Politika

CHP Grup Başkanvekili Başarır’dan Erdoğan’a: “Orduyu temizleyeceksen tarikatlardan temizleyeceksin”

07 Eylül 2024 17:02

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teğmenlerin kılıçlı yeminine ilişkin söylediği “Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Bunlarla ilgili olarak gerekli bütün araştırmaların hepsi yapılıyor ve oradaki birkaç tane kendini bilmez, bunlar da temizlenecek” sözlerine, “Eğer sen orduyu temizleyeceksen ne olduğu belirsiz tarikatlardan alınan, listelerden yerleştirilen o yapıyı temizleyeceksin” sözleriyle yanıt verdi.

İmam Hatipliler Kurultayı'nda konuşan Erdoğan’ın “Geçenlerde mezuniyet töreninde bazı istismarcılar ortaya çıkmak suretiyle kılıçlar çektiler. Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Bunlarla ilgili olarak gerekli bütün araştırmaların hepsi yapılıyor ve oradaki birkaç tane kendini bilmez, bunlar da temizlenecek” sözlerine CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’dan tepki geldi. Erdoğan’ın genç teğmenleri hedef almasını eleştiren CHP’li Başarır, “Eğer sen orduyu temizleyeceksen, ne olduğu belirsiz tarikatlardan alınan listelerden yerleştirilen o yapıyı temizleyeceksin” dedi.

"Senin partin bölünmüş"

Başarır, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in "Silahlı Kuvvetlerin bu genç mensupları üzerinden bir vesayet üretmeye çalışanların da, Silahlı Kuvvetlerin bu genç mensuplarına hakaret edenlerin de yaptıkları asla kabul edilecek bir şey değildir" ifadelerini hatırlatarak “Sen o teğmenlerin, askerlerin Mustafa Kemal Atatürk’ün askerleriyiz cümlesinden rahatsız oluyorsun. MHP Genel Başkan Yardımcısı onur duyduğunu söylüyor. Devlet Bahçeli onlara saldırıyor. Siz daha karar vermemişsiniz, o çocuklar kahraman mı, suçlu mu? Senin partin bölünmüş” diye konuştu.

"Yönetemediğin ülkeyi, algıyı değiştirmek için onlara iftara atma"

CHP’li Başarır sözlerine şöyle devam etti: “O kılıç çatma, teğmenlerin geleneğinde askerlerin tarihinde var. Sen ordudan bir yapıyı temizleyeceksen öncelikle FETÖ’de olduğu gibi bu Meclis’i bu ülkeyi bombalayan, ordunun kılcal damarlarına yerleştirdiğiniz bu tip askerleri ordudan ayıklayacaksın. Menzil’in, İsmailağa’nın ne olduğu belli belirsiz tarikatlardan liste almayacaksın. Orduyu temizleyeceksen, ne olduğu belirsiz tarikatlardan alınan listelerden yerleştirilen yapıyı temizleyeceksin. O çocuklar Anadolu’nun birçok yerinde doğup büyüyen, eğitim alan ve yarınlarda kuş uçmaz köylerde, dağlarda bu vatanı savunacak çocuklar. Onları siyaset malzemesi yapma. Yönetemediğin ülkeyi, ekonomiyi, dış politikayı, algıyı değiştirmek için onlara iftara atma. Algını ordu üzerinden, Atatürk üzerinden yapma. Algıyı değiştirmek için o gencecik subaylara iftira atma.”

Kılıçlı yemin tartışma yarattı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin ardından teğmenler, törenin yapıldığı sahanın ortasında toplanarak kılıçlarını çekmiş, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganını attıktan sonra bir yemin metni okumuştu. Teğmenlerin görüntülerinin sosyal medyada yayılması üzerine, tartışma başlamıştı. 

Bahçeli'den tepki

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve AKP'ye yakın bazı isim ve hesaplar, teğmenleri hedef alan açıklamalar yapmıştı. Bahçeli, "Meselenin yakından takipçisi olacağız" derken, "30 Ağustos’u gölgeleyen, ülkemizi meşgul eden, hasımları ümitlendiren, istismar lobisini heyecanlandıran ikinci yemin hadisesinin her bakımdan netliğe kavuşması zorunludur" ifadelerini kullanmıştı.

Bahçeli ayrıca, "Siyaset ve toplum gündemine oturan, medyada her gün otopsi raporu yazılan vaki yeminin gayesi nedir? Buna kim ya da kimler karar vermiştir? Kanunla belirlenmiş yemini müteakiben mezun subayların bir bölümünün dile getirdikleri yemine ihtiyaç duyulmasının mana ve maksadı nasıl yorumlanmalıdır?" demişti.

TIKLAYIN - Bahçeli'den "Atatürk'ün askerleriyiz" yemini eden teğmenler üzerinden tepki dolu mesaj: İstismar lobisini heyecanlandıran ikinci yemin hadisesi...

Ömer Çelik: Teğmenlere hakaret kabul edilemez

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise yaptığı açıklamada teğmenlere sahip çıkmış, "Bunlar milletin evlatlarıdır" demişti. "Teğmenlere hakaret edilmesi de kabul edilemez" diyen Çelik, "İşte 'Hükümet Türkiye'yi şöyle şöyle kapatmaya çalışıyordu, AK Parti'ye buna karşı bir direniş kılıcı çekildi' gibisinden üslupla konuşmaları, asıl bunların yaptığı şey işte o eski vesayet anlayışının diriltilmeye çalışılması meselesidir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Çelik, "Her şey incelenir, değerlendirilir, bir disiplinsizlik varsa bu disiplinsizliğe ya da bakılır ama burada dışarıdan söz söyleyerek, hem bu görüntü üzerinden bir vesayet hortlatmaya çalışan birtakım emekli askerlerin, siyasetçilerin, birtakım yazarların tutumu da yanlıştır" diye konuşmuştu.

TIKLAYIN - AKP'li Çelik: Teğmenlere hakaret kabul edilemez, yemin töreninde Atatürk'ü anmaları kadar doğal bir şey yoktur

Özgür Özel: "Hepimiz Trikopis'in askerleriyiz" mi diyeceklerdi?

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise teğmenlere yönelik eleştirilere tepki göstererek, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz' demişler. Birileri bundan da rahatsız olmuş, ne diyeceklerdi?" vurgusunda bulunmuştu.

Özel, "Bu çocuklar size benzeyip de 'Hepimiz Trikopis'in askerleriyiz' mi diyeceklerdi? Elbette Mustafa Kemal'in askerleri onlar" diye ekledi ve Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı esnasında Türk Ordusu'na karşı savaşan Nikolaos Trikopis'e göndermede bulundu.

TIKLAYIN - Özgür Özel'den teğmenlere yönelik eleştirilere sert cevap: "Bu çocuklar size benzeyip de 'Hepimiz Trikopis'in askerleriyiz' mi diyeceklerdi?"

AKP hükümetine yakın bazı gazetelerdeki haber ve köşe yazılarında da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP kurmaylarının, kılıçlı yemin olayından rahatsızlık ve kaygı duydukları iddia edilmişti. 

TIKLAYIN - Kulis | Erdoğan, MKYK toplantısında "Teğmenler o hareketi ben oradayken yapamazlardı" demiş

TIKLAYIN - AKP'de "teğmenler" kavgası büyüyor | Mücahit Birinci'den Yiğit Bulut'a: Ya siz FETÖ artığısınız ya da çer çöp sizsiniz

MSB inceleme başlattı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde teğmenlerin kılıçlı yemin etmesine ilişkin inceleme başlattı.

MSB'den yapılan açıklamada, "Olay her yönüyle incelenmektedir. Disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali olan personel hakkında işlem yapılacaktır" denildi. 

TIKLAYIN - Milli Savunma Bakanlığı "teğmenlerin kılıçlı yemini" hakkında inceleme başlattı