Ekonomi

CHP’li Ağbaba: Sofralar küçüldü, aileler yaşamlarını yarı aç şekilde sürdürmek zorunda kalıyor

"Asgari ücretlinin bir yıl önce aldığı ekmek sayısını bugün koruyabilmesi için aylık maaşının 2 bin 941 TL olması gerekiyor"

10 Ekim 2021 08:02

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, son bir yılda temel besin ürünlerindeki artışın yüzde 70’e ulaştığını, asgari ücretin ise yüzde 21 yükseldiğini vurguladı. Ağbaba çalışmasında, "Asgari ücretteki artışın, temel besin zamlarının çok altında kalması nedeniyle sofralar küçülüyor, aileler yaşamlarını yarı aç şekilde sürdürmek zorunda kalıyor." değerlendirmesini yaptı. 

Cumhuriyet gazetesinden Erdem Sevgi'ye konuşan Ağbaba, "TÜİK, eylül ayı enflasyon oranını yıllık yüzde 19.58, yıllık gıda enflasyonunu yüzde 29 olarak açıkladı. Asgari ücret ise geçen yıla göre sadece yüzde 21 arttı. Bu kapsamda TÜİK’in “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları” ile “madde sepetinde yer alan temel besin ürünlerinin ağırlık oranları” esas alındığında son bir yılda domates yüzde 70, yumurta yüzde 69, patates yüzde 58 zamlandı. Temel besinlerdeki yüzde 70’i bulan artışlar, maaş zammına yansıtılmadığı için Türkiye’de asgari ücret karşılığı çalışan yaklaşık 12 milyondan fazla emekçi, gıda ürünlerine erişimde her geçen ay kayba uğradı." ifadesini kullandı. 

Ağbaba şunları kaydetti:

"Ekmek harici hiçbir şey yemeden yaşamını sürdürdüğü varsayılan asgari ücretlinin dahi bir yıl önce aldığı ekmek sayısını bugün koruyabilmesi için aylık maaşının 2 bin 941 TL olması gerekiyor. Asgari ücretteki artışın, temel besin zamlarının çok altında kalması nedeniyle sofralar küçülüyor, aileler yaşamlarını yarı aç şekilde sürdürmek zorunda kalıyor"