Gündem

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak'tan IMF görüşmesine ilişkin açıklama

23 Eylül 2019 15:44

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Partili Durmuş Yılmaz ile birlikte Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle yaptığı görüşmeye ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Görüşmenin gizli şekilde gerçekleştirilmediğini, bir kısım basın mensubunun orada bulunduğunu ifade eden Öztrak, gazetecilerin sorularına karşın, "Öküzün altında buzağı aramayın" dedi. 

Öte yandan Öztrak, Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörü Raci Kaya'nın söz konusu görüşmeyle ilgili olarak, "Heyetle yapılan toplantılar boyunca böyle bir görüşme niyetinden dahi söz edilmemiştir. Buna rağmen böylesi saklanan, meşruiyet dışı bu toplantı, Türkiye'ye karşı farklı bir ajandanın varlığının göstergesi" sözlerine tepki gösterdi. Öztrak, "Hükümet ve yandaşları bu kapsamdaki bir görüşmenin üzerine mal bulmuş magribi gibi atlamasın" dedi.

IMF'yi dördüncü madde kapsamında ülkeye davet edenin Hazine ve Maliye Bakanlığı olduğuna dikkati çeken Öztrak, "4. madde konsültasyonlarının muhatabı hükümettir. Bu madde kapsamında IMF çeşitli görüşmeler yapar. Bizim görüşmelerimiz de bu kapsamdadır" dedi. Ayrıca IMF'nin ana muhalefet partisiyle görüşmesinin normal olduğunu söyleyen Öztrak, AKP'nin iktidara gelmeden önce, 2002 yılında IMF ile görüştüğünü örnek göstererek, "Yani orada bir komplo mu vardı?" diye sordu.

TIKLAYIN - CHP ve İyi Parti’nin IMF ile görüşmesi, AKP’yi kızdırdı

4. Madde görüşmeleri nedir, IMF yetkilileri neden Türkiye’deydi?

Türkiye, IMF’ye fiilen faaliyetlere başlamasından tam 10 gün sonra, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından yapılan anlaşma neticesinde 11 Mart 1947’de üye oldu. Üyeliği boyunca IMF’yle 19 farklı stand-by anlaşması yapan Türkiye, Mayıs 2013’te yaptığı son ödemeyle borçlu konumundan çıktı.


Kaynak: Doğruluk Payı

Ancak borçlu ya da borçsuz IMF’ye katılan her ülke ekonomik ve finansal politikalarını uluslararası toplumun incelemesine açmayı kabul ediyor. Aynı zamanda da üye ülkeler, adaletsiz rekabet üstünlüğünden ile manipülatif kur oranlarından kaçınmak adına ekonomik büyüme ile makul fiyat istikrarını sağlayacak politikalar izlemek ve aynı zamanda da ülke ekonomisine dair verileri IMF ile paylaşmak taahhütünde bulunuyor. IMF’nin düzenli olarak ülke ekonomilerini gözlemlemesi, istikrarsızlığa sebep olabilecek sıkıntılar konusunda tavsiyelerde bulunmasını içeren sürece surveillance, yani gözetim deniyor. Ülke gözetimleri genellikle yıllık olarak yapılıyor ve her bir ülkeyle ayrı ayrı yapılan kapsamlı konsültasyonları kapsıyor. Bu konsültasyonlar, 4. Madde görüşmeleri olarak da biliniyor, çünkü IMF Kuruluş Anlaşması'nın 4Maddesi kapsamında düzenleniyorlar.

IMF’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 4. Madde görüşmeleri kapsamında ekonomistlerden oluşan bir IMF ekibi ekonomik ve finansal gelişmeleri değerlendirmek, ülkenin finansal ve ekonomik politikalarını hükümet ile Merkez Bankası yetkilileriyle görüşmek ülkeyi ziyaret ediyor. IMF yetkilileri çoğunlukla milletvekilleri, iş dünyasından temsilciler, sendikalar ve sivil toplum temsilcileriyle de bir araya geliyor.

Diğer yandan mide bulantısı şikâyetiyle hastaneye giden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye geçmiş olsun dileklerini ileten CHP'li Öztrak, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye geçmiş olsun diliyoruz. Umarız kendisi sağlığına bir an önce kavuşur" dedi.

Öztrak, IMF görüşmesine ilişkin olarak gelen sorulara şöyle yanıt verdi:

"Gizli olan bir şey yok. Bir kısım basın mensubu arkadaşımız oradaydı. Fotoğraf çekip soru sordular. Takip edildiğimiz doğrudur da bu konuyla ilgili herhangi bir takip edilme endişemiz yok. Böyle bir gizlilik olur mu? Muhalefet IMF'yi daveti üzerine bir yere gidecek, orada bazı konular konuşulacak. Ve bu gizli kalacak, öyle mi? Neden gizli kalsın!

"İktidarda ciddi bir endişe görüyorum. Yok efendim gizli ajandaymış. Bunlar nereden çıkıyor? Bunu IMF'e icra direktörü olarak gönderdiğimiz birinin söylemesi, garip. Demek ki kuralları bilmiyor. Eğer bundan icra direktörünün haberi yoksa, Hazine'nin haberi yoksa o bizim meselemiz değil. Biz kimseden bir şey gizlemedik. Gidip konuştuk, geldik. Gelir iktidar yetkilileriyle görüşürler, bürokratlarla görüşürler, ondan sonra iş alemiyle görüşür, muhalefetle görüşürler. Ben Hazine Müsteşarı olduğum dönemde IMF geldiğinde muhalefetle görüşürdü. İktidara gelmediklerinde 2002 yılında defalarca AKP ile görüştüler. Yani orada bir komplo mu vardı? Arkadaşlar bir daha söylüyorum, öküzün altında buzağı aramayın.

"Bizde gizli olan birşey yok. Ancak karşı tarafta gizli gizli tank palet fabrikasını peşkeş yapmak var. Bizde McKenzie ile kapı arkasında görüşmek, onlarla kayyum görüşmeleri yapmak olmaz. CHP her zaman şeffaf olmuştur, gerekenleri açıklamıştır."