Politika

CHP Kurultayı öncesi "blok liste" iddiasına Zeynel Emre'den yanıt geldi: Seçime çarşaf listeyle gidilecek

CHP’nin önceki kurultaylarında da bugüne kadar hep çarşaf liste yöntemi uygulanırken, kulislerde Genel Merkez’in bu kez blok liste yöntemine başvuracağı iddiaları konuşuluyordu

Zeynel Emre

23 Ekim 2023 15:39

CHP 38. Olağan Kurultayı'nda, Genel Merkez’in seçime blok liste ile gitmek istediği iddialarına CHP Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre yanıt verdi. Emre, Kurultay'da seçime çarşaf liste ile gideceklerini açıkladı.

CHP’nin 4-5 Kasım’da düzenlenecek ve Genel Başkanlık yarışının yaşanacağı Olağan Kurultayı öncesinde yaşanan liste tartışmalarına son noktayı CHP Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre koydu. Emre, Kurultay'da, Parti Meclisi seçimi için blok liste uygulanmasına yönelik bir düşünce olmadığını ve PM’nin çarşaf liste ile yapılacağını söyledi.

CHP’nin önceki kurultaylarında da bugüne kadar hep çarşaf liste yöntemi uygulanırken, kulislerde Genel Merkez’in bu kez blok liste yöntemine başvuracağı iddiaları konuşuluyordu. PM seçimine blok liste ile gidilmesi halinde seçilen genel başkanın listesi olduğu gibi PM yönetimine girerken, diğer adayın listesinden başka herhangi bir ismin PM’ye girme ihtimali büyük oranda azalıyor. Çarşaf listede ise delegeler, 60 kişilik listeye her iki adayın da gösterdiği isimlerden yazabildiği için PM yönetiminde dengeli bir dağılım olabiliyor. 

Genel Kurul’da imza toplanması uygun olmadı

Kurultay'da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 900’e yakın oyla seçilmesini beklediğini de kaydeden Emre, TBMM Grup Başkanvekili Burcu Köksal’ın TBMM Genel Kurulu’nda Kılıçdaroğlu için milletvekillerinden imza toplaması ve sonrasında bu nedenle yaşanan tartışmalara yönelik soruyu da yanıtladı.

Emre, "Her kurultay öncesinde Genel Başkan için muhakkak imza toplanır. Daha önce Whatsapp grubunda yazılırdı, genel başkan için imza atmak isteyenler şu odada atabilir şeklinde. Genel Kurul’da imza toplanmasına gerek yoktu, uygun olmadı" dedi. 

"Yeni seçilen vekilin boğazını mı sıkıyorsun"

Emre, değişimcilerin yeni milletvekillerine baskı yapıldığı iddiaları ile ilgili de şöyle konuştu:

"Baskı iddiasına katılmıyorum. Yeni seçilen milletvekilinin boğazını mı sıkıyorsun, ne yapıyorsun? Zaten herkesin yeri belli. Kim, nasıl baskı yapacak? Şunu da gözden kaçırmayalım. Mesela milletvekili grubunda dörtte bir imza topladığınız zaman güvensizlik oyu ile seçilen grup başkanı ve grup başkanvekillerinin düşürülmesini talep edebiliyorsunuz. Yani, 94 imzanın toplandığı bir yerde genel merkez istese bunu bugüne kadar 50 kere yapardı. Baskıyı bırakın, ortadaki durum bu yani."

Emre, "Genel Kurul’da imza toplanması ile ilgili uygun olmayan neydi?" sorusunu da "Bu parti içi bir meseledir. Genel Kurul’da yaparsan basın da görür, izleyenler de görür. Yoksa duyurmadan yaparsın" sözleriyle yanıtladı.