Gündem

CHP’lİ Gürer: Hayvancılık yapanların, bayramda dahi yüzü gülmüyor

Gürer'e konuşan besici: İnsanlar, kurban keseyim dese 1 yıl kendine gelemez

10 Temmuz 2022 21:04

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de bulunan bir kurban pazarında besicilerle görüştü. Bir besici, Gürer'e; “Hayvancılık kurtarmıyor, bırakacağız. Bayramda da umduğumuzu bulamadık. İnsanlar satmak zorunda olduğu için, ödemeleri olduğu için satıyorlar. Damızlığımızı satıyoruz. Yok pahasına satıyoruz. Biz bu hayvanları şu an 2 bin 400 liraya kadar veriyoruz” dedi. Gürer ise, “Bugün bayram, bayramda dahi hayvancılık yapanların yüzü gülmüyor” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Niğde Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan ile kurban pazarını gezdi. Besicilerin mağdur olduğunu vurgulayan Gürer, “Vatandaşın geliri daraldığı için alım yapamıyor. Besici, hayvancılık yapanlar da bir yıl boyunca hayvanlarına harcadıkları gideri karşılayacak bir fiyatta satamıyor. Onlar da mağdur. Görüldüğü gibi besicimizin mağduriyeti var. Ama vatandaş da geliri daraldığı için kurban alamaz durumda. Bir yanda et fiyatları artıyor markette. Ama onun besiciye bir faydası yok. Aracılar kazanıyor, vatandaş ete erişemiyor. Bugün bayram, hayvancılık yapanların bayramda dahi yüzü gülmüyor” ifadelerini kullandı. 

Gürer; hayvancılık yapanların, yem fiyatları ve diğer giderler nedeniyle "Hayvancılık yapamayacak noktaya geldik, bırakacağız" dediğini aktardı. 

"Hayvancılık bitti, yani biz bittik"

Gürer’e konuşan besiciler ise şunları söyledi:

“Yemin çuvalı şu an 380 lira, saman 2 bin 500 lira. Hayvancıyı kurtarmıyor artık. Biz bırakacağız; umduğumuzu bulamadık. İnsanlar mecbur; satmak zorunda olduğu için, ödemeleri olduğu için satıyorlar. Damızlığımızı satıyoruz, yok pahasına satıyoruz. Biz bu hayvanları şu an 2 bin 400 liraya kadar veriyoruz. Damızlık hayvanı bir de. 400 liraya yem alıyoruz. 10 yıldır bin liraya, 2 bin liraya kurban kesiyoruz. Şu anda hayvancılık sıfır, Hayvancılık bitti, biz bittik yani."

"İnsanlar, kurban keseyim dese 1 yıl kendine gelemez"

“Bağış yoluyla kesilen kurbanlar için bin 600 liraya kesinlikle kurban olacak hayvan yoktur. Diyanet toptan da alsa bin 600 liraya hayvan alamaz. Biz bunun alım satımcısıyız. Kesimi 90 lira. Bin 600 liralık hayvanı 90 liraya keseceğin zaman 13-14 kilogram gelmesi lazım. Aldığı 4 bin lira maaş. Biz bunu yetiştiririz. Biz şu hayvanı bin 600 liraya satın aldık; 2 torba yem yedi, 2 bin 400 lira. Yoncanın kilosu 3 bin lira.  Yoncayla beraber bu hayvanın fiyatı 2 bin 800 liranın üstünde. Bu hayvan 4 bin liraya kendini buluyor. Adamın zaten aldığı 4 bin 500-5 bin lira maaş. Bu adam kurban keseyim dese, bir sene kendine gelemez.”

"33 hayvan getirdik, 3 tane satabildik"

“Dün 33 tane hayvan getirdik, bugün 3 tane satabildik. Dün siftahımız olmadı. 30 tane hayvanımız duruyor. Benim giderim yüzde 200 arttı. Geçen sene mazotu 5 bin 100 liraya alıyordum. 3 ton mazot aldım, 15 bin 300 lira ödedim. Bu sene 3 ton mazot aldım 75 bin lira ödedim. Geçen sene biz burayı 400 liraya kiraladık. Bu sene 750 liraya kiraladık. Koyunun fiyatına 2,5-3 bin lira diyoruz, bakan yok. Bu sene kış şartlarında saman bulamadık, yem bulamadık. 3 bin 200 liraya yonca alıyorum. Geçen sene bu yoncayı bin 200 liraya aldım. Üreticinin elinden pancarın hammaddesini 4 kuruşa aldılar, biz de posasını bin 200 liraya alamadık. Benim hayvanlarım iki senedir küspe yiyemiyor. Ben hayvancılığı bırakacağım.

Senede bir kere kurban geliyor ama vatandaşın canı çıkıyor, alamıyor. Arkadaşım emekli, 4 bin 250 lira brüt maaş alıyor. Benim 3 bin liralık kuzuyu nasıl alsın?”

"Bir yıllık çoban gideri, 100 bin lira"

“Kısa ve öz söyleyeyim. Bizim 250 koyunumuz var. 6 aylığına 50 bin liraya çoban tutuyoruz. 50 bin liraya kışın da çoban tutacağım, 100 bin lira. Yeme-içme yok daha. Kuzu bakıcısı var, yaylaya her gün gidip geliyorum, mazot 25 bin lira. Kuzu bakıcısına aylık 3 bin lira para vereceğim, en az dört ay tutar. Yemi bırak, saman parasını ödeyemezsin. 150 kuzu alırsın 250 koyundan. 50 tanesini damızlığa katarsın, geriye kalır 200 milyon.” (ANKA)