Gündem

CHP, kazanılan ilçe sayısını 14’ten 20’ye taşımayı hedefliyor: İstanbul’da ilçe adayları İmamoğlu’na mı emanet?

11 Aralık 2023 10:11

CHP’de belediye başkan adaylarının belirlenmesine yönelik takvim hızlanırken gözler bir yandan da İstanbul  Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğu hedefleyen CHP’nin, İstanbul ilçe adaylarına çevrildi. Kulislerde Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul adaylıkları ile ilgili belirleyici olacağı değerlendirmeleri yapılırken, CHP’de hedef, İstanbul’da kazanılan ilçe sayısını 14’ten 20’nin üzerine taşımak. CHP’nin yönettiği belediyelerde mevcut başkanların bir kısmı ile yola devam edilmesi düşünülürken, 2019 yılında yüzde 2 ile yüzde 4 arasındaki oranlarla kaybedilen 7 ilçe için özel çalışma yürütülüyor. 

Belediye başkan adaylarını belirlemek için çalışmalarını hızlandıran CHP’de 143 milletvekili, saha çalışmalarını geçtiğimiz hafta tamamladı. Toplam 68 ilde saha çalışması yürüten milletvekilleri, aday adayları ile mülakat yaparak, görevli oldukları illerde sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleriyle de kentlerin ve ilçelerin nabzını tuttu. Milletvekillerinin rapor halinde Genel Merkez’e sunacakları çalışmaların Perşembe günü toplanacak olan Parti Meclisi’nde gündeme gelmesi bekleniyor.

Mülakat yapılan iller arasında İstanbul’a yer verilmemişti

Milletvekillerinin görevlendirildiği 68 il arasında İstanbul’un yer almaması ise dikkat çekti. Kulislerde bir süredir, İstanbul’da ilçe belediye başkan adayları ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun belirleyici olacağı konuşulurken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “İstanbul ile ilgili adaylıklarda, İl Başkanı, Ekrem Bey, Genel Merkez ile hep birlikte oturulup bakılacaktır” ifadesini kullanmıştı. İmamoğlu ekibi ile Genel Merkez’in İstanbul adaylıkları ile ilgili çalışmalarını hızlandırdığı öğrenilirken CHP’nin İstanbul’daki öncelikli hedefi Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğu elde etmek olacak. 

Karadenizli başkanlarla devam edilmesi bekleniyor

CHP’nin yönettiği ilçe sayısının 20’nin üzerine çıkarılması için 2019 yılında düşük oy oranı farkıyla kaybedilen ilçelere yoğunlaşılırken gözler bir yandan da CHP’nin elinde bulunduğu ilçelere çevrilmiş durumda. İstanbul’da Karadenizli olup, Kurultay sürecinde İmamoğlu ile birlikte hareket eden başkanlardan olan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, mart ayındaki yerel seçimlerde aday gösterilmesi beklenen isimlerden birisi olarak öne çıkıyor. Karadenizli olan ve Kurultay sürecinde İmamoğlu ile hareket eden diğer bir isim de Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık. 2019 seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilen İmamoğlu’nun boşalttığı Beylikdüzü Belediye Başkanlığı koltuğuna seçilen Çalık’ın da bir dönem daha CHP’nin kalelerinden birisi olan Beylikdüzü için aday gösterilmesi bekleniyor. Kurultay sürecinde İmamoğlu ile hareket eden Karadenizli Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi de, bir dönem daha aday gösterilmesi beklenen isimlerden. Karadenizli olan diğer bir isim Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de bir dönem daha devam etmek isteyen belediye başkanlarından. Sarıyer’de 2009 yılından bu yana üç dönem üst üste belediye başkanı seçilen Genç, 2009 yılında yüzde 36.5 oy oranıyla AKP’den belediyeyi alırken, oy oranını 2014’te yüzde 51’e, 2019’da da yüzde 56’ya çıkarmıştı. Genç’in, Genel Merkez’in yaptırdığı memnuniyet anketinde başarılı çıkması halinde önündeki tek engelin Kılıçdaroğlu’na yakınlığı olabileceği belirtiliyor. 

Genç başkanlarla devam edilecek mi?

İmamoğlu’na yakın olan ve Kurultay sürecinde İmamoğlu ile hareket eden genç belediye başkanlarından Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in de bir dönem daha aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yüksel, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 51.1 oy oranıyla Belediye Başkanı seçilmişti. CHP’nin kalesi olarak bilinen ilçelerden birisi olan ve 2019 yılında Rıza Akpolat’ın yüzde 73’le belediye başkanı seçildiği Beşiktaş’ta da mevcut başkanla bir dönem daha devam edilmesi bekleniyor. Akpolat, İstanbul İl Kongresi ve Kurultay’da Ekrem İmamoğlu ile birlikte hareket etmişti. 

Bakırköy’de aday adayı sayısı 18’e ulaştı

CHP’nin kalesi olan ve 2019 yılında yüzde 56.8 oy oranıyla kazanılan bir diğer ilçe olan Bakırköy’de ise Kurultay sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen mevcut Başkan Bülent Kerimoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığını açıklamıştı. Yeni bir aday arayışının sürdüğü Bakırköy’de 18 partili belediye başkan adaylığı başvurusunda bulundu. CHP’de Kurultay sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’ün ise değiştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Kurultay sürecinde Kılıçdaroğlu’nu destekleyen belediye başkanlarından olan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin durumunun ise henüz belirsiz olduğu ifade ediliyor. Ataşehir için konuşulan bir diğer isim de görüntüleri kamuoyuna sızdırılan ve Ekrem İmamoğlu yöneticiliğinde düzenlenen zoom toplantısında yer alan eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel.

Oy oranları yakın 7 ilçe için özel çalışma yürütülüyor

Bu arada CHP’de, yönetilen belediyelerin yanı sıra 2019 yerel seçimlerinde yüzde 2 ile yüzde 4 arasında değişen oranlarla kaybedilen belediyeler için de özel çalışma yürütülüyor. 2019 yerel seçimlerinde Eyüp’de AKP yüzde 49.1, CHP yüzde 47.4, Zeytinburnu’nda AKP yüzde 50.4, CHP yüzde 46, Bahçelievler’de AKP yüzde 49.8, CHP yüzde 45.2, Üsküdar’da AKP yüzde 48.2, CHP yüzde 45.4, Tuzla’da AKP yüzde 50.2, CHP yüzde 46.2, Bayrampaşa’da da AKP yüzde 49.2, CHP yüzde 44.5 oy almıştı. Silivri’de ise MHP’nin adayı yüzde 46.7 oyla seçimi kazanırken CHP’nin oy oranı bu ilçede yüzde 43.9’da kalmıştı.