Gündem

CHP Genel Başkan Yardımcısı Uzgel: Hamas'ın Filistin davasına faydası yok, aksine zarar veriyor

“Erdoğan'ın çizgisinde giderseniz onunla birlikte savrulmaya başlarsınız“

04 Ocak 2024 13:00

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Gölge Kabine Dışişleri Bakanı İlhan Uzgel, Hamas'ın Filistin'in davasına zarar verdiğini düşündüğünü söyledi.

T24'ün sorularını yanıtlayan Uzgel, ''Hamas'ın Filistin davasına zarar verdiğini düşünüyoruz. Hiçbir faydaları olmadı'' dedi. 

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırının ''Filistin halkının kaygılarıyla bir alakası olmadığını'' söyleyen Uzgel, ''Biri bana çıkıp, 7 Ekim'deki saldırının Filistin halkına sağladığı bir faydayı göstersin'' dedi.

Hamas'ın İslamcı ve sağcı görüşleri bulunduğu, ayrıca bölgede Müslüman Kardeşler'le hareket ettiğini vurgulayan Uzgel, ''Filistin Kurtuluş Örgütü direnişçileri yüzlerini kapatmıyorlar. Kimlerin suratını kapattığını biliyoruz. Hamas, Filistin halkının tek temsilcisi olamaz. Biz Mahmud Abbas'ı tanıyoruz'' diye konuştu.

Özgür Özel'in Genel Başkan olduktan sonra Almanya, Bosna Hersek ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yurt dışı ziyaretleri gerçekleştirdiğini ve buralarda üst düzeylerde temasta bulunduğunu hatırlatan Uzgel, ''Dışarıya Türkiye'nin Erdoğan'dan ibaret olmadığını göstermek istediklerini'' belirtti.

Uzgel, bu ziyaretlerde Özel'in partisinin çeşitli konulardaki görüşlerini de anlattığını ifade etti.

Özel'in yabancı siyasetçi ve diplomatlarla yaptığı görüşmelerde ''Hükûmeti şikâyet ettiği gibi bir algı oluşturulduğunu'' ifade eden Uzgel, bu ziyaretlerin neredeyse hiçbirinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın adının bile geçmediğini vurguladı.

CHP'nin dış politika çizgisinde iktidarı takip etmemesinin ve kendi politikalarını belirlemesinin öneminden söz eden Uzgel, ''Erdoğan çok fazla yön değiştiriyor. Erdoğan'ın peşinden giderse ana muhalefet partisinin de bir o yana bir bu yana gitmesi gerekiyor. Bölgede bu kadar sorunlu var olmak zordur. Aynı anda 3-4 tane komşu ülkede büyükelçi olmaması doğru değildir. Erdoğan, bu ülkelerle normalleşebilir sonra bunu bozabilir de. CHP bir yerde duracak, Erdoğan zaman zaman yine o çizgiye gelir, sonra oradan ayrılır. Erdoğan'ın çizgisinde giderseniz onunla birlikte savrulmaya başlarsınız.'' ifadelerini kullandı.

Örnek olarak, CHP'nin görüşüne göre Türkiye'nin Yunanistan'la ilişkilerinin uluslararası hukuk kapsamında çıkarları korunurken iyileşebileceği görüşünde olduğunu belirten Uzgel, ''Erdoğan bunu yaptığında biz Erdoğan'ı destekliyor olmayız, Erdoğan, CHP'nin savunduğu çizgiye gelmiş olur'' diye konuştu.

Uzgel, ''CHP'nin biz batıcıyız, doğucuyuz, avrasyacıyız'' diye bir duruşu olmadığını belirtirken, ''Biz Türkiye'yi demokratik olarak, hukuk devleti olarak, insan haklarına saygılı olarak görmek istiyoruz. Gelirin eşit dağıldığı; toplumsal barış ve huzurun sağlandığı bir ülke istiyoruz. Bu tanımı nereye oturuyorsa orada olursunuz zaten'' diye konuştu.