Gündem

CHP: Kıdem tazminatı fonu yağmanın önünü açar

"Tüm işçiler yararlanabilsin"

24 Kasım 2018 12:05

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba tarafından hazırlanan kıdem tazminatı raporunda, kıdem tazminatının fona devredilmesi durumunda işten atmaların kolaylaşacağını belirtilerek, “Kıdem tazminatının fona devri, işçilerin emeğinin ve geleceğinin sorgusuz sualsiz bir şekilde yağmalanmasının da önünü açacaktır” denildi.

Evrensel'den Hüseyin Sinan Güler'in haberine göre Ağbaba kıdem tazminatı hakkı ile ilgili bir rapor yayınladı. Yeni Ekonomi Programı’na göre, önümüzdeki yıl bireysel hesaba dayalı bir kıdem tazminatı sistemi hayata geçirilmek istendiğini belirten Ağbaba, kıdem tazminatının fona devredilmesi ile işçilerin tamamen güvencesiz ve savunmasız bırakılacağını ifade etti.

İktidarın ve patronların ortak hedefi

1936 yılından itibaren bir hak olan kıdem tazminatının iktidar ve patronlar tarafından kaldırmak istendiğine değinen Ağbaba, “Kıdem tazminatı hakkının kaldırılması veya budanması işçilerin 82 yıllık kazanımını ve birikimini yok edecektir” dedi. Dünya genelinde 152 ülkede zorunlu kıdem tazminatı uygulaması olduğunu hatırlatan Ağbaba, kıdem tazminatı olmayan ülke sayısının sadece 13 olduğunu raporunda ifade etti.

İşsizlikfonu gibi olacak

İktidarın kıdem tazminatını fona devretmek ve yüzde 8.33 olan devlet katkısını yüzde 3’e düşürmek için çalışmalar yaptığına değinilen raporda, kıdem tazminatının fona devredilmesinin kıdem hakkını ortadan kaldıracağına dikkat çekildi. Ağbaba, kıdem tazminatının fona devredilmesi ile gün sayısında yaşanan düşüş ile birlikte hak edilen ücretin yarı yarıya düşeceğini, işçilerin kıdem hakkı alacaklarının yüzde 3 azalacağını ve İşsizlik Sigortası Fonu’nda olduğu gibi kurulacak fonun amaç dışı kullanılacağını söyledi.

Kıdem tazminatının işçilerin elinde kalan son güvence olduğunu söyleyen Ağbaba, “Bu son güvence de ‘bireysel hesap sistemi’ ve ‘fona devredilme’ gibi uygulamalar ile ortadan kaldırılmak istenmektedir” dedi. Kıdem tazminatının fona devredilmesi durumunda işten atmaların kolaylaşacağını belirten Ağbaba, “Kıdem tazminatının fona devri, işçilerin emeğinin ve geleceğinin sorgusuz ve sualsiz bir şekilde yağmalanmasının da önünü açacaktır” dedi.

"Tüm işçiler yararlanabilsin"

Ayrıca İşsizlik Fonu’nun tüm işçiler için, çalışma yılı aramaksızın bir hak olarak tanınmasını öneren Ağbaba, kıdem tazminatı hakkından, istifa eden işçilerin de yararlanabilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, raporda kıdem tazminatı da dahil olmak üzere işçi alacaklarının devlet alacakları dahil olmak üzere tüm alacaklardan öncelikli sıraya alınması gerektiğini belirtti.