konuşulacaksa önce mevcut Anayasa'ya uyulması gerektiğini düşünüyoruz. Mevcut Anayasa'ya uyulmadıktan sonra anayasa değişikliğinin kime ne faydası olacaktır" dedi.

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasa’nın 3. maddesinin değiştirilmesi üzerine yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdi. Akbulut, şöyle konuştu:

"Anayasa değişikliği ile ilgili tartışmaların ilk 4 madde de olmaması gerektiğini, teklif dahi edilememesi gerektiğini anayasayı yapanlar baştan söylemişler. Bu konuyla alakalı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş bir düzeltme konuşması yapmış. Akıllarından dahi geçirmeyecekler. Akıllarından geçirenlere cevabını biz en sert bir şekilde Meclis'te veririz. İlk 4 maddesini konuşmaya, değiştirmeye kalkmaya kimsenin ne gücü yeter ne aklı yeter ne kudreti yeter. Hiçbir şekilde orayla alakalı bir değişiklik olmayacak. Ama bizler CHP olarak şunu başından beri söylüyoruz; bir anayasa değişikliği konuşulacaksa önce mevcut Anayasa'ya uyulması gerektiğini düşünüyoruz. Mevcut Anayasa'ya uyulmadıktan sonra anayasa değişikliğinin kime ne faydası olacaktır, onu da merak ediyoruz. Örneğin Anayasa’nın 153. maddesinin, Anayasa Mahkemesi kararının tüm mahkemelerin kararlarını bağlayacağı niteliğinde bir kararı vardır. Ama bugün Anayasa Mahkemesi kararları ülkemizde ne yazık ki yok sayılmaktadır. 153’ü tanımadıktan sonra bugün yeni bir anayasadaki bir başka maddeyi tanıyıp, tanımayacaklarını nereden bileceğiz. Bizler eğer ülkemizde ihtiyacı olan bir anayasa değişikliği varsa tabii ki bunu yeri geldiği zaman iktidarla konuşulacaktır, yapılacaktır. Daha çağdaş bir anayasa, daha yenilikçi bir anayasa konuşulacaktır ama mevcut iktidarın Anayasa'ya uyup uymadığını göz önüne aldığımızda çok da yeni bir anayasanın konuşulacağını, konuşulması gerektiğini de düşünmeyen milletvekillerindenim."

Ne olmuştu?

10 Ekim tarihinde Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılışı dolayısıyla düzenlenen programa katılan Kurtulmuş, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" tabirinin değişmesi gerektiğini söyleyerek, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Tepkilerin ardından yeni bir açıklama yapan Kurtulmuş, "İlk 4 madde hakkında tartışmanın başlaması aslında sürece zarar veren ve vakit kaybettiren bir gelişme olur. Gazi Üniversitesi'ndeki konuşmada sanki 3. maddeyle ilgili bir mesele gündeme geliyormuş gibi bir yanlış algının oluşturulmaya çalışılması ise en hafif ifadesiyle bir algı yönetimidir. Kabul etmem mümkün değil" demişti.

Kurtulmuş, şunları söylemişti:

"Konuşmamın hiçbir yerinde 3. madde diye bir şey geçmemiştir.  Ben şunu söylüyorum, usul esasa mukaddemdir. Yani anayasa hangi maddeleri yazacağından daha ziyade anayasanın nasıl yapılacağı, demokratik şeffaf süreçlerin hangi yöntemle yönetileceği ve bu süreçte de anayasanın ruhuna yapımına diline ilişkin konuları şimdiye kadar konuştum. 3. maddeyle ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır yanlışlıktır ve bir algı operasyonudur."

TIKLAYIN - Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa’nın 3. maddesini hedef aldı

TIKLAYIN- Kurtulmuş'un anayasa açıklamalarının yankıları sürüyor: DSP Genel Başkanı Aksakal'dan istifa çağrısı